Żurek z tofu i wędzonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 litr

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, selera z włoszczyzny zetrzyj na tarce. Pora oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w paseczki.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż boczek aż tłuszcz się wytopi. Dodaj wszystkie warzywa i smaż chwilę.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 2

Krok 3

Teraz wsyp wszystkie przyprawy Knorr, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 3

Krok 4

Wlej litr gorącej wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość na małym ogniu 10 minut.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 4

Krok 5

Tofu pokrój w kostkę i wraz z śmietaną dodaj do zupy. Podawaj np. z pieczywem.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać również gotowane jajka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z tofu i wędzonkąŻurek z tofu i wędzonką

Pożywny, wielkanocny żurek, podawany najczęściej w chlebie, to must-have świątecznego śniadania. Może w tym roku nieco urozmaicisz tradycyjną recepturę? Do listy składników dodaj tofu oraz sprawdzoną przez naszych kucharzy kompozycję przypraw. Kto raz spróbuje takiego połączenia, z pewnością przepadnie na dłużej!

Dla kogo?

Dla każdego, kto bez żurku nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jesteś w gronie tych osób? Nie zwlekaj już dłużej z wypróbowaniem przepisu na żurek z dodatkiem tofu.

Na jaką okazję?

Na śniadanie, obiad, kolację… Bo dlaczego nie? Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Tofu to sojowy twarożek. Składnik ten, według legendy wynaleziony został w Chinach i nadal jest niezwykle popularny w kuchni dalekowschodniej, a od jakiegoś czasu szturmem zdobywa także serca Polaków.

Dla urozmaicenia:

Zamiast śmietany, użyć możesz kilku łyżek naturalnego jogurtu.