Ciasto czekoladowe Brownie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto czekoladowe Brownie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

heart
1406 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2881 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

250 gramów

400 gramów

2 opakowania

4 sztuki

60 gramów

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj kąpiel wodną dla czekolady. Do niedużego garnka wlej wodę do 1/3 wysokości i zacznij podgrzewać. Na nim ustaw metalową lub szklaną miskę o średnicy nieco większej niż ma garnuszek. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, wrzuć do miski, dodaj masło i podgrzewając na małym ogniu, mieszaj od czasu do czasu, dopóki składniki się nie rozpuszczą.

Krok 2

Gdy czekolada i masło utworzą gładką masę, dosyp cukier wanilinowy i ponownie mieszaj, dopóki się nie połączy z resztą. Włącz piekarnik na funkcję grzania „góra-dół” i ustaw temperaturę 165°C.

Krok 3

Do powstałej masy dodaj cukier waniliowy i jaja, a następnie mąkę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę pozbawioną grudek.

Krok 4

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełóż do formy i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto włóż do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut. Po wyciągnięciu pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tuż przed podaniem brownie możesz je lekko podgrzać i udekorować polewą czekoladową albo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto smakuje jeszcze lepiej podane w towarzystwie świeżych malin lub gałki lodów waniliowych.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe BrownieCiasto czekoladowe Brownie

Brownie to intensywnie czekoladowe ciasto, które zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem kakao. Jest miękkie, wilgotne, delikatne i po prostu rozpływa się w ustach, pozostawiając na języku przyjemnie słodki, czekoladowy smak. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i mało czasochłonne, przez co bez problemu z wypiekiem poradzi sobie nawet amator.

Dla kogo?

Brownie pokocha nie tylko każdy wielbiciel wszelkich ciast i wypieków, ale także pasjonata czekoladowych słodkości. Po smaczne, mięciutkie ciasto z chęcią sięgną zarówno starsi jak i najmłodsi domownicy.

Na jaką okazję?

Pyszne brownie można przygotować na leniwe popołudnie przed telewizorem, rodzinny obiad lub imprezę ze znajomymi. Ciasto świetnie się sprawdzi również jako przekąska podczas pracy, grilla czy wiosennego pikniku na łonie natury.

Czy wiesz, że?

Brownie jest jednym z najpopularniejszych ciast kuchni amerykańskiej, a pierwsze opublikowane przepisy na ten wyjątkowy wypiek pochodzą z 1904 roku. W oryginalnej wersji brownie powinno być nieco ubite, wręcz zakalcowate i mocno wilgotne.

Dla urozmaicenia:

Do ciasta brownie można dodać różne składniki, dzięki którym nabierze innego, charakterystycznego smaku np. grubo siekane orzechy laskowe lub włoskie, maliny, cukierki krówki, a nawet pikantne mielone chili. Warto spróbować!