
Składniki
2 sztuki
1 słoik
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora umyj, jasne części pokrój w paseczki. W dużym garnku podgrzej olej i zeszklij lekko pora.

Krok 2
Wlej 1,5l wrzątku. Dodaj kostkę Knorr.

Krok 3
Oddziel gałązki od łodyg koperku. Łodygi zwiąż w kiść i dodaj do zupy.

Krok 4
Ziemniaki pokrój w kostkę o boku ok. 1,5cm i dodaj do zupy. Całość gotuj ok. 10-15 minut aż ziemniaki zmiękną (po tym czasie usuń koperek).

Krok 5
Chrzan przełóż ze słoika do miski. Dodaj również starty na drobnej tarce czosnek.

Krok 6
Wlej do miski chochlę zupy, tak aby mieszanka chrzanu i czosnku zrobiła się ciepła. Wymieszaj lekko i przelej całość do garnka. Zupę już tylko wymieszaj i od razu podawaj aby aromat chrzanu i czosnku był jak najświeższy. Zupę udekoruj gałązkami koperku.


Dobra rada:
Zupę możesz podać z razowymi grzankami z Majerankiem z Krajów Śródziemnomorskich Knorr.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa chrzanowa po wegańsku
Zupa chrzanowa to prawdziwa gratka dla osób, które wprost przepadają za daniami wyrazistymi, aromatycznymi i ostrymi w smaku. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy tę propozycję. Palce lizać!
Dla kogo?
Taka zupa to doskonała opcja nie tylko dla wegan, ale też dla każdej osoby, która chciałaby od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. To coś pysznego również dla wielbicieli jarzyn pod wieloma postaciami.
Na jaką okazję?
Zupa z chrzanem i czosnkiem będzie świetnym rozwiązaniem na chłodniejsze dni, gdyż zdecydowanie potrafi rozgrzać! Po powrocie z wiosennego spaceru będzie smakować równie wyśmienicie.
Czy wiesz, że?
Chrzan to jeden z ulubionych dodatków Amerykanów. Najczęściej podkreśla smak dipów, a na jego bazie tworzone są sosy dodawane np. do owoców morza.
Dla urozmaicenia:
Zupę podawać możesz z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się nie tylko grzanki, ale też ziemniaki czy ryż. Możesz ją również zblendować – powstanie wtedy smakowita zupa krem.