Ciasto czekoladowe Brownie

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

56

936 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2715 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto czekoladowe Brownie

Składniki

3 sztuki

4 łyżeczki

2 szklanki

6 sztuk

1.2 szklanki

2 szczypty

polewa:

75 gramów

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię włóż do rondelka i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 1

Krok 2

Do miski wlej przestudzoną masę, dodaj kakao, sól i cukier puder. Wszystko razem wymieszaj mikserem.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 2

Krok 3

Do masy dodawaj partiami, ciągle mieszając jajka i mąkę.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz około 35 minut w 180st.C.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 4

Krok 5

Czekoladę połam na kawałki i razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj na wolnym ogniu aż polewa będzie gładka.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 5

Krok 6

Lekko przestudzone ciasto polej polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jadczak

    Andrzej Jadczak

    jakie duże czekolady? są różne do kupienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mario L-wicz

    Mario L-wicz

    Trzy tabliczki gorzkiej czekolady czy trzy kawałki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Misza_am Misza_am

    Misza_am Misza_am

    Pyszne ale dość suche

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Hagowska

    Oliwia Hagowska

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Irena Kotowska

    Zosia Irena Kotowska

    pycha ciasto!!!!!! żeby nie bylo suche to trzeba je zjeść dopiero dzień później.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata BC

    Beata BC

    Ciasto dość suche, nie jest to typowe brownie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Wiśniewski

    Bartosz Wiśniewski

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lena Nowak

    Lena Nowak

    Najlepsze ciasto na świecie bardzo łatwe do zrobienia i do tego takie pyszne ! ♥

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daria stefaniuk

    daria stefaniuk

    przepyszne ciasto palce luzać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe BrownieCiasto czekoladowe Brownie

Proponowany przepis to idealny sposób na wykwintny deser podawany podczas przyjęcia. Brownie jest eleganckie, a przy tym bardzo smaczne – to mieszanka prostych składników, które tworzą mocno czekoladową kompozycję. Od czego zacząć? Na początek kostkę do pieczenia rozpuść w kąpieli wodnej z gorzką czekoladą, a następnie połącz mieszankę z kakao i pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko na masę o jednolitej konsystencji, dodając stopniowo jajka oraz mąkę. Modnym dodatkiem do wypieków czekoladowych jest pikantne chili – jeśli lubisz takie połączenia, wsyp je do mieszanki – znakomicie skontrastuje smak gorzkiej czekolady. Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Jak udekorować brownie? Przygotuj polewę czekoladową – czekoladę (oprócz sugerowanej sprawdzi się również mleczna) połam na kawałki i razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj do momentu, aż otrzymasz aksamitną konsystencję, a następnie polej nią ciasto. Kiedy ostygnie, podawaj je na talerzach ozdobionych sezonowymi owocami. Smacznego!