Jak odgrzać pizzę w piekarniku, a jak na patelni czy w mikrofali?

Pizza to niezwykle smaczne i uniwersalne danie. Sprawdza się jako specjał na obiadach rodzinnych, spotkaniach z przyjaciółmi, kolacji we dwoje oraz samotnych wieczorach przy telewizorze. Często zdarza się jednak, że mimo wielu walorów pizzy, na talerzu pozostaje kilka kawałków tego przysmaku. Co z nimi zrobić? Na pewno nie wyrzucać lub jeść na zimno, ponieważ z naszymi poradami odgrzejecie kawałki pizzy w domowych warunkach. Przekonajcie się, że pizza jedzona drugiego dnia może smakować równie dobrze, jak zaraz po przygotowaniu. Zapraszamy!

Jak odgrzać pizzę na patelni?

Jeżeli nie jesteście w stanie zjeść wszystkich kawałków pizzy, to zostawcie ją na drugi dzień. Odpowiednio podgrzana dalej będzie zachwycać smakiem i konsystencją. Dzięki patelni, którą każdy z Was ma w domu, cały proces zajmie maksymalnie 10 minut. Pierwszym krokiem jest zapakowanie włoskiego specjału. Schowajcie kawałki do papierowego lub plastikowego pudełka i włóżcie je do lodówki. Jak odgrzać pizzę na patelni? To całkiem proste zadanie! Ułóżcie kawałki na patelni i przykryjcie je folią aluminiową. Podgrzewajcie pizzę na średnim ogniu przez około 5 minut i później zdejmijcie z naczynia. Tak przyrządzony przysmak powinien być chrupki i ciepły. Jak najlepiej odgrzać pizzę? Równie dobrą opcją będzie wykorzystanie mikrofalówki.

Odgrzewanie pizzy w mikrofalówce

Jak podgrzać pizzę bez piekarnika? Jeżeli macie na wyposażeniu kuchennym mikrofalówkę, to śmiało ją wykorzystajcie. Nie myślcie jednak, że wystarczy kliknąć przycisk w urządzeniu, odczekać kilka minut i gotowe. Odgrzanie pizzy w mikrofalówce jest efektowne, jeżeli obok włoskiego składnika postawicie szklankę z wodą. Czy to konieczne? Tak, jeżeli chcecie, aby Wasze danie dalej zachwycało wspaniałym ciastem i składnikami! Odgrzewanie pizzy w mikrofalówce może sprawić, że ciasto straci swoją konsystencję i smak. Tak prosta czynność, jak dodanie szklanki wody zapobiegnie wysuszaniu ciasta i przywróci kawałkom idealną strukturę. W jakiej temperaturze podgrzewać pizzę w mikrofali? Ustawcie niską moc w urządzeniu, najlepiej sprawdzi się 40%.

Jak odgrzać pizzę w piekarniku?

Piekarnik to urządzenie, w którym możecie podgrzewać pizzę w różnej postaci. Mrożona, upieczona – wszystko zależy od Was! Jeżeli odgrzewacie pizzę z poprzedniego dnia, to ustawcie piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Wyłóżcie kawałki na blaszce i wstawcie je do urządzenia. Ile podgrzewać pizzę w piekarniku? Czas przygotowywania to około 8 minut. Tak odgrzana pizza będzie chrupka, ciepła oraz wyjątkowo smaczna! Co w przypadku przetworzonej żywności? Podpowiadamy, jak podgrzać mrożoną pizzę. Wyłóżcie danie na blaszkę i wstawcie je do piekarnika ustawionego na 180-200 stopni Celsjusza. Podgrzewajcie pizzę przez 12 minut i cieszcie się jej walorami i smakiem!

Nasze przepisy na pizzę

Wiecie już, jak podgrzać pizzę w piekarniku, mikrofalówce oraz na patelni. Poznajcie nasze receptury na ten włoski przysmak i przygotujcie je w domu!

Fani klasyki z pewnością docenią smak pizzy margherity. Idealne połączenie sosu pomidorowego, sera i przypraw zawsze zdaje egzamin. Zgadzacie się?

Jeżeli lubicie dania z dużą ilością składników, to pizza meksykańska będzie strzałem w dziesiątkę. W przepisie znajdziecie m.in. boczek, mozzarellę oraz fasolę. Tej propozycji nie da się oprzeć!

Miłośnikom mięs polecamy pizzę z boczkiem. W połączeniu z serem i pieczarkami smakuje wybitnie! Sami spróbujcie. Jeżeli gustujecie w warzywnych opcjach, to pizza wegetariańska będzie doskonałym wyborem. Smacznego!