Ciasto czekoladowe Brownie

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

58

1027 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2717 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto czekoladowe Brownie

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

4 łyżeczki

2 szklanki

6 sztuk

1.2 szklanki

2 szczypty

polewa:

75 gramów

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię włóż do rondelka i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 1

Krok 2

Do miski wlej przestudzoną masę, dodaj kakao, sól i cukier puder. Wszystko razem wymieszaj mikserem.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 2

Krok 3

Do masy dodawaj partiami, ciągle mieszając jajka i mąkę.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz około 35 minut w 180st.C.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 4

Krok 5

Czekoladę połam na kawałki i razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj na wolnym ogniu aż polewa będzie gładka.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 5

Krok 6

Lekko przestudzone ciasto polej polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe Brownie - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jadczak

    Andrzej Jadczak , 06.01.2020

    jakie duże czekolady? są różne do kupienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mario L-wicz

    Mario L-wicz , 28.09.2019

    Trzy tabliczki gorzkiej czekolady czy trzy kawałki?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Misza_am Misza_am

    Misza_am Misza_am , 19.01.2019

    Pyszne ale dość suche

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Hagowska

    Oliwia Hagowska , 16.03.2018

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zosia Irena Kotowska

    Zosia Irena Kotowska , 10.06.2017

    pycha ciasto!!!!!! żeby nie bylo suche to trzeba je zjeść dopiero dzień później.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata BC

    Beata BC , 21.01.2017

    Ciasto dość suche, nie jest to typowe brownie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Wiśniewski

    Bartosz Wiśniewski , 02.08.2016

    Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lena Nowak

    Lena Nowak , 31.07.2016

    Najlepsze ciasto na świecie bardzo łatwe do zrobienia i do tego takie pyszne ! ♥

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daria stefaniuk

    daria stefaniuk , 01.01.2016

    przepyszne ciasto palce luzać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe Brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe BrownieCiasto czekoladowe Brownie

Proponowany przepis to idealny sposób na wykwintny deser podawany podczas przyjęcia. Brownie jest eleganckie, a przy tym bardzo smaczne – to mieszanka prostych składników, które tworzą mocno czekoladową kompozycję. Od czego zacząć? Na początek kostkę do pieczenia rozpuść w kąpieli wodnej z gorzką czekoladą, a następnie połącz mieszankę z kakao i pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko na masę o jednolitej konsystencji, dodając stopniowo jajka oraz mąkę. Modnym dodatkiem do wypieków czekoladowych jest pikantne chili – jeśli lubisz takie połączenia, wsyp je do mieszanki – znakomicie skontrastuje smak gorzkiej czekolady. Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Jak udekorować brownie? Przygotuj polewę czekoladową – czekoladę (oprócz sugerowanej sprawdzi się również mleczna) połam na kawałki i razem ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej. Mieszaj do momentu, aż otrzymasz aksamitną konsystencję, a następnie polej nią ciasto. Kiedy ostygnie, podawaj je na talerzach ozdobionych sezonowymi owocami. Smacznego!