Sałatka z buraczków i marchewki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z buraczków i marchewki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

331 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 pęczka

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową, wstaw do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 C na 40-60 min (w zależności od wielkości buraków).

Sałatka z buraczków i marchewki - Krok 1

Krok 2

Cebulę posiekaj drobno, marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, selera naciowego pokrój w cienkie plastry, natkę posiekaj.

Sałatka z buraczków i marchewki - Krok 2

Krok 3

Połącz ze sobą wodę, olej i sos Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Sałatka z buraczków i marchewki - Krok 3

Krok 4

Upieczone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Sałatka z buraczków i marchewki - Krok 4

Krok 5

Starte buraczki wymieszaj z marchewką, selerem, cebulę i pietruszką, dopraw pieprzem. Przed podaniem polej Sosem Knorr

Sałatka z buraczków i marchewki - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z buraczków i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z buraczków i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z buraczków i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z buraczków i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z buraczków i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z buraczków i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z buraczków i marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z buraczków i marchewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z buraczków i marchewkiSałatka z buraczków i marchewki

Sałatka z buraczków i marchewki z tego przepisu będzie wyśmienitym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych: zrazów, pulpetów, czy kotletów schabowych. Słodycz buraków i marchewki połączona z chrupkim selerem naciowym oraz pikantną cebulą tworzy wyjątkowo udaną kompozycję smakową. Kilka niedużych czerwonych buraczków umyj i owiń dokładnie folią aluminiową, a następnie piecz w piekarniku przez pół godziny. Dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny, nie stracą też swojego koloru. Pozostałe warzywa potrzebne do sałatki to marchew, czerwona cebula oraz seler naciowy. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a selera w cienkie plasterki. Obraną marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podobnie upieczone i przestudzone buraczki. Wszystkie warzywa połącz w misce i wymieszaj. Dodaj do nich także posiekaną natkę pietruszki. Przypraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a przed samym podaniem polej całość olejem roślinnym wymieszanych z wodą i błyskawicznym sosem sałatkowym w proszku. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszną sałatkę.