Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej

Autor: zuzoa

ratingratingratingratingrating

3

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 szklanka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z ananasa odlewamy sok i odstawiamy na bok.

Krok 2

Pestki nasion prażymy na suchej patelni do zarumienienia, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.

Krok 3

Plastry ananasa kroimy w kostkę (każdy plasterek na 8 części), a awokado kroimy w kostkę o wielkości 2-3cm.

Krok 4

Do miski wrzucamy umyte i osuszone liście szpinaku. Dodajemy ananasa, awokado i uprażone pestki. Dolewamy ok 5 łyżek soku z ananasa, który wcześniej odlaliśmy i skrapiamy odrobiną cytryny.

Krok 5

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut, aby przegryzły się smaki.

Krok 6

Zjadamy ze smakiem :)

zuzoa

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej