Barszcz biały a la fasolówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz biały a la fasolówka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

370 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

15 dekagramów

1 sztuka

3 sztuki

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgotuj kiełbasę w 650 mililitrach wody z dodatkiem marchwi, liścia laurowego i ziela angielskiego.

Barszcz biały a la fasolówka - Krok 1

Krok 2

Wyjmij kiełbasę, zdejmij flak i pokrój w kostkę. Marchew także pokrój w kostkę.

Barszcz biały a la fasolówka - Krok 2

Krok 3

Przecedź wywar i wrzuć do niego kiełbasę. Następnie rozrób Barszcz biały Knorr w 100 mililitrach zimnej wody, dodaj do wywaru i krótko podgotuj.

Barszcz biały a la fasolówka - Krok 3

Krok 4

Zmiksuj 1½ puszki białej fasoli, dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj, po czym dodaj pozostałą fasolę i marchew.

Barszcz biały a la fasolówka - Krok 4

Krok 5

Gotuj całość jeszcze przez 5 minut, na koniec posyp natką pietruszki.

Barszcz biały a la fasolówka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podać gotową zupę w okrągłych, wydrążonych bochenkach chleba.

2

Opinie o przepisie

  • Zimowisko

    Zimowisko , 17.03.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eli Tre

    Eli Tre , 28.04.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały a la fasolówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały a la fasolówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały a la fasolówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały a la fasolówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały a la fasolówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały a la fasolówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały a la fasolówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały a la fasolówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz biały a la fasolówkaBarszcz biały a la fasolówka

Klasyczny barszcz biały wywołuje świąteczne skojarzenia, ale jego urozmaicona wersja to doskonała propozycja na codzienny obiad. Zainspiruj się więc i przygotuj barszcz à la fasolówka. Wykorzystaj do jego przyrządzenia podstawowe składniki, takie jak biała kiełbasa i jajko. Dodatek mięsny możesz ewentualnie urozmaicać, sięgając także po wędzony boczek, kiełbasę wiejską czy kawałki wołowiny. Postawą barszczu powinien być intensywny i wyrazisty bulion z włoszczyzny. Wzmocnij jego smak aromatem ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Lekko słodkiego posmaku doda mu większa ilość marchewki. Przygotowując bulion, wypróbuj także wariantu z wywarem z flaków. Świetnym urozmaiceniem klasycznego barszczu białego jest dodatek fasoli białej. Surową dzień wcześniej namocz w wodzie, aby szybciej stała się miękka podczas gotowania, lub skorzystaj z gotowego wariantu w puszcze. Wrzuć ją do gotującego się wywaru w całości lub zmiksuj, dzięki czemu zupa zyska gęstą konsystencję. Barszcz biały à la fasolówka podawaj z chrupiącym pieczywem lub ziemniakami.