Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

72 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 mililitrów

0.5 opakowania

0 gramów

0.5 szklanki

1

250 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy włoskie sparz wrzątkiem, następnie ostudź i obierz.

Krok 2

Kluseczki gnocchi ugotuj w lekko osolonym wrzątku.

Krok 3

Mleko wymieszaj ze śmietaną i Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr.

Krok 4

Wlej sos na patelnię, dodaj posiekane orzechy i całość zagotuj.

Krok 5

Dodaj do sosu odcedzone gnocchi i ponownie zagotuj. Gotowe kluski podawaj w miseczce posypane płatkami parmezanu i pieprzem. Możesz użyć świeżej szałwii do dekoracji.

0

Opinie o przepisie

Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami

Gnocchi to pochodzące z Włoch kluski, które produkowane są z różnych produktów. Najczęściej są to ziemniaki, istnieją jednak również takie, które przygotowuje się z innych przetartych warzyw, mąki gryczanej czy sera. Pierwszy z wymienionych wariantów przypomina w smaku polskie kopytka, różni się jednak od nich kształtem: włoskie gnocchi są z reguły mniejsze. Podaje się je z różnymi sosami, zwykle są to takie, z którymi serwuje się również makarony, np. bolognese czy napoli. Dobrym dodatkiem do nich jest również pesto bazyliowe (alla genovese) lub to produkowane z suszonych na słońcu pomidorów (alla siciliana). Wypróbuj również podania ich z sosem serowym, którego smak dobrze podkreślą orzechy włoskie. Charakteru nadadzą mu też listki świeżej szałwii, których nie należy dodawać do gotowania sosu, ale przystroić go nimi bezpośrednio przed podaniem. Gotowe danie posyp dodatkowo świeżo zmielonym czarnym pieprzem i płatkami długodojrzewającego sera, np. parmezanu. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis na to wyjątkowo smaczne danie.