
Składniki
120 gramów
250 gramów
400 gramów
2 opakowania
4 sztuki
60 gramów
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj kąpiel wodną dla czekolady. Do niedużego garnka wlej wodę do 1/3 wysokości i zacznij podgrzewać. Na nim ustaw metalową lub szklaną miskę o średnicy nieco większej niż ma garnuszek. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, wrzuć do miski, dodaj masło i podgrzewając na małym ogniu, mieszaj od czasu do czasu, dopóki składniki się nie rozpuszczą.
Krok 2
Gdy czekolada i masło utworzą gładką masę, dosyp cukier wanilinowy i ponownie mieszaj, dopóki się nie połączy z resztą. Włącz piekarnik na funkcję grzania „góra-dół” i ustaw temperaturę 165°C.
Krok 3
Do powstałej masy dodaj cukier waniliowy i jaja, a następnie mąkę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę pozbawioną grudek.
Krok 4
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełóż do formy i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto włóż do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut. Po wyciągnięciu pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Dobra rada:
Tuż przed podaniem brownie możesz je lekko podgrzać i udekorować polewą czekoladową albo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto smakuje jeszcze lepiej podane w towarzystwie świeżych malin lub gałki lodów waniliowych.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto czekoladowe Brownie
Brownie to intensywnie czekoladowe ciasto, które zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem kakao. Jest miękkie, wilgotne, delikatne i po prostu rozpływa się w ustach, pozostawiając na języku przyjemnie słodki, czekoladowy smak. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i mało czasochłonne, przez co bez problemu z wypiekiem poradzi sobie nawet amator.
Dla kogo?
Brownie pokocha nie tylko każdy wielbiciel wszelkich ciast i wypieków, ale także pasjonata czekoladowych słodkości. Po smaczne, mięciutkie ciasto z chęcią sięgną zarówno starsi jak i najmłodsi domownicy.
Na jaką okazję?
Pyszne brownie można przygotować na leniwe popołudnie przed telewizorem, rodzinny obiad lub imprezę ze znajomymi. Ciasto świetnie się sprawdzi również jako przekąska podczas pracy, grilla czy wiosennego pikniku na łonie natury.
Czy wiesz, że?
Brownie jest jednym z najpopularniejszych ciast kuchni amerykańskiej, a pierwsze opublikowane przepisy na ten wyjątkowy wypiek pochodzą z 1904 roku. W oryginalnej wersji brownie powinno być nieco ubite, wręcz zakalcowate i mocno wilgotne.
Dla urozmaicenia:
Do ciasta brownie można dodać różne składniki, dzięki którym nabierze innego, charakterystycznego smaku np. grubo siekane orzechy laskowe lub włoskie, maliny, cukierki krówki, a nawet pikantne mielone chili. Warto spróbować!