Brownie - przepisy na ciasto: najlepsze, wilgotne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Brownie

11 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BrownieBrownie

Brownie to znany amerykański deser, który przygotowuje się łatwo i szybko. Jak je zrobić, by było idealne? Wystarczy zaopatrzyć się w gorzką czekoladę, cukier, jajka, margarynę, kakao oraz mąkę. Do tych składników dołącza się (w zależności od przepisu i upodobań) bakalie, ser twarogowy lub owoce. Brownie podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często jako dodatek do ciasta serwuje się lody waniliowe i ciepłe sosy, np. truskawkowy, waniliowy czy toffi. Jednak największą zaletą brownie, poza smakiem, jest jego prostota. Z kubkiem ulubionej kawy albo herbaty, może stać się Twoim ulubionym ciastem. Do jego przygotowania najlepiej użyć gorzkiej czekolady, którą roztapia się w kąpieli wodnej, aby nie przywarła do brzegów naczynia i nie przypaliła się. Istnieją również wersje brownie z mleczną czekoladą, a nawet z białą – ciasto jest wtedy jaśniejsze i ma nieco łagodniejszy smak. W tej odsłonie na pewno przypadnie do gustu osobom, które wolą delikatniejsze desery. Brownie ma wiele wersji, można je przygotować nie tylko na tortownicy, ale też w foremkach do muffinów, specjalnych kokilkach, a nawet w kubku lub filiżance. Popularne jest także łączenie tego rodzaju ciasta z dodatkami serowymi – tu najczęściej sprawdza się twaróg lub ser mascarpone. Brownie dobrze współgra również z innymi rodzajami ciasta, np. z biszkoptem orzechowym. Istnieją przepisy, w których do jego przyrządzenia wykorzystuje się kaszę jaglaną, a nawet fasolę, buraki czy słodkie ziemniaki. Deser świetnie smakuje z dodatkiem świeżej tartej marchewki. Brownie najlepiej serwować ozdobione świeżymi owocami (malinami lub truskawkami) oraz cukrem pudrem, sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Pasować będą też listki mięty i ziarna granatu. Masz ochotę na to pyszne i uniwersalne ciasto? Przetestuj nasze przepisy i podaj brownie ze swoimi ulubionymi dodatkami – orzechami włoskimi, prażonymi migdałami, gruszkami, truskawkami lub śmietankowymi lodami. Niezależnie od tego, co wybierzesz, efekt będzie równie smaczny.