
Składniki
300 mililitrów
100 gramów
10 gramów
80 gramów
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
100 gramów
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do bulionu dashi dodaj szklankę wody i pastę miso. Doprowadzić do wrzenia.

Krok 2
W gorącym bulionie sparz, przez około 1 minutę, obrane krewetki i pokrojone w paseczki grzyby shitake oraz kawałki cebuli dymki.

Krok 3
W miseczkach na dnie ułóż ugotowany wcześniej makaron, pokrojonego w kostkę tuńczyka, krewetki, paski grzybów shitake, pokrojone w kostkę kawałki tofu, namoczone wcześniej glony wakame, kawałki cebuli dymki, wraz z pokrojonym na trzy centymetrowej długości kawałkami szczypioru.

Krok 4
Miseczki zalej gorącym bulionem i posyp po wierzchu prażonym ziarnem sezamu.


Dobra rada:
Uważaj podczas namaczania suszonych glonów wakame – potrafią one zwiększyć swoją objętość nawet kilkanaście razy!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej