Sałatka Martinola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Martinola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
762 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

286 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

200 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj wszystkie warzywa. Pokrój łososia na kawałki i podsmaż lekko na patelni.

Sałatka Martinola - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, 3 łyżkami wody oraz sokiem z limonki.

Sałatka Martinola - Krok 2

Krok 3

Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki na pół, ser w kostkę. Sałatę masłową porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj razem (oprócz sera pleśniowego, który kładziemy na górę sałatki). Polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Udekoruj kiełkami, bazylią, posyp orzechami i podawaj zaraz po przygotowaniu.

Sałatka Martinola - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka MartinolaSałatka Martinola

Delikatna sałata lodowa, lekko pikantna rukola, wykwintny łosoś, aromatyczny ser pleśniowy i mocno ziołowy sos... Sałatka martinola zachwyca bogactwem kolorów i niezwykłym połączeniem smaków. Przygotowanie tej finezyjnej sałatki jest bajecznie proste i zajmie ci zaledwie kwadrans. Pamiętaj jednak o tym, aby sałatę i rokolę dokładnie osuszyć po umyciu. Użyj do tego papierowych ręczników lub specjalnej wirówki. Jeśli lubisz eksperymentować, dodaj do sałatki – oprócz podanych w przepisie składników – czerwone lub białe winogrona lub obraną i pokrojoną w kostkę połówkę pomarańczy. Sos dodaj do sałatki tuż przed podaniem jej na stół – dzięki temu liście sałaty nie zmiękną pod wpływem zawartych w nim kwasów, i pozostaną jędrne oraz kruche. Gotową sałatkę martinola serwuj z kawałkami chrupiącej bagietki i lampką białego, najlepiej wytrawnego wina. Powinno być schłodzone.