
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
0.5 szklanki
250 mililitrów
250 mililitrów
0.5 opakowania
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy włoskie sparz wrzątkiem, następnie ostudź i obierz.
Krok 2
Kluseczki gnocchi ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
Krok 3
Mleko wymieszaj ze śmietaną i Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr.
Krok 4
Wlej sos na patelnię, dodaj posiekane orzechy i całość zagotuj.
Krok 5
Dodaj do sosu odcedzone gnocchi i ponownie zagotuj. Gotowe kluski podawaj w miseczce posypane płatkami parmezanu i pieprzem. Możesz użyć świeżej szałwii do dekoracji.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami
Gnocchi to pochodzące z Włoch kluski, które produkowane są z różnych produktów. Najczęściej są to ziemniaki, istnieją jednak również takie, które przygotowuje się z innych przetartych warzyw, mąki gryczanej czy sera. Pierwszy z wymienionych wariantów przypomina w smaku polskie kopytka, różni się jednak od nich kształtem: włoskie gnocchi są z reguły mniejsze. Podaje się je z różnymi sosami, zwykle są to takie, z którymi serwuje się również makarony, np. bolognese czy napoli. Dobrym dodatkiem do nich jest również pesto bazyliowe (alla genovese) lub to produkowane z suszonych na słońcu pomidorów (alla siciliana). Wypróbuj również podania ich z sosem serowym, którego smak dobrze podkreślą orzechy włoskie. Charakteru nadadzą mu też listki świeżej szałwii, których nie należy dodawać do gotowania sosu, ale przystroić go nimi bezpośrednio przed podaniem. Gotowe danie posyp dodatkowo świeżo zmielonym czarnym pieprzem i płatkami długodojrzewającego sera, np. parmezanu. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis na to wyjątkowo smaczne danie.