Brownie czekoladowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brownie czekoladowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

183

heart
2571 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1902 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

280 gramów

250 gramów

240 gramów

80 gramów

20 gramów

20 gramów

1 łyżka

3 sztuki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na suchej patelni upraż orzechy włoskie, a następnie migdały.

Brownie czekoladowe - Krok 1

Krok 2

W rondlu zagotuj wodę, rozpuść cukier i cukier wanilinowy, odstaw na bok. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą i wymieszaj.

Brownie czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Jajka roztrzep w misce, dodaj mąkę i wymieszaj energicznie rózgą.

Brownie czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Następnie wolnym strumieniem wlewaj do jajek z mąką czekoladę, cały czas mieszając.

Brownie czekoladowe - Krok 4

Krok 5

Dodaj orzechy i migdały, wymieszaj i wlej do formy wyłożonej pergaminem.

Brownie czekoladowe - Krok 5

Krok 6

Piecz w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Brownie czekoladowe - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brownie czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Biały puch
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brownie czekoladoweBrownie czekoladowe

Brownie jest ciastem kojarzonym przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Zapewne znacie je z filmów, które we wczesnych latach dziewięćdziesiątych królowały na polskich ekranach. Wówczas trudno było odtworzyć prawdziwe ciasto, rodem z USA, z uwagi choćby na brak wysokiej jakości produktów. Dziś jednak możecie to zrobić, korzystając z naszego przepisu na oryginalne brownie czekoladowe. To doskonały pomysł na imprezową dawkę słodyczy, w iście amerykańskim stylu. 

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, która nie polubi brownie! Czekoladowe ciasto urzeka każdego głębokim czekoladowym smakiem i delikatną konsystencją.

Na jaką okazję?

Brownie doskonale sprawdzi się podczas wyjątkowych okazji. Wykorzystajcie więc nasz prosty przepis, przygotowując domową imprezę, rodzinne spotkanie czy świąteczne przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Pierwsze opublikowane przepisy na klasyczne brownie pochodzą z 1904 roku. Dziś ciasto to zyskało ogromną popularność, nie tylko w swojej ojczyźnie, ale na całym świecie. 106,23 kg to waga największego brownie, które przygotowano w USA, pobijając rekord Guinnessa.

Dla urozmaicenia:

Brownie spotkacie bardzo często w towarzystwie lodów czekoladowych. Wykorzystajcie ten pomysł, serwując ciasto w domu.