Żurek z tofu i wędzonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z tofu i wędzonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

30 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 litr

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, selera z włoszczyzny zetrzyj na tarce. Pora oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w paseczki.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż boczek aż tłuszcz się wytopi. Dodaj wszystkie warzywa i smaż chwilę.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 2

Krok 3

Teraz wsyp wszystkie przyprawy Knorr, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 3

Krok 4

Wlej litr gorącej wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość na małym ogniu 10 minut.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 4

Krok 5

Tofu pokrój w kostkę i wraz z śmietaną dodaj do zupy. Podawaj np. z pieczywem.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać również gotowane jajka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z tofu i wędzonkąŻurek z tofu i wędzonką

Pożywny, wielkanocny żurek, podawany najczęściej w chlebie, to must-have świątecznego śniadania. Może w tym roku nieco urozmaicisz tradycyjną recepturę? Do listy składników dodaj tofu oraz sprawdzoną przez naszych kucharzy kompozycję przypraw. Kto raz spróbuje takiego połączenia, z pewnością przepadnie na dłużej!

Dla kogo?

Dla każdego, kto bez żurku nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jesteś w gronie tych osób? Nie zwlekaj już dłużej z wypróbowaniem przepisu na żurek z dodatkiem tofu.

Na jaką okazję?

Na śniadanie, obiad, kolację… Bo dlaczego nie? Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Tofu to sojowy twarożek. Składnik ten, według legendy wynaleziony został w Chinach i nadal jest niezwykle popularny w kuchni dalekowschodniej, a od jakiegoś czasu szturmem zdobywa także serca Polaków.

Dla urozmaicenia:

Zamiast śmietany, użyć możesz kilku łyżek naturalnego jogurtu.