Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem: z serem | Przepisy.pl pixel

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

heart
591 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

676 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1004 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

30 gramów

3 łyżki

ciasto:

6 łyżek

4 sztuki

300 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser żółty zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Jajka zmiksuj z majonezem, dodaj starty ser, mąkę oraz jedną łyżeczkę papryki Knorr i wymieszaj.

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj płaską blachę z pergaminem i wyłóż przygotowaną masę serową. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz do momentu, gdy powierzchnia ciasta zrumieni się – ok. 20-25 min. Po upieczeniu wystudź.

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Krok 3

Rozmrożony szpinak odciśnij. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Fetę pokrusz, a parmezan zetrzyj na drobnej tarce.

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

Krok 4

Oliwę rozgrzej na patelni, przesmaż czosnek i cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj oba sery oraz pozostałą paprykę Knorr, wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawą Delikat i wystudź.

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - Krok 4

Krok 5

Wystudzone ciasto serowe rozłóż na desce, zdejmij pergamin. Na ciasto nałóż i rozsmaruj równomiernie szpinak, a następnie po całości rozłóż plastry łososia. Całość zwiń w ścisłą roladę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem roladę pokrój w 1,5-2 cm plastry.

Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Roladę podawaj z cząstkami cytryny oraz kwaśną śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada serowa ze szpinakiem i łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada serowa ze szpinakiem i łososiemRolada serowa ze szpinakiem i łososiem

Wytrawne rolady to sprawdzone danie, które serwujemy zazwyczaj na wszelkiego rodzaju przyjęciach i większych spotkaniach. Warto stawiać na te, które znamy i lubimy, ale czemu by też od czasu do czasu nie spróbować nowego przepisu? Przyrządź roladę serową ze szpinakiem oraz łososiem i zachwyć wszystkich gości.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi przekąski o intensywnym, ciekawym smaku. Dla wielbicieli klasycznych zestawień z nutką szaleństwa!

Na jaką okazję?

Karnawałowe imprezy czy domówki potrzebują szczególnej oprawy. Warto przygotować na nie ciekawe przekąski, które oczarują ich uczestników. Serowa rolada ze szpinakiem z pewnością nie zawiedzie!

Czy wiesz, że?

Wędzony łosoś smakuje tak samo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie wymaga on wielu przypraw – najczęściej używa się po prostu soli i pieprzu.

Dla urozmaicenia:

Łosoś i szpinak to popularne oraz sprawdzone połączenie. To się nie może nie udać! Dla podbicia smaku warto skropić rybę dosłownie kilkoma kroplami cytryny.