Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej
łatwe
33 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
5 łyżek
100 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z ananasa odlewamy sok i odstawiamy na bok.
Krok 2
Pestki nasion prażymy na suchej patelni do zarumienienia, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.
Krok 3
Plastry ananasa kroimy w kostkę (każdy plasterek na 8 części), a awokado kroimy w kostkę o wielkości 2-3cm.
Krok 4
Do miski wrzucamy umyte i osuszone liście szpinaku. Dodajemy ananasa, awokado i uprażone pestki. Dolewamy ok 5 łyżek soku z ananasa, który wcześniej odlaliśmy i skrapiamy odrobiną cytryny.
Krok 5
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut, aby przegryzły się smaki.
Krok 6
Zjadamy ze smakiem :)

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej