• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe
Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe
Miodowe batony z płatków owsianych
Miodowe batony z płatków owsianych
Ciasto mleczna kanapka (Milky Way)
Ciasto mleczna kanapka (Milky Way)
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Ciasta czekoladowe
  • Brownie
  • Brownie czekoladowe

Brownie czekoladowe

Autor: MojeCiasto
Brownie czekoladowe
  • 45 minut45
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • 45 minut
  • 160 °C
  • Przelicznik miar i wag
126
Oceń przepis jako pierwszy
1269
23
WYDRUKUJ
1421 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
2886 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
  • Kostka do pieczenia Kasia
    135 g
  • czekolada deserowa
    140 g
  • jajka
    3 szt.
  • cukier
    225 g
  • ekstrakt waniliowy
    1 łyżeczka
  • mąka pszenna
    40 g
  • proszek do pieczenia
    1 łyżka
  • kakao
    25 g
  • orzechy posiekane
    55 g
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Krok 1
    Rozgrzać piekarnik do 160°C.
  • Krok 2
    Włożyć margarynę Kasię i czekoladę do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą i pozostawić do stopienia (ewentualnie włożyć do kuchenki mikrofalowej na średnią moc, od czasu do czasu zamieszać aż do stopienia). Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  • Krok 3
    W osobnej misce ubić białka z cukrem i aromatem waniliowym. Wymieszać z masą czekoladową.
  • Krok 4
    Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli wsypać do masy i wymieszać. Dodać posiekane orzechy włoskie.
  • Krok 5
    Przełożyć masę do przygotowanej foremki. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut. Pozostawić do schłodzenia w foremce, a następnie pociąć na kwadraty.
  • Krok 6
    Porada: Nie lubisz orzechów? Zamień je na 55 g czekolady w kawałkach lub ulubionych cukierków.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
    avatar

    Nie lubisz orzechów? Zamień je na 55g czekolady w kawałkach lub ulubionych cukierków.

Tagi
CIASTA BROWNIECIASTA NA KARNAWAŁNAJPOPULARNIEJSZE-CIASTAFRISCOCiasto czekoladoweMoje CiastoModna KasiaSłodki karnawał
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (23)
avatar
Daniela MizrachiOdpowiedz1.01.2018
co z zoltkami
avatar
Łukasz StrukOdpowiedz31.01.2017
A ja sobie do tego przepisu zrobiłem masę budyniową z mąki, jajek, mleka itd.... przełożyłem w połowie to ciasto, dodatkowo dokładając między masę budyniową, galeretkę np. truskawkową, chociaż wiśniowa też będzie dobra i następnym razem tak spróbuje, a na wierzch jako że zostały mi białka z 2 jajek, które dodawałem do masy, zrobiłem bezę. Ciasto wyszło rewelacyjne :)
avatar
Aneta sawczukOdpowiedz23.10.2016
pycha!! :)
Sylwia BurdzyOdpowiedz21.04.2016
No i po dodaniu mąki mieszać łyżką czy miksować?
Sylwia BurdzyOdpowiedz21.04.2016
A żółtka?
Paulina KruszewskaOdpowiedz21.04.2016
Sprawdzony, polecam!
Katarzyna FertschOdpowiedz10.04.2016
:(
Katarzyna FertschOdpowiedz10.04.2016
z pozdrowieniami dla Katarzyna :)
avatar
Natalia PieniekOdpowiedz10.04.2016
co z żółtkami?
avatar
Joanna SzymorekOdpowiedz2.04.2016
żółtka dodajemy czy nie....
avatar
Liebich KrystynaOdpowiedz6.02.2016
A kiedy dodać żółtka?
avatar
Sandra KosnoOdpowiedz6.02.2016
na jaką blaszkę te składniki?
merzena zywickaOdpowiedz6.02.2016
wygląda smakowicie. zaraz biorę się do pieczenia
Pinchof KitchenOdpowiedz28.11.2015
Kocham czekoladę, a to borwnie wyląda super:)
avatar
Redakcja Moje CiastoOdpowiedz24.11.2015
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy 225 g cukru.
avatar
Bartek NowakOdpowiedz22.11.2015
A ile dodać cukru?
Maria TopórOdpowiedz21.11.2015
A ja wlasnie zrobilam brownie z czerwonej fasoli, bez tluszczu, bez mąki i bez cukru. Super. tylko 90 kcal jeden kawalek
przepisy.plOdpowiedz21.11.2015
Rufin, może podzielisz się z nami przepisem? :)
Małgosia MolendaOdpowiedz21.11.2015
No własnie,w składnikach cukru nie ma,
Alojzy ChmuraOdpowiedz21.11.2015
wszystko spoko tylko brak jednego składniku (najważniejszego) ;)
Joanna GnerichOdpowiedz21.11.2015
Znam wiele przepisów na brawnie i o ile wiem do tego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia
Justyna KuśkaOdpowiedz21.11.2015
wszystko fajnie tylko ile tego cukru :)
Rufin OrłowskiOdpowiedz21.11.2015
Ja wolę ciasteczka amoniaczki własnego wypieku :P
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Najlepsze ciasto czekoladowe – niebiański smak i przepis na sukces
Najlepsze ciasto czekoladowe – niebiański smak i przepis na sukces
Przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami - Infografika
Przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami - Infografika
Tajemnice ciasta czekoladowego - Infografika
Tajemnice ciasta czekoladowego - Infografika
Czekoladowe desery z lodami
Czekoladowe desery z lodami
avatar

Brownie czekoladowe

Czekoladowe brownie to prawdziwa gratka dla smakoszy ciast o intensywnym smaku czekolady. Aby wyszło doskonałe, wykorzystaj do niego czekoladę deserową bądź gorzką. Wypróbuj różnych wariantów, urozmaicając w ten sposób smak całości. Tabliczkę czekolady wraz z kostką do pieczenia rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie połącz, aż osiągnie gładką konsystencję. Wypiek zyska na puszystości, jeśli w masę wmieszasz białka ubite na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier i ewentualnie aromat waniliowy. Z czekoladą świetnie współgrać będzie również dodatek posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich. Opcjonalnie zastąpić je możesz płatkami migdałów. Ciasto piecz w uprzednio rozgrzanym piekarniku w dowolnej formie, np. keksówce. Gotowe powinno być wilgotne i aromatyczne. Do jego dekoracji wykorzystaj pozostałe orzechy lub polewę czekoladową. Podawaj je schłodzone, z lodami lub bitą śmietaną. Wypróbuj także wariant brownie, w którym zamiast orzechów wykorzystasz np. ulubione cukierki albo mieszankę bakaliową. Sprawdź listę składników i wypróbuj ten przepis.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

126
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny