Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
15 dekagramów
1 sztuka
3 sztuki
750 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgotuj kiełbasę w 650 mililitrach wody z dodatkiem marchwi, liścia laurowego i ziela angielskiego.
Krok 2
Wyjmij kiełbasę, zdejmij flak i pokrój w kostkę. Marchew także pokrój w kostkę.
Krok 3
Przecedź wywar i wrzuć do niego kiełbasę. Następnie rozrób Barszcz biały Knorr w 100 mililitrach zimnej wody, dodaj do wywaru i krótko podgotuj.
Krok 4
Zmiksuj 1½ puszki białej fasoli, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj, po czym dodaj pozostałą fasolę i marchew.
Krok 5
Gotuj całość jeszcze przez 5 minut, na koniec posyp natką pietruszki.
Dobra rada:
Możesz podać gotową zupę w okrągłych, wydrążonych bochenkach chleba.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz biały a la fasolówka
Klasyczny barszcz biały wywołuje świąteczne skojarzenia, ale jego urozmaicona wersja to doskonała propozycja na codzienny obiad. Zainspiruj się więc i przygotuj barszcz à la fasolówka. Wykorzystaj do jego przyrządzenia podstawowe składniki, takie jak biała kiełbasa i jajko. Dodatek mięsny możesz ewentualnie urozmaicać, sięgając także po wędzony boczek, kiełbasę wiejską czy kawałki wołowiny. Postawą barszczu powinien być intensywny i wyrazisty bulion z włoszczyzny. Wzmocnij jego smak aromatem ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Lekko słodkiego posmaku doda mu większa ilość marchewki. Przygotowując bulion, wypróbuj także wariantu z wywarem z flaków. Świetnym urozmaiceniem klasycznego barszczu białego jest dodatek fasoli białej. Surową dzień wcześniej namocz w wodzie, aby szybciej stała się miękka podczas gotowania, lub skorzystaj z gotowego wariantu w puszcze. Wrzuć ją do gotującego się wywaru w całości lub zmiksuj, dzięki czemu zupa zyska gęstą konsystencję. Barszcz biały à la fasolówka podawaj z chrupiącym pieczywem lub ziemniakami.