Przepisy na Kapusta pekińska

158 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (158)

Sałatka gyros
ratingratingratingratingrating

307

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kulinarny hit ostatnich lat – sałatka gyros – to połączenie pikantnego mięsa z kurczaka ze świeżą...
Sałatka coleslaw z kapusty pekińskiej
ratingratingratingratingrating

215

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Gdy brakuje ci pomysłu na interesujący obiadowy dodatek dla każdego, w 15 minut zrobisz odświeżaj...
Sałatka gyros ognista - VIDEO
ratingratingratingratingrating

250

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ognista sałatka gyros pełna jest smaków i kolorów. Polecamy na dzisiejszy obiad.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

232

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bogata w warzywa, serwowana z gęstym musztardowo-czosnkowym sosem – sałatka warstwowa z tuńczykie...
Kapusta pekińska z jajkiem i kukurydzą
ratingratingratingratingrating

209

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz przepisu na pożywną kolację? Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy na pewno przypadnie...
Zupa seczuańska
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi...
Sałatka "Szefa" z kapusty pekińskiej
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pyszna, szybka, oryginalna i aromatyczna – tak w skrócie można scharakteryzować sałatkę, którą wa...
Shoarma na ostro z wędzoną papryką w grillowanym chlebku pita
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Shoarma wywodzi się z kuchni arabskiej i w oryginale jest to mięso baranie lub jagnięce. W wersji...
Sałatka z tuńczykiem
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z tuńczykiem – idealna na lato i na zimę, na śniadanie oraz kolację – po prostu uniwersal...
Sałatka gyros warstwowa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wybierz się w kulinarną podróż do Grecji i wypróbuj przepis na efektowną, warstwową sałatkę gyros...
Sałatka z paluszkami krabowymi
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Połączenie paluszków krabowych z kapustą pekińską zaskakuje wspaniałym smakiem. Koniecznie spróbu...
Kurczak w sosie słodko kwaśnym
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Jeśli lubisz potrawy inspirowane kuchnią azjatycką, kurczak w sosie słodko-kwaśnym z całą pewnośc...
Curry indyjskie
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu. Curry indyjskie to prawdziwa...
Sałatka orientalna z kapusty pekińskiej
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli lubisz kuchnię azjatycką i masz ochotę na prostą przekąskę, spróbuj sałatki orientalnej z k...
Chińska karkówka
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wątróbka drobiowa
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wątróbka to prawdziwy rarytas dla wielbicieli podrobów. W dobrych sklepach mięsnych dostaniesz wą...
Smażony makaron z tofu i warzywami
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
24 min.
Makaron z tofu to coś dla Ciebie, bo przecież lubisz kuchnię chińską! Masz ochotę na coś sytego...
Azjatycka zupa warzywna
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Sałatka z kapusty pekińskiej
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
To niebywałe, jaką sałatkę można wyczarować z ziemniaków i kapusty pekińskiej. Podaj ją jako doda...
Sajgonki z kurczakiem i warzywami
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Sajgonki to danie pochodzące z kuchni Dalekiego Wschodu. Kolorowe, pełne smaku, dające wiele możl...
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Chrupiąca kapusta pekińska jest smaczną bazą wielu surówek. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, w...
Sałatka gyros z kurczakiem i ogórkiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sałatka nie musi kojarzyć się jedynie z imieninami, świętami czy inną rodzinną uroczystością. Wys...
Sajgonki mięsne
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
36 min.
Sajgonki, zwane spring rollsami, to znane danie kuchni azjatyckiej. Swoją popularność zawdzięczaj...
Surówka witaminowa
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka z kapusty pekińskiej i łososia
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kapusta pekińska to doskonała baza wielu sałatek. Pasują do niej warzywa, np. papryka, pomidory i...
Sałatka Gyros na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos’ami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Potrawy z najróżniejszych zakątków świata mogą swobodnie się przenikać, dając niezrównane efekty...
Kalifornia rolls
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chcesz spróbować sushi, ale unikasz jedzenia surowych ryb? Postaw na Kalifornia rolls z gotowanym...
Ryż z klopsikami
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Osoby, które gotują codziennie, często stają przed dylematem, jakie danie przygotować, aby urozma...

Ciekawostki i porady

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta pekińskaKapusta pekińska

Jak sama nazwa wskazuje, kapusta pekińska jest niezastąpiona podczas poznawania azjatyckich kulinariów. Jednak nie tylko! Sprawdzi się jako dodatek do dowolnego dania obiadowego lub sałatki. Jej chrupiące, pofałdowane liście będą ozdobą stołów. Bardzo dobrze znoszą działanie wysokich temperatur. Można je połączyć z najróżniejszymi składnikami, więc z pewnością przypadną Wam do gustu.

Dla kogo?

Nie macie zbyt wiele czasu na codzienne zakupy i buszowanie wśród sklepowych półek w poszukiwaniu egzotycznych produktów? Na szczęście kapusta pekińska już na dobre zadomowiła się w Polsce, więc znajdziecie ją w większości sklepów przez cały rok. Dzięki uniwersalności warzywa nie będziecie musieli spędzać długich godzin na wyszukiwaniu kapuścianej instrukcji obsługi oraz przepisów na jej przyrządzenie. Z kapustą pekińską łatwo będzie uwzględnić gotowanie wśród innych obowiązków.

Na jaką okazję?

Znudzeni kanapkami? Wieloskładnikowe wrapy z kapustą pekińską, tuńczykiem, łososiem, kurczakiem i innymi warzywami będą dla nich apetyczną alternatywą. Nie sprawiają problemów w transporcie, więc wzbogacicie nimi swoje piknikowe i wycieczkowe menu. Kapusta pekińska to fantastyczny składnik sałatek, w tym popularnego gyrosa, które również można zjeść poza jadalnią. Pamiętajcie o tym zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim, gdy posiłki na świeżym powietrzu są dużą przyjemnością.

Czy wiesz, że?

Kapusta pekińska doczekała się własnego pomnika. Znajduje się on nie gdzie indziej, a w Chinach, z których pochodzi. Tę nietypową atrakcję można podziwiać w mieście Suzhou we wschodniej części Państwa Środka.

Dla urozmaicenia:

Jesteście ciekawi kolejnych wcieleń kapusty pekińskiej? Skosztujcie koreańskiego kimchi – dania, którego podstawą jest fermentowana pekinka. Popularne jest dodawanie do niej marchewki i białej rzodkwi. Za wyrazisty smak mieszanki odpowiadają imbir, chili, a także sos rybny lub pasta krewetkowa.