Koreańskie pierożki mandu z mięsnym farszem
łatwe
310 osób zapisało

Składniki
100 gramów
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
100 gramów
20 gramów
1 pęczek
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
3 cm
2 łyżki
6 łyżek
1 łyżeczka
1 sztuka
ciasto mandu:
3 szklanki
0.75 łyżeczki
1 szklanka
sos do zanurzenia (opcjonalnie):
80 mililitrów
4 łyżeczki
2 łyżeczki
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tofu pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj czosnek oraz chili. Imbir zetrzyj na tarce. Cebulki dymki, kapustę i marchew pokrój w cienkie paseczki. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, a gdy zmięknie, posiekaj na małe kawałki.

Krok 2
W woku na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, chili, cebulę, kiełki sojowe, kapustę i marchew. Warzywa smaż, aż zbrązowieją. Potem przełóż je na bok. Na tej samej patelni podsmaż tofu i również przełóż je na bok. Na patelni podsmaż mięso mielone. Gdy zrobi się suche, dopraw je przyprawą Koreański Grill Knorr. Dodaj z powrotem warzywa oraz wsyp makaron. Całość dopraw do smaku sosem sojowym, imbirem i w razie potrzeby odrobiną soli. Powstały farsz odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 3
W misce połącz mąkę z ciepłą wodą i solą. Ciasto dokładnie wyrób ręką i zawiń w folię spożywczą. Odstaw ciasto na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na stolnicy w cienkiego węża grubości ok. 2 cm. Węża pokrój w plastry grubości 1 cm. Każdy plaster rozwałkuj na ok. 4–5-centymetrowy placek. Placki ułóż na blasze, przekładając je pergaminem, a następnie zawiń je w folię.

Krok 4
Jajko rozbij i wymieszaj z odrobiną wody. W dużym garnku nastaw wodę z solą. Wsyp dwie łyżeczki nadzienia do środka rozwałkowanego ciasta. Jego brzegi posmaruj palcem zamoczonym w jajku. Ciasto złóż na pół. Używając czubków palców, zacznij robić plisy, aby uszczelnić pierożki. Gotowe pierożki gotuj po 6–7 szt. na raz 3–4 minuty. Ugotowane pierożki możesz podawać od razu lub obsmażyć je na patelni.

Krok 5
Składniki sosu połącz ze sobą w garnku, zagotuj, a następnie wystudź.


Dobra rada:
Obgotowane pierożki można delikatnie natrzeć olejem i zamrozić . W ten sposób możemy do niech wrócić nawet po kilku tygodniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koreańskie pierożki mandu z mięsnym farszem
Jednym z filarów kuchni azjatyckiej są najróżniejsze odmiany pierożków. Chociaż w Europie traktowane są jako ekstrawagancki rarytas, to chociażby w Korei Południowej stanowią domową codzienność. Zaproś orientalne klimaty do swojej kuchni i poznaj przepis na pierożki mandu z mięsnym farszem!
Dla kogo?
Dla początkujących odkrywców kuchni koreańskiej — pierożki mandu będą bezpiecznym, smacznym rozwiązaniem, które nie zrazi do dalszych podbojów kulinarnych.
Na jakie okazje?
Na obiad lub lunch, pierożki mandu świetnie nadają się również do tego, by zabrać je ze sobą do pracy. Można je także przygotować z myślą o przystawce lub jako potrawę poboczną.
Czy wiesz, że?
Pierożki nie są oryginalnie azjatycką potrawą. Przybyły w te rejony wraz z Jedwabnym Szlakiem, a pomysłowi kucharze ulepszyli europejskie przepisy.
Dla urozmaicenia:
Pierożki mandu można maczać dla smaku w sosie sojowym — niczym sushi.


































