
Składniki
300 mililitrów
100 gramów
10 gramów
80 gramów
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
100 gramów
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do bulionu dashi dodaj szklankę wody i pastę miso. Doprowadzić do wrzenia.

Krok 2
W gorącym bulionie sparz, przez około 1 minutę, obrane krewetki i pokrojone w paseczki grzyby shitake oraz kawałki cebuli dymki.

Krok 3
W miseczkach na dnie ułóż ugotowany wcześniej makaron, pokrojonego w kostkę tuńczyka, krewetki, paski grzybów shitake, pokrojone w kostkę kawałki tofu, namoczone wcześniej glony wakame, kawałki cebuli dymki, wraz z pokrojonym na trzy centymetrowej długości kawałkami szczypioru.

Krok 4
Miseczki zalej gorącym bulionem i posyp po wierzchu prażonym ziarnem sezamu.


Dobra rada:
Uważaj podczas namaczania suszonych glonów wakame – potrafią one zwiększyć swoją objętość nawet kilkanaście razy!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej






























