Brownie czekoladowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brownie czekoladowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

172

2187 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1794 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3850 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

280 gramów

250 gramów

240 gramów

80 gramów

20 gramów

20 gramów

1 łyżka

3 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na suchej patelni upraż orzechy włoskie, a następnie migdały.

Brownie czekoladowe - Krok 1

Krok 2

W rondlu zagotuj wodę, rozpuść cukier i cukier wanilinowy, odstaw na bok. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą i wymieszaj.

Brownie czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Jajka roztrzep w misce, dodaj mąkę i wymieszaj energicznie rózgą.

Brownie czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Następnie wolnym strumieniem wlewaj do jajek z mąką czekoladę, cały czas mieszając.

Brownie czekoladowe - Krok 4

Krok 5

Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj i wlej do formy wyłożonej pergaminem.

Brownie czekoladowe - Krok 5

Krok 6

Piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Brownie czekoladowe - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brownie czekoladoweBrownie czekoladowe

Brownie jest ciastem kojarzonym przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Zapewne znacie je z filmów, które we wczesnych latach dziewięćdziesiątych królowały na polskich ekranach. Wówczas trudno było odtworzyć prawdziwe ciasto, rodem z USA, z uwagi choćby na brak wysokiej jakości produktów. Dziś jednak możecie to zrobić, korzystając z naszego przepisu na oryginalne brownie czekoladowe. To doskonały pomysł na imprezową dawkę słodyczy, w iście amerykańskim stylu. 

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, która nie polubi brownie! Czekoladowe ciasto urzeka każdego głębokim czekoladowym smakiem i delikatną konsystencją.

Na jaką okazję?

Brownie doskonale sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji. Wykorzystajcie więc nasz prosty przepis, przygotowując domową imprezę, rodzinne spotkanie czy świąteczne przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Pierwsze opublikowane przepisy na klasyczne brownie pochodzą z 1904 roku. Dziś ciasto to zyskało ogromną popularność, nie tylko w swojej ojczyźnie, ale na całym świecie. 106,23 kg to waga największego brownie, które przygotowano w USA, pobijając rekord Guinnessa.

Dla urozmaicenia:

Brownie spotkacie bardzo często w towarzystwie lodów czekoladowych. Wykorzystajcie ten pomysł, serwując ciasto w domu.