Brownie czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

167

1739 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1736 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3678 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

140 gramów

3 sztuki

225 gramów

1 łyżeczka

40 gramów

1 łyżka

25 gramów

55 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 160°C.

Krok 2

Włożyć margarynę Kasię i czekoladę do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą i pozostawić do stopienia (ewentualnie włożyć do kuchenki mikrofalowej na średnią moc, od czasu do czasu zamieszać aż do stopienia). Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

Krok 3

W osobnej misce ubić białka z cukrem i aromatem waniliowym. Wymieszać z masą czekoladową.

Krok 4

Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli wsypać do masy i wymieszać. Dodać posiekane orzechy włoskie.

Krok 5

Przełożyć masę do przygotowanej foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut. Pozostawić do schłodzenia w foremce, a następnie pociąć na kwadraty.

Krok 6

Porada: Nie lubisz orzechów? Zamień je na 55 g czekolady w kawałkach lub ulubionych cukierków.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Nie lubisz orzechów? Zamień je na 55g czekolady w kawałkach lub ulubionych cukierków.

24

Opinie o przepisie

  • Karolina Trad

    Karolina Trad

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniela Mizrachi

    Daniela Mizrachi

    co z zoltkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Struk

    Łukasz Struk

    A ja sobie do tego przepisu zrobiłem masę budyniową z mąki, jajek, mleka itd.... przełożyłem w połowie to ciasto, dodatkowo dokładając między masę budyniową, galeretkę np. truskawkową, chociaż wiśniowa też będzie dobra i następnym razem tak spróbuje, a na wierzch jako że zostały mi białka z 2 jajek, które dodawałem do masy, zrobiłem bezę. Ciasto wyszło rewelacyjne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta  sawczuk

    Aneta sawczuk

    pycha!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Burdzy

    Sylwia Burdzy

    No i po dodaniu mąki mieszać łyżką czy miksować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Burdzy

    Sylwia Burdzy

    A żółtka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Kruszewska

    Paulina Kruszewska

    Sprawdzony, polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Fertsch

    Katarzyna Fertsch

    :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Fertsch

    Katarzyna Fertsch

    z pozdrowieniami dla Katarzyna :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Pieniek

    Natalia Pieniek

    co z żółtkami?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szymorek

    Joanna Szymorek

    żółtka dodajemy czy nie....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liebich Krystyna

    Liebich Krystyna

    A kiedy dodać żółtka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Kosno

    Sandra Kosno

    na jaką blaszkę te składniki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • merzena zywicka

    merzena zywicka

    wygląda smakowicie. zaraz biorę się do pieczenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pinchof Kitchen

    Pinchof Kitchen

    Kocham czekoladę, a to borwnie wyląda super:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy 225 g cukru.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Nowak

    Bartek Nowak

    A ile dodać cukru?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Topór

    Maria Topór

    A ja wlasnie zrobilam brownie z czerwonej fasoli, bez tluszczu, bez mąki i bez cukru. Super. tylko 90 kcal jeden kawalek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Rufin, może podzielisz się z nami przepisem? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Molenda

    Małgosia Molenda

    No własnie,w składnikach cukru nie ma,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alojzy Chmura

    Alojzy Chmura

    wszystko spoko tylko brak jednego składniku (najważniejszego) ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Gnerich

    Joanna Gnerich

    Znam wiele przepisów na brawnie i o ile wiem do tego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kuśka

    Justyna Kuśka

    wszystko fajnie tylko ile tego cukru :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rufin Orłowski

    Rufin Orłowski

    Ja wolę ciasteczka amoniaczki własnego wypieku :P

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brownie czekoladoweBrownie czekoladowe

Czekoladowe brownie to prawdziwa gratka dla smakoszy ciast o intensywnym smaku czekolady. Aby wyszło doskonałe, wykorzystaj do niego czekoladę deserową bądź gorzką. Wypróbuj różnych wariantów, urozmaicając w ten sposób smak całości. Tabliczkę czekolady wraz z kostką do pieczenia rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie połącz, aż osiągnie gładką konsystencję. Wypiek zyska na puszystości, jeśli w masę wmieszasz białka ubite na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier i ewentualnie aromat waniliowy. Z czekoladą świetnie współgrać będzie również dodatek posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich. Opcjonalnie zastąpić je możesz płatkami migdałów. Ciasto piecz w uprzednio rozgrzanym piekarniku w dowolnej formie, np. keksówce. Gotowe powinno być wilgotne i aromatyczne. Do jego dekoracji wykorzystaj pozostałe orzechy lub polewę czekoladową. Podawaj je schłodzone, z lodami lub bitą śmietaną. Wypróbuj także wariant brownie, w którym zamiast orzechów wykorzystasz np. ulubione cukierki albo mieszankę bakaliową. Sprawdź listę składników i wypróbuj ten przepis.