
Składniki
280 gramów
250 gramów
240 gramów
80 gramów
20 gramów
20 gramów
1 łyżka
3 sztuki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na suchej patelni upraż orzechy włoskie, a następnie migdały.

Krok 2
W rondlu zagotuj wodę, rozpuść cukier i cukier wanilinowy, odstaw na bok. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą i wymieszaj.

Krok 3
Jajka roztrzep w misce, dodaj mąkę i wymieszaj energicznie rózgą.

Krok 4
Następnie wolnym strumieniem wlewaj do jajek z mąką czekoladę, cały czas mieszając.

Krok 5
Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj i wlej do formy wyłożonej pergaminem.

Krok 6
Piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brownie czekoladowe
Brownie jest ciastem kojarzonym przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Zapewne znacie je z filmów, które we wczesnych latach dziewięćdziesiątych królowały na polskich ekranach. Wówczas trudno było odtworzyć prawdziwe ciasto, rodem z USA, z uwagi choćby na brak wysokiej jakości produktów. Dziś jednak możecie to zrobić, korzystając z naszego przepisu na oryginalne brownie czekoladowe. To doskonały pomysł na imprezową dawkę słodyczy, w iście amerykańskim stylu.
Dla kogo?
Trudno znaleźć osobę, która nie polubi brownie! Czekoladowe ciasto urzeka każdego głębokim czekoladowym smakiem i delikatną konsystencją.
Na jaką okazję?
Brownie doskonale sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji. Wykorzystajcie więc nasz prosty przepis, przygotowując domową imprezę, rodzinne spotkanie czy świąteczne przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Pierwsze opublikowane przepisy na klasyczne brownie pochodzą z 1904 roku. Dziś ciasto to zyskało ogromną popularność, nie tylko w swojej ojczyźnie, ale na całym świecie. 106,23 kg to waga największego brownie, które przygotowano w USA, pobijając rekord Guinnessa.
Dla urozmaicenia:
Brownie spotkacie bardzo często w towarzystwie lodów czekoladowych. Wykorzystajcie ten pomysł, serwując ciasto w domu.




















