Miso

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

272 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

100 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

300 mililitrów

10 gramów

80 gramów

50 gramów

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do bulionu dashi dodaj szklankę wody i pastę miso. Doprowadzić do wrzenia.

Miso  - Krok 1

Krok 2

W gorącym bulionie sparz, przez około 1 minutę, obrane krewetki i pokrojone w paseczki grzyby shitake oraz kawałki cebuli dymki.

Miso  - Krok 2

Krok 3

W miseczkach na dnie ułóż ugotowany wcześniej makaron, pokrojonego w kostkę tuńczyka, krewetki, paski grzybów shitake, pokrojone w kostkę kawałki sera tofu, namoczone wcześniej glony wakame, kawałki cebuli dymki, wraz z pokrojonym na trzy centymetrowej długości kawałkami szczypioru.

Miso  - Krok 3

Krok 4

Miseczki zalej gorącym bulionem i posyp po wierzchu prażonym ziarnem sezamu.

Miso  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Adam Sokołowski

    Adam Sokołowski

    pyszne☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej