Miso przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miso

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
325 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

100 gramów

10 gramów

80 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do bulionu dashi dodaj szklankę wody i pastę miso. Doprowadzić do wrzenia.

Miso  - Krok 1

Krok 2

W gorącym bulionie sparz, przez około 1 minutę, obrane krewetki i pokrojone w paseczki grzyby shitake oraz kawałki cebuli dymki.

Miso  - Krok 2

Krok 3

W miseczkach na dnie ułóż ugotowany wcześniej makaron, pokrojonego w kostkę tuńczyka, krewetki, paski grzybów shitake, pokrojone w kostkę kawałki tofu, namoczone wcześniej glony wakame, kawałki cebuli dymki, wraz z pokrojonym na trzy centymetrowej długości kawałkami szczypioru.

Miso  - Krok 3

Krok 4

Miseczki zalej gorącym bulionem i posyp po wierzchu prażonym ziarnem sezamu.

Miso  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Uważaj podczas namaczania suszonych glonów wakame – potrafią one zwiększyć swoją objętość nawet kilkanaście razy!

1

Opinie o przepisie

  • Adam Sokołowski

    Adam Sokołowski , 04.10.2015

    pyszne☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miso  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Domowe hot dogi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej