Pączki z piekarnika – przepis z lukrem| Przepisy.pl pixel

Pączki pieczone w piekarniku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
33 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 gramów

100 mililitrów

380 gramów

50 gramów

3 sztuki

170 gramów

0.5 łyżeczki

lukier:

200 gramów

2 łyżki

dodatki:

180 gramów

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do ciepłego (ale nie wrzącego) mleka wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min., aby całość napęczniała.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. W środku robimy wgłębienie i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wyrabiamy ciasto, dodając kolejno po jednym jajku (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min. Następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy ok. 5 min. Ciasto powinno doskonale odklejać się z ręki, być błyszczące i sprężyste.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 2

Krok 3

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Najlepiej umieścić ciasto w ciepłym miejscu, np. blisko kaloryfera.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy na stolnicę - w ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza. Rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 1-1,5 cm. Z pomocą metalowej obręczy lub szklanki wykrawamy okręg o średnicy ok. 7,5-8 cm. Możemy również zrobić duże pączki, używając obręczy o średnicy ok. 10-12 cm.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 4

Krok 5

Na każdym okręgu kładziemy łyżeczkę marmolady.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 5

Krok 6

Okrągłe kawałki ciasta z marmoladą składamy na pół i formujemy z nich kuleczkę, łączeniem do dołu. Kuleczki przekładamy do papilotek lub układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 min. Pieczemy w temp. 180°C (góra i dół, bez termoobiegu) ok. 16-17 min. do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 6

Krok 7

Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim pączki i posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Kinder Bueno
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej