Sałatka Martinola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Martinola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
762 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

289 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

200 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj wszystkie warzywa. Pokrój łososia na kawałki i podsmaż lekko na patelni.

Sałatka Martinola - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, 3 łyżkami wody oraz sokiem z limonki.

Sałatka Martinola - Krok 2

Krok 3

Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki na pół, ser w kostkę. Sałatę masłową porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj razem (oprócz sera pleśniowego, który kładziemy na górę sałatki). Polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Udekoruj kiełkami, bazylią, posyp orzechami i podawaj zaraz po przygotowaniu.

Sałatka Martinola - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka MartinolaSałatka Martinola

Delikatna sałata lodowa, lekko pikantna rukola, wykwintny łosoś, aromatyczny ser pleśniowy i mocno ziołowy sos... Sałatka martinola zachwyca bogactwem kolorów i niezwykłym połączeniem smaków. Przygotowanie tej finezyjnej sałatki jest bajecznie proste i zajmie ci zaledwie kwadrans. Pamiętaj jednak o tym, aby sałatę i rokolę dokładnie osuszyć po umyciu. Użyj do tego papierowych ręczników lub specjalnej wirówki. Jeśli lubisz eksperymentować, dodaj do sałatki – oprócz podanych w przepisie składników – czerwone lub białe winogrona lub obraną i pokrojoną w kostkę połówkę pomarańczy. Sos dodaj do sałatki tuż przed podaniem jej na stół – dzięki temu liście sałaty nie zmiękną pod wpływem zawartych w nim kwasów, i pozostaną jędrne oraz kruche. Gotową sałatkę martinola serwuj z kawałkami chrupiącej bagietki i lampką białego, najlepiej wytrawnego wina. Powinno być schłodzone.