Barszcz biały a la fasolówka

- Krok 1Podgotuj kiełbasę w 650 mililitrach wody z dodatkiem marchwi, liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Krok 2Wyjmij kiełbasę, zdejmij flak i pokrój w kostkę. Marchew także pokrój w kostkę.
- Krok 3Przecedź wywar i wrzuć do niego kiełbasę. Następnie rozrób Barszcz biały Knorr w 100 mililitrach zimnej wody, dodaj do wywaru i krótko podgotuj.
- Krok 4Zmiksuj 1½ puszki białej fasoli, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj, po czym dodaj pozostałą fasolę i marchew.
- Krok 5Gotuj całość jeszcze przez 5 minut, na koniec posyp natką pietruszki.

Możesz podać gotową zupę w okrągłych, wydrążonych bochenkach chleba.

Klasyczny barszcz biały wywołuje świąteczne skojarzenia, ale jego urozmaicona wersja to doskonała propozycja na codzienny obiad. Zainspiruj się więc i przygotuj barszcz à la fasolówka. Wykorzystaj do jego przyrządzenia podstawowe składniki, takie jak biała kiełbasa i jajko. Dodatek mięsny możesz ewentualnie urozmaicać, sięgając także po wędzony boczek, kiełbasę wiejską czy kawałki wołowiny. Postawą barszczu powinien być intensywny i wyrazisty bulion z włoszczyzny. Wzmocnij jego smak aromatem ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Lekko słodkiego posmaku doda mu większa ilość marchewki. Przygotowując bulion, wypróbuj także wariantu z wywarem z flaków. Świetnym urozmaiceniem klasycznego barszczu białego jest dodatek fasoli białej. Surową dzień wcześniej namocz w wodzie, aby szybciej stała się miękka podczas gotowania, lub skorzystaj z gotowego wariantu w puszcze. Wrzuć ją do gotującego się wywaru w całości lub zmiksuj, dzięki czemu zupa zyska gęstą konsystencję. Barszcz biały à la fasolówka podawaj z chrupiącym pieczywem lub ziemniakami.