Sałatka nicejska – przepis z tuńczykiem: oryginalny | Przepisy.pl pixel

Sałatka Nicejska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
582 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

811 osób wydrukowało

Pobierz pdf

952 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj sałaty rzymską i masłową, osusz i pokrój. Umyj warzywa i pokrój w kostkę.

Krok 2

Wrzuć fasolkę szparagową na 5 minut do osolonego wrzątku, a po wyjęciu zahartuj pod bieżącą wodą.

Krok 3

Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 4

Połącz warzywa i sałatę z sosem i pozostaw na 5 minut.

Krok 5

Odcedź tuńczyka i wraz z oliwkami, dodaj do sałatki. Całość delikatnie wymieszaj i udekoruj ćwiartkami jajek. Opcjonalnie możesz obrać ugotowane w łupinach ziemniaki i dodać je wraz z filecikami anchovies. Rada: Jeśli nie przepadasz za ostrym smakiem cebuli – po pokrojeniu w plastry wrzuć ją do obgotowania razem z fasolą.

1

Opinie o przepisie

  • Natalia Lewandowska

    Natalia Lewandowska , 15.03.2017

    Bardzo pyszna sałatka. Nowa sałatka w moim menu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Nicejska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka NicejskaSałatka Nicejska

Sałatka nicejska jest bogata w składniki, smaczna i efektowna. Możesz podać ją jako dodatek do obiadu, ale też potraktować jako samodzielne danie, serwując na kolację. Aby ją przygotować, potrzebujesz sałaty masłowej i rzymskiej, czerwonej papryki, pomidora, ogórka, mrożonej fasolki szparagowej, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, tuńczyka z puszki, gotowanych jajek oraz przypraw. Do całości można dodatkowo dołączyć gotowane ziemniaki w łupinkach oraz anchois. Sałatkę nicejską polewa się francuskim sosem na bazie oliwy, który podkreśla jej smak i dodaje wyrazistości. Możesz ją serwować ze świeżą bagietką, sucharkami pszennymi lub ryżowymi, ciastem francuskim z przyprawami lub grzankami czosnkowymi. Jako dekoracji użyj całych oliwek i połówek pomidorów koktajlowych. Podawaj sałatkę nicejską w salaterce z przezroczystego szkła lub w pucharkach, najlepiej ozdobioną pietruszką lub szczypiorkiem. Wykorzystaj nasz przepis i zobacz, jak przygotować uniwersalną przekąskę krok po kroku. Smacznego.