Sałatka owocowa z orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka owocowa z orzechami włoskimi

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki węgierki umyć dokładnie w zimnej wodzie i osuszyć. Wyjąć pestki ze śliwek, miąższ pokroić z cząsteczki. Jabłka dokładnie umyć i obrać. Wykroić gniazda nasienne z jabłek, a miąższ pokroić w małe, równe kosteczki, skropić łyżką soku z cytryny, aby nie zrobiły się brązowe. Winogrona również umyć i przekroić na pół, a następnie usunąć z nich pestki. Wszystkie przygotowane owoce włożyć do szklanego naczynia i wymieszać starannie. Sok z cytryny dodać do soku z pomarańczy, do tego najlepiej dolać trochę aromatu migdałowego oraz cukier puder. Owoce polać sosem i wstawić do lodówki na około 20 minut. Przed podaniem pokroić orzechy na kawałki i udekorować nimi sałatkę.

tommy

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
195 osób ogląda przepis:
Kurczak w cieście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej