Pulpety z tofu - w sosie pomidorowym: klopsiki | Przepisy.pl pixel

Klopsiki z tofu - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

84

heart
260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

931 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1553 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

2 sztuki

2 łyżki

5 cm

2 łyżki

4 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

50 mililitrów

1 łyżka

3 łyżki

1 opakowanie

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płatki owsiane ugotuj do miękkości, a następnie odlej z wody. Wystudź je i przełóż do miski.

Klopsiki z tofu - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki i tofu zmiel w maszynce do mielenia, marchew zetrzyj na tarce, połącz z płatkami.

Klopsiki z tofu - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Posiekaj ząbki czosnku i kolendrę, chilli pokrój w drobną kosteczkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane składniki podziel na dwie części. Pierwszą część dodaj do miski.

Klopsiki z tofu - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Do miski dodaj jeszcze ziarno dyni, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem wyrób na ścisłe ciasto – jeśli będzie zbyt luźne, dodaj kolejną łyżkę mąki pszennej. Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki i obtocz je w mące ziemniaczanej.

Klopsiki z tofu - VIDEO - Krok 4

Krok 5

W garnku z szerokim dnem zagotuj 2 szklanki wody razem z sosem sojowym i olejem sezamowym. Do gotującej się wody powoli dodawaj pulpety, uważając, aby się nie rozpadły.

Klopsiki z tofu - VIDEO - Krok 5

Krok 6

Gotuj pulpety na wolnym ogniu przez 30 sekund, a następnie do sosu wsyp Klopsiki w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr i dodaj drugą część przypraw (czosnek, chilli, imbir i kolendrę). Całość gotuj jeszcze minutę. Podawaj z ryżem.

Klopsiki z tofu - VIDEO - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pulpetów możesz dodać 1 łyżkę siemienia lnianego zalanego 3 łyżeczkami gorącej wody lub kilka łyżek bułki tartej, wtedy pulpety się nie rozpadną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z tofu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z tofu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z tofu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z tofu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z tofu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z tofu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z tofu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki z tofu - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki z tofu - VIDEOKlopsiki z tofu - VIDEO

Klopsiki z tofu są świetną alternatywą dla klasycznych mięsnych. Jak je przygotować? Nic prostszego. Na początek ugotuj płatki owsiane do miękkości. Po wystudzeniu przełóż je do osobnej miski. Połącz płatki z ugotowanymi wcześniej ziemniakami i tofu zmielonymi w maszynce do mięsa oraz startą na dużych oczkach tarki marchewką. Do wymienionych składników dodaj również połowę posiekanych ząbków czosnku, kolendry, chili i startego imbiru. Pamiętaj także o pestkach dyni, łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Całość wyrób na ciasto o gładkiej konsystencji. Z masy uformuj małe kulki i obtaczaj je w mące ziemniaczanej. Tak przygotowane pulpety ugotuj w szklance wody wymieszanej z sosem sojowym i olejem sezamowym. Kiedy kotleciki osiągną już odpowiednią miękkość, dodaj do nich resztę przypraw oraz specjalną mieszankę do klopsików. Zastanawiasz się nad dodatkiem odpowiednim do tej potrawy? Świetnym wyborem będzie ugotowany na sypko ryż. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek – wypróbuj go.