Miso przepis – Zobacz na przepisy.pl

Miso

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

282 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

100 gramów

10 gramów

80 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do bulionu dashi dodaj szklankę wody i pastę miso. Doprowadzić do wrzenia.

Miso  - Krok 1

Krok 2

W gorącym bulionie sparz, przez około 1 minutę, obrane krewetki i pokrojone w paseczki grzyby shitake oraz kawałki cebuli dymki.

Miso  - Krok 2

Krok 3

W miseczkach na dnie ułóż ugotowany wcześniej makaron, pokrojonego w kostkę tuńczyka, krewetki, paski grzybów shitake, pokrojone w kostkę kawałki sera tofu, namoczone wcześniej glony wakame, kawałki cebuli dymki, wraz z pokrojonym na trzy centymetrowej długości kawałkami szczypioru.

Miso  - Krok 3

Krok 4

Miseczki zalej gorącym bulionem i posyp po wierzchu prażonym ziarnem sezamu.

Miso  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Uważaj podczas namaczania suszonych glonów wakame – potrafią one zwiększyć swoją objętość nawet kilkanaście razy!

1

Opinie o przepisie

  • Adam Sokołowski

    Adam Sokołowski , 04.10.2015

    pyszne☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej