Pączki z piekarnika – przepis z lukrem| Przepisy.pl pixel

Pączki pieczone w piekarniku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

25 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 gramów

100 mililitrów

380 gramów

50 gramów

3 sztuki

170 gramów

0.5 łyżeczki

lukier:

200 gramów

2 łyżki

dodatki:

180 gramów

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do ciepłego (ale nie wrzącego) mleka wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min., aby całość napęczniała.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. W środku robimy wgłębienie i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wyrabiamy ciasto, dodając kolejno po jednym jajku (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min. Następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy ok. 5 min. Ciasto powinno doskonale odklejać się z ręki, być błyszczące i sprężyste.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 2

Krok 3

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Najlepiej umieścić ciasto w ciepłym miejscu, np. blisko kaloryfera.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy na stolnicę - w ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza. Rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 1-1,5 cm. Z pomocą metalowej obręczy lub szklanki wykrawamy okręg o średnicy ok. 7,5-8 cm. Możemy również zrobić duże pączki, używając obręczy o średnicy ok. 10-12 cm.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 4

Krok 5

Na każdym okręgu kładziemy łyżeczkę marmolady.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 5

Krok 6

Okrągłe kawałki ciasta z marmoladą składamy na pół i formujemy z nich kuleczkę, łączeniem do dołu. Kuleczki przekładamy do papilotek lub układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 min. Pieczemy w temp. 180°C (góra i dół, bez termoobiegu) ok. 16-17 min. do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 6

Krok 7

Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim pączki i posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej