
Składniki
1 pęczek
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 litr
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, selera z włoszczyzny zetrzyj na tarce. Pora oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w paseczki.

Krok 2
W dużym garnku podsmaż boczek aż tłuszcz się wytopi. Dodaj wszystkie warzywa i smaż chwilę.

Krok 3
Teraz wsyp wszystkie przyprawy Knorr, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4
Wlej litr gorącej wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość na małym ogniu 10 minut.

Krok 5
Tofu pokrój w kostkę i wraz z śmietaną dodaj do zupy. Podawaj np. z pieczywem.


Dobra rada:
Do zupy możesz dodać również gotowane jajka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żurek z tofu i wędzonką
Pożywny, wielkanocny żurek, podawany najczęściej w chlebie, to must-have świątecznego śniadania. Może w tym roku nieco urozmaicisz tradycyjną recepturę? Do listy składników dodaj tofu oraz sprawdzoną przez naszych kucharzy kompozycję przypraw. Kto raz spróbuje takiego połączenia, z pewnością przepadnie na dłużej!
Dla kogo?
Dla każdego, kto bez żurku nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jesteś w gronie tych osób? Nie zwlekaj już dłużej z wypróbowaniem przepisu na żurek z dodatkiem tofu.
Na jaką okazję?
Na śniadanie, obiad, kolację… Bo dlaczego nie? Palce lizać!
Czy wiesz, że?
Tofu to sojowy twarożek. Składnik ten, według legendy wynaleziony został w Chinach i nadal jest niezwykle popularny w kuchni dalekowschodniej, a od jakiegoś czasu szturmem zdobywa także serca Polaków.
Dla urozmaicenia:
Zamiast śmietany, użyć możesz kilku łyżek naturalnego jogurtu.