Dania i potrawy z soi | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Soja

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - SojaSoja

Soja, zaliczana do grona superfoods, od niedawna cieszy się dużą popularnością. Jest chętnie wykorzystywana przez osoby będące na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej jako cenne źródło białka w diecie. Z roku na rok soja zyskuje coraz więcej zwolenników – sięgają po nią nawet osoby, które nie rezygnują ze składników pochodzenia zwierzęcego. Powód jest prosty: z jej udziałem można stworzyć niesztampowe, nietuzinkowe dania, które urozmaicą każdy jadłospis. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów roślin strączkowych. Jeśli nie jesteś jeszcze w temacie, najwyższa pora zapoznać się z tym, co dobrego w sobie kryją!

Na jaką okazję?

Na każdą! Soja charakteryzuje się łagodnym, neutralnym smakiem, dlatego można ją łączyć z całą gamą artykułów spożywczych. Warzywo strączkowe sprawdzi się jako farsz do pierogów, składnik sałatki, dodatek do makaronu, ryżu, a także w formie pasty do kanapki. Wszystko zależy od tego, w jakiej formie wykorzystasz soję. Niewątpliwie, mało jaki produkt ma tak szeroką gamę zastosowań.

Czy wiesz, że?

Soja to jedna z bardziej popularnych roślin strączkowych na świecie. Można ją zakwalifikować do rodziny bobowatych. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest soja warzywna, która znalazła duże zastosowanie w gastronomii. To świetna alternatywa dla osób niejedzących mięsa, ponieważ z udziałem soi można przygotować kotlety, pasztet, kiełbaski, a nawet gulasz.

Dla urozmaicenia:

Znudził Ci się żółty ser? A może szukasz czegoś innego niż dobrze znana Ci mozzarella? Sięgnij po nowość! Co powiesz na przepis na tofu? To nic innego jak ser powstały z przetworzonej soi, który znalazł swoje zastosowanie w wielu potrawach.