Zupa chrzanowa wege - wegetariańska: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa chrzanowa po wegańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 słoik

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora umyj, jasne części pokrój w paseczki. W dużym garnku podgrzej olej i zeszklij lekko pora.

Zupa chrzanowa po wegańsku - Krok 1

Krok 2

Wlej 1,5l wrzątku. Dodaj kostkę Knorr.

Zupa chrzanowa po wegańsku - Krok 2

Krok 3

Oddziel gałązki od łodyg koperku. Łodygi zwiąż w kiść i dodaj do zupy.

Zupa chrzanowa po wegańsku - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki pokrój w kostkę o boku ok. 1,5cm i dodaj do zupy. Całość gotuj ok. 10-15 minut aż ziemniaki zmiękną (po tym czasie usuń koperek).

Zupa chrzanowa po wegańsku - Krok 4

Krok 5

Chrzan przełóż ze słoika do miski. Dodaj również starty na drobnej tarce czosnek.

Zupa chrzanowa po wegańsku - Krok 5

Krok 6

Wlej do miski chochlę zupy, tak aby mieszanka chrzanu i czosnku zrobiła się ciepła. Wymieszaj lekko i przelej całość do garnka. Zupę już tylko wymieszaj i od razu podawaj aby aromat chrzanu i czosnku był jak najświeższy. Zupę udekoruj gałązkami koperku.

Zupa chrzanowa po wegańsku - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę możesz podać z razowymi grzankami z Majerankiem z Krajów Śródziemnomorskich Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa chrzanowa po wegańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa chrzanowa po wegańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa chrzanowa po wegańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa chrzanowa po wegańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa chrzanowa po wegańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa chrzanowa po wegańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa chrzanowa po wegańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa chrzanowa po wegańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa chrzanowa po wegańskuZupa chrzanowa po wegańsku

Zupa chrzanowa to prawdziwa gratka dla osób, które wprost przepadają za daniami wyrazistymi, aromatycznymi i ostrymi w smaku. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy tę propozycję. Palce lizać!

Dla kogo?

Taka zupa to doskonała opcja nie tylko dla wegan, ale też dla każdej osoby, która chciałaby od czasu do czasu spróbować czegoś nowego. To coś pysznego również dla wielbicieli jarzyn pod wieloma postaciami.

Na jaką okazję?

Zupa z chrzanem i czosnkiem będzie świetnym rozwiązaniem na chłodniejsze dni, gdyż zdecydowanie potrafi rozgrzać! Po powrocie z wiosennego spaceru będzie smakować równie wyśmienicie.

Czy wiesz, że?

Chrzan to jeden z ulubionych dodatków Amerykanów. Najczęściej podkreśla smak dipów, a na jego bazie tworzone są sosy dodawane np. do owoców morza.

Dla urozmaicenia:

Zupę podawać możesz z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się nie tylko grzanki, ale też ziemniaki czy ryż. Możesz ją również zblendować – powstanie wtedy smakowita zupa krem.