
Składniki
300 mililitrów
100 gramów
10 gramów
80 gramów
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
100 gramów
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do bulionu dashi dodaj szklankę wody i pastę miso. Doprowadzić do wrzenia.

Krok 2
W gorącym bulionie sparz, przez około 1 minutę, obrane krewetki i pokrojone w paseczki grzyby shitake oraz kawałki cebuli dymki.

Krok 3
W miseczkach na dnie ułóż ugotowany wcześniej makaron, pokrojonego w kostkę tuńczyka, krewetki, paski grzybów shitake, pokrojone w kostkę kawałki tofu, namoczone wcześniej glony wakame, kawałki cebuli dymki, wraz z pokrojonym na trzy centymetrowej długości kawałkami szczypioru.

Krok 4
Miseczki zalej gorącym bulionem i posyp po wierzchu prażonym ziarnem sezamu.


Dobra rada:
Uważaj podczas namaczania suszonych glonów wakame – potrafią one zwiększyć swoją objętość nawet kilkanaście razy!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej