Przepisy na Kapusta pekińska
152 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kapusta pekińska
Jak sama nazwa wskazuje, kapusta pekińska jest niezastąpiona podczas poznawania azjatyckich kulinariów. Jednak nie tylko! Sprawdzi się jako dodatek do dowolnego dania obiadowego lub sałatki. Jej chrupiące, pofałdowane liście będą ozdobą stołów. Bardzo dobrze znoszą działanie wysokich temperatur. Można je połączyć z najróżniejszymi składnikami, więc z pewnością przypadną Wam do gustu.
Dla kogo?
Nie macie zbyt wiele czasu na codzienne zakupy i buszowanie wśród sklepowych półek w poszukiwaniu egzotycznych produktów? Na szczęście kapusta pekińska już na dobre zadomowiła się w Polsce, więc znajdziecie ją w większości sklepów przez cały rok. Dzięki uniwersalności warzywa nie będziecie musieli spędzać długich godzin na wyszukiwaniu kapuścianej instrukcji obsługi oraz przepisów na jej przyrządzenie. Z kapustą pekińską łatwo będzie uwzględnić gotowanie wśród innych obowiązków.
Na jaką okazję?
Znudzeni kanapkami? Wieloskładnikowe wrapy z kapustą pekińską, tuńczykiem, łososiem, kurczakiem i innymi warzywami będą dla nich apetyczną alternatywą. Nie sprawiają problemów w transporcie, więc wzbogacicie nimi swoje piknikowe i wycieczkowe menu. Kapusta pekińska to fantastyczny składnik sałatek, w tym popularnego gyrosa, które również można zjeść poza jadalnią. Pamiętajcie o tym zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim, gdy posiłki na świeżym powietrzu są dużą przyjemnością.
Czy wiesz, że?
Kapusta pekińska doczekała się własnego pomnika. Znajduje się on nie gdzie indziej, a w Chinach, z których pochodzi. Tę nietypową atrakcję można podziwiać w mieście Suzhou we wschodniej części Państwa Środka.
Dla urozmaicenia:
Jesteście ciekawi kolejnych wcieleń kapusty pekińskiej? Skosztujcie koreańskiego kimchi – dania, którego podstawą jest fermentowana pekinka. Popularne jest dodawanie do niej marchewki i białej rzodkwi. Za wyrazisty smak mieszanki odpowiadają imbir, chili, a także sos rybny lub pasta krewetkowa.