Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
2 sztuki
2 łyżki
5 cm
2 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżka
3 łyżki
1 opakowanie
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Płatki owsiane ugotuj do miękkości, a następnie odlej z wody. Wystudź je i przełóż do miski.

Krok 2
Ziemniaki i tofu zmiel w maszynce do mielenia, marchew zetrzyj na tarce, połącz z płatkami.

Krok 3
Posiekaj ząbki czosnku i kolendrę, chilli pokrój w drobną kosteczkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane składniki podziel na dwie części. Pierwszą część dodaj do miski.

Krok 4
Do miski dodaj jeszcze ziarno dyni, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem wyrób na ścisłe ciasto – jeśli będzie zbyt luźne, dodaj kolejną łyżkę mąki pszennej. Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki i obtocz je w mące ziemniaczanej.

Krok 5
W garnku z szerokim dnem zagotuj 2 szklanki wody razem z sosem sojowym i olejem sezamowym. Do gotującej się wody powoli dodawaj pulpety, uważając, aby się nie rozpadły.

Krok 6
Gotuj pulpety na wolnym ogniu przez 30 sekund, a następnie do sosu wsyp Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr i dodaj drugą część przypraw (czosnek, chilli, imbir i kolendrę). Całość gotuj jeszcze minutę. Podawaj z ryżem.


Dobra rada:
Do pulpetów możesz dodać 1 łyżkę siemienia lnianego zalanego 3 łyżeczkami gorącej wody lub kilka łyżek bułki tartej, wtedy pulpety się nie rozpadną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsiki z tofu - VIDEO
Klopsiki z tofu są świetną alternatywą dla klasycznych mięsnych. Jak je przygotować? Nic prostszego. Na początek ugotuj płatki owsiane do miękkości. Po wystudzeniu przełóż je do osobnej miski. Połącz płatki z ugotowanymi wcześniej ziemniakami i tofu zmielonymi w maszynce do mięsa oraz startą na dużych oczkach tarki marchewką. Do wymienionych składników dodaj również połowę posiekanych ząbków czosnku, kolendry, chili i startego imbiru. Pamiętaj także o pestkach dyni, łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Całość wyrób na ciasto o gładkiej konsystencji. Z masy uformuj małe kulki i obtaczaj je w mące ziemniaczanej. Tak przygotowane pulpety ugotuj w szklance wody wymieszanej z sosem sojowym i olejem sezamowym. Kiedy kotleciki osiągną już odpowiednią miękkość, dodaj do nich resztę przypraw oraz specjalną mieszankę do klopsików. Zastanawiasz się nad dodatkiem odpowiednim do tej potrawy? Świetnym wyborem będzie ugotowany na sypko ryż. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek – wypróbuj go.