Brownie czekoladowe

- Krok 1Rozgrzać piekarnik do 160°C.
- Krok 2Włożyć margarynę Kasię i czekoladę do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą i pozostawić do stopienia (ewentualnie włożyć do kuchenki mikrofalowej na średnią moc, od czasu do czasu zamieszać aż do stopienia). Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- Krok 3W osobnej misce ubić białka z cukrem i aromatem waniliowym. Wymieszać z masą czekoladową.
- Krok 4Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli wsypać do masy i wymieszać. Dodać posiekane orzechy włoskie.
- Krok 5Przełożyć masę do przygotowanej foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut. Pozostawić do schłodzenia w foremce, a następnie pociąć na kwadraty.
- Krok 6Porada: Nie lubisz orzechów? Zamień je na 55 g czekolady w kawałkach lub ulubionych cukierków.

Nie lubisz orzechów? Zamień je na 55g czekolady w kawałkach lub ulubionych cukierków.

Brownie czekoladowe
Czekoladowe brownie to prawdziwa gratka dla smakoszy ciast o intensywnym smaku czekolady. Aby wyszło doskonałe, wykorzystaj do niego czekoladę deserową bądź gorzką. Wypróbuj różnych wariantów, urozmaicając w ten sposób smak całości. Tabliczkę czekolady wraz z kostką do pieczenia rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie połącz, aż osiągnie gładką konsystencję. Wypiek zyska na puszystości, jeśli w masę wmieszasz białka ubite na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier i ewentualnie aromat waniliowy. Z czekoladą świetnie współgrać będzie również dodatek posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich. Opcjonalnie zastąpić je możesz płatkami migdałów. Ciasto piecz w uprzednio rozgrzanym piekarniku w dowolnej formie, np. keksówce. Gotowe powinno być wilgotne i aromatyczne. Do jego dekoracji wykorzystaj pozostałe orzechy lub polewę czekoladową. Podawaj je schłodzone, z lodami lub bitą śmietaną. Wypróbuj także wariant brownie, w którym zamiast orzechów wykorzystasz np. ulubione cukierki albo mieszankę bakaliową. Sprawdź listę składników i wypróbuj ten przepis.