
Składniki
280 gramów
250 gramów
240 gramów
80 gramów
20 gramów
20 gramów
1 łyżka
3 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na suchej patelni upraż orzechy włoskie, a następnie migdały.

Krok 2
W rondlu zagotuj wodę, rozpuść cukier i cukier wanilinowy, odstaw na bok. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą i wymieszaj.

Krok 3
Jajka roztrzep w misce, dodaj mąkę i wymieszaj energicznie rózgą.

Krok 4
Następnie wolnym strumieniem wlewaj do jajek z mąką czekoladę, cały czas mieszając.

Krok 5
Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj i wlej do formy wyłożonej pergaminem.

Krok 6
Piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie czekoladowe
Brownie jest ciastem kojarzonym przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Zapewne znacie je z filmów, które we wczesnych latach dziewięćdziesiątych królowały na polskich ekranach. Wówczas trudno było odtworzyć prawdziwe ciasto, rodem z USA, z uwagi choćby na brak wysokiej jakości produktów. Dziś jednak możecie to zrobić, korzystając z naszego przepisu na oryginalne brownie czekoladowe. To doskonały pomysł na imprezową dawkę słodyczy, w iście amerykańskim stylu.
Dla kogo?
Trudno znaleźć osobę, która nie polubi brownie! Czekoladowe ciasto urzeka każdego głębokim czekoladowym smakiem i delikatną konsystencją.
Na jaką okazję?
Brownie doskonale sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji. Wykorzystajcie więc nasz prosty przepis, przygotowując domową imprezę, rodzinne spotkanie czy świąteczne przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Pierwsze opublikowane przepisy na klasyczne brownie pochodzą z 1904 roku. Dziś ciasto to zyskało ogromną popularność, nie tylko w swojej ojczyźnie, ale na całym świecie. 106,23 kg to waga największego brownie, które przygotowano w USA, pobijając rekord Guinnessa.
Dla urozmaicenia:
Brownie spotkacie bardzo często w towarzystwie lodów czekoladowych. Wykorzystajcie ten pomysł, serwując ciasto w domu.