Sałatka Martinola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Martinola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

687 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

200 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj wszystkie warzywa. Pokrój łososia na kawałki i podsmaż lekko na patelni.

Sałatka Martinola - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, 3 łyżkami wody oraz sokiem z limonki.

Sałatka Martinola - Krok 2

Krok 3

Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki na pół, ser w kostkę. Sałatę masłową porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj razem (oprócz sera pleśniowego, który kładziemy na górę sałatki). Polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Udekoruj kiełkami, bazylią, posyp orzechami i podawaj zaraz po przygotowaniu.

Sałatka Martinola - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Martinola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka MartinolaSałatka Martinola

Delikatna sałata lodowa, lekko pikantna rukola, wykwintny łosoś, aromatyczny ser pleśniowy i mocno ziołowy sos... Sałatka martinola zachwyca bogactwem kolorów i niezwykłym połączeniem smaków. Przygotowanie tej finezyjnej sałatki jest bajecznie proste i zajmie ci zaledwie kwadrans. Pamiętaj jednak o tym, aby sałatę i rokolę dokładnie osuszyć po umyciu. Użyj do tego papierowych ręczników lub specjalnej wirówki. Jeśli lubisz eksperymentować, dodaj do sałatki – oprócz podanych w przepisie składników – czerwone lub białe winogrona lub obraną i pokrojoną w kostkę połówkę pomarańczy. Sos dodaj do sałatki tuż przed podaniem jej na stół – dzięki temu liście sałaty nie zmiękną pod wpływem zawartych w nim kwasów, i pozostaną jędrne oraz kruche. Gotową sałatkę martinola serwuj z kawałkami chrupiącej bagietki i lampką białego, najlepiej wytrawnego wina. Powinno być schłodzone.