Żurek z tofu i wędzonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek z tofu i wędzonką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 litr

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, selera z włoszczyzny zetrzyj na tarce. Pora oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek pokrój w paseczki.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku podsmaż boczek aż tłuszcz się wytopi. Dodaj wszystkie warzywa i smaż chwilę.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 2

Krok 3

Teraz wsyp wszystkie przyprawy Knorr, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 3

Krok 4

Wlej litr gorącej wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj całość na małym ogniu 10 minut.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 4

Krok 5

Tofu pokrój w kostkę i wraz z śmietaną dodaj do zupy. Podawaj np. z pieczywem.

Żurek z tofu i wędzonką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać również gotowane jajka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek z tofu i wędzonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żurek z tofu i wędzonkąŻurek z tofu i wędzonką

Pożywny, wielkanocny żurek, podawany najczęściej w chlebie, to must-have świątecznego śniadania. Może w tym roku nieco urozmaicisz tradycyjną recepturę? Do listy składników dodaj tofu oraz sprawdzoną przez naszych kucharzy kompozycję przypraw. Kto raz spróbuje takiego połączenia, z pewnością przepadnie na dłużej!

Dla kogo?

Dla każdego, kto bez żurku nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jesteś w gronie tych osób? Nie zwlekaj już dłużej z wypróbowaniem przepisu na żurek z dodatkiem tofu.

Na jaką okazję?

Na śniadanie, obiad, kolację… Bo dlaczego nie? Palce lizać!

Czy wiesz, że?

Tofu to sojowy twarożek. Składnik ten, według legendy wynaleziony został w Chinach i nadal jest niezwykle popularny w kuchni dalekowschodniej, a od jakiegoś czasu szturmem zdobywa także serca Polaków.

Dla urozmaicenia:

Zamiast śmietany, użyć możesz kilku łyżek naturalnego jogurtu.