Sałatka nicejska – przepis z tuńczykiem: oryginalny | Przepisy.pl pixel

Sałatka Nicejska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
583 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

817 osób wydrukowało

Pobierz pdf

966 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałaty rzymską i masłową, osusz i pokrój. Umyj warzywa i pokrój w kostkę.

Krok 2

Wrzuć fasolkę szparagową na 5 minut do osolonego wrzątku, a po wyjęciu zahartuj pod bieżącą wodą.

Krok 3

Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 4

Połącz warzywa i sałatę z sosem i pozostaw na 5 minut.

Krok 5

Odcedź tuńczyka i wraz z oliwkami, dodaj do sałatki. Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj ćwiartkami jajek. Opcjonalnie możesz obrać ugotowane w łupinach ziemniaki i dodać je wraz z filecikami anchovies. Rada: Jeśli nie przepadasz za ostrym smakiem cebuli – po pokrojeniu w plastry wrzuć ją do obgotowania razem z fasolą.

1

Opinie o przepisie

  • Natalia Lewandowska

    Natalia Lewandowska , 15.03.2017

    Bardzo pyszna sałatka. Nowa sałatka w moim menu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka Waldorf
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka NicejskaSałatka Nicejska

Sałatka nicejska jest bogata w składniki, smaczna i efektowna. Możesz podać ją jako dodatek do obiadu, ale też potraktować jako samodzielne danie, serwując na kolację. Aby ją przygotować, potrzebujesz sałaty masłowej i rzymskiej, czerwonej papryki, pomidora, ogórka, mrożonej fasolki szparagowej, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, tuńczyka z puszki, gotowanych jajek oraz przypraw. Do całości można dodatkowo dołączyć gotowane ziemniaki w łupinkach oraz anchois. Sałatkę nicejską polewa się francuskim sosem na bazie oliwy, który podkreśla jej smak i dodaje wyrazistości. Możesz ją serwować ze świeżą bagietką, sucharkami pszennymi lub ryżowymi, ciastem francuskim z przyprawami lub grzankami czosnkowymi. Jako dekoracji użyj całych oliwek i połówek pomidorów koktajlowych. Podawaj sałatkę nicejską w salaterce z przezroczystego szkła lub w pucharkach, najlepiej ozdobioną pietruszką lub szczypiorkiem. Wykorzystaj nasz przepis i zobacz, jak przygotować uniwersalną przekąskę krok po kroku. Smacznego.