Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

250 mililitrów

250 mililitrów

0.5 opakowania

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy włoskie sparz wrzątkiem, następnie ostudź i obierz.

Krok 2

Kluseczki gnocchi ugotuj w lekko osolonym wrzątku.

Krok 3

Mleko wymieszaj ze śmietaną i Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr.

Krok 4

Wlej sos na patelnię, dodaj posiekane orzechy i całość zagotuj.

Krok 5

Dodaj do sosu odcedzone gnocchi i ponownie zagotuj. Gotowe kluski podawaj w miseczce posypane płatkami parmezanu i pieprzem. Możesz użyć świeżej szałwii do dekoracji.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami Kremowe gnocchi z szałwią i orzechami

Gnocchi to pochodzące z Włoch kluski, które produkowane są z różnych produktów. Najczęściej są to ziemniaki, istnieją jednak również takie, które przygotowuje się z innych przetartych warzyw, mąki gryczanej czy sera. Pierwszy z wymienionych wariantów przypomina w smaku polskie kopytka, różni się jednak od nich kształtem: włoskie gnocchi są z reguły mniejsze. Podaje się je z różnymi sosami, zwykle są to takie, z którymi serwuje się również makarony, np. bolognese czy napoli. Dobrym dodatkiem do nich jest również pesto bazyliowe (alla genovese) lub to produkowane z suszonych na słońcu pomidorów (alla siciliana). Wypróbuj również podania ich z sosem serowym, którego smak dobrze podkreślą orzechy włoskie. Charakteru nadadzą mu też listki świeżej szałwii, których nie należy dodawać do gotowania sosu, ale przystroić go nimi bezpośrednio przed podaniem. Gotowe danie posyp dodatkowo świeżo zmielonym czarnym pieprzem i płatkami długodojrzewającego sera, np. parmezanu. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis na to wyjątkowo smaczne danie.