Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

487 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

570 osób wydrukowało

Pobierz pdf

794 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

30 gramów

3 łyżki

ciasto:

6 łyżek

4 sztuki

300 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser żółty zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Jajka zmiksuj z majonezem, dodaj starty ser, mąkę oraz jedną łyżeczkę papryki Knorr i wymieszaj.

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj płaską blachę z pergaminem i wyłóż przygotowaną masę serową. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz do momentu, gdy powierzchnia ciasta zrumieni się – ok. 20-25 min. Po upieczeniu wystudź.

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Krok 3

Rozmrożony szpinak odciśnij. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Fetę pokrusz, a parmezan zetrzyj na drobnej tarce.

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

Krok 4

Oliwę rozgrzej na patelni, przesmaż czosnek i cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj oba sery oraz pozostałą paprykę Knorr, wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawą Delikat i wystudź.

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - Krok 4

Krok 5

Wystudzone ciasto serowe rozłóż na desce, zdejmij pergamin. Na ciasto nałóż i rozsmaruj równomiernie szpinak, a następnie po całości rozłóż plastry łososia. Całość zwiń w ścisłą roladę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem roladę pokrój w 1,5-2 cm plastry.

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Roladę podawaj z cząstkami cytryny oraz kwaśną śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz z kurczaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada serowa ze szpinakiem i łososiemRolada serowa ze szpinakiem i łososiem

Wytrawne rolady to sprawdzone danie, które serwujemy zazwyczaj na wszelkiego rodzaju przyjęciach i większych spotkaniach. Warto stawiać na te, które znamy i lubimy, ale czemu by też od czasu do czasu nie spróbować nowego przepisu? Przyrządź roladę serową ze szpinakiem oraz łososiem i zachwyć wszystkich gości.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi przekąski o intensywnym, ciekawym smaku. Dla wielbicieli klasycznych zestawień z nutką szaleństwa!

Na jaką okazję?

Karnawałowe imprezy czy domówki potrzebują szczególnej oprawy. Warto przygotować na nie ciekawe przekąski, które oczarują ich uczestników. Serowa rolada ze szpinakiem z pewnością nie zawiedzie!

Czy wiesz, że?

Wędzony łosoś smakuje tak samo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie wymaga on wielu przypraw – najczęściej używa się po prostu soli i pieprzu.

Dla urozmaicenia:

Łosoś i szpinak to popularne oraz sprawdzone połączenie. To się nie może nie udać! Dla podbicia smaku warto skropić rybę dosłownie kilkoma kroplami cytryny.