Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej

Autor: zuzoa

ratingratingratingratingrating

3

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

5 łyżek

100 gramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z ananasa odlewamy sok i odstawiamy na bok.

Krok 2

Pestki nasion prażymy na suchej patelni do zarumienienia, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.

Krok 3

Plastry ananasa kroimy w kostkę (każdy plasterek na 8 części), a awokado kroimy w kostkę o wielkości 2-3cm.

Krok 4

Do miski wrzucamy umyte i osuszone liście szpinaku. Dodajemy ananasa, awokado i uprażone pestki. Dolewamy ok 5 łyżek soku z ananasa, który wcześniej odlaliśmy i skrapiamy odrobiną cytryny.

Krok 5

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut, aby przegryzły się smaki.

Krok 6

Zjadamy ze smakiem :)

zuzoa

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Sałatkowe trio, czyli szpinak, awokado i ananas w roli głównej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej