Składniki
5 sztuk
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 pęczka
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową, wstaw do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 C na 40-60 min (w zależności od wielkości buraków).
Krok 2
Cebulę posiekaj drobno, marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, selera naciowego pokrój w cienkie plastry, natkę posiekaj.
Krok 3
Połącz ze sobą wodę, olej i sos Knorr. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Upieczone buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 5
Starte buraczki wymieszaj z marchewką, selerem, cebulę i pietruszką, dopraw pieprzem. Przed podaniem polej Sosem Knorr
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z buraczków i marchewki
Sałatka z buraczków i marchewki z tego przepisu będzie wyśmienitym dodatkiem do mięsnych dań obiadowych: zrazów, pulpetów, czy kotletów schabowych. Słodycz buraków i marchewki połączona z chrupkim selerem naciowym oraz pikantną cebulą tworzy wyjątkowo udaną kompozycję smakową. Kilka niedużych czerwonych buraczków umyj i owiń dokładnie folią aluminiową, a następnie piecz w piekarniku przez pół godziny. Dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny, nie stracą też swojego koloru. Pozostałe warzywa potrzebne do sałatki to marchew, czerwona cebula oraz seler naciowy. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a selera w cienkie plasterki. Obraną marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, podobnie upieczone i przestudzone buraczki. Wszystkie warzywa połącz w misce i wymieszaj. Dodaj do nich także posiekaną natkę pietruszki. Przypraw do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a przed samym podaniem polej całość olejem roślinnym wymieszanych z wodą i błyskawicznym sosem sałatkowym w proszku. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszną sałatkę.