Sałatka owocowa z orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka owocowa z orzechami włoskimi

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki węgierki umyć dokładnie w zimnej wodzie i osuszyć. Wyjąć pestki ze śliwek, miąższ pokroić z cząsteczki. Jabłka dokładnie umyć i obrać. Wykroić gniazda nasienne z jabłek, a miąższ pokroić w małe, równe kosteczki, skropić łyżką soku z cytryny, aby nie zrobiły się brązowe. Winogrona również umyć i przekroić na pół, a następnie usunąć z nich pestki. Wszystkie przygotowane owoce włożyć do szklanego naczynia i wymieszać starannie. Sok z cytryny dodać do soku z pomarańczy, do tego najlepiej dolać trochę aromatu migdałowego oraz cukier puder. Owoce polać sosem i wstawić do lodówki na około 20 minut. Przed podaniem pokroić orzechy na kawałki i udekorować nimi sałatkę.

tommy

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka owocowa z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej