Barszcz biały z kotlecikami z jajek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz biały z kotlecikami z jajek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
491 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

853 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 plastry

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

2 szczypty

750 mililitrów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę ugotowane jaja i szynkę. Dodaj surowe jajko, łyżkę bułki tartej oraz gałkę muszkatołową.

Krok 2

Dopraw masę odrobiną soli, delikatnie wymieszaj, uformuj 6 pulpetów.

Krok 3

Obtocz je następnie w pozostałej bułce tartej i obsmaż na złoty kolor.

Krok 4

Zagotuj 750 mililitrów wody. Pokrój ziemniaka i dodaj go wraz z włoszczyzną, do gotującej się wody.

Krok 5

Następnie wsyp zawartość torebki Barszczu białego Knorr i gotuj całość przez około 5 minut.

Krok 6

Na koniec zalej pulpeciki gorącym barszczem i udekoruj posiekaną natką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały z kotlecikami z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały z kotlecikami z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały z kotlecikami z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały z kotlecikami z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały z kotlecikami z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały z kotlecikami z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały z kotlecikami z jajek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały z kotlecikami z jajek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz biały
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz biały z kotlecikami z jajekBarszcz biały z kotlecikami z jajek

Barszcz biały to polski klasyk. W zależności od regionu, podawany jest na różne sposoby. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak sprawić, by przygotowywana przez Ciebie zupa była wyjątkowa. Tym razem podaj ją z jajecznymi kotlecikami. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Nic prostszego. Na początek pokrój w kostkę podobnych rozmiarów szynkę oraz ugotowane wcześniej na twardo jajka. Do posiekanych składników dodaj surowe jajko oraz odrobinę bułki tartej. Wszystko dopraw gałką muszkatołową, która świetnie podkreśli smak całości. Z tak przyrządzonej masy uformuj pulpeciki. Obtocz je w bułce tartej (zamiast niej możesz wykorzystać np. drobno zmiażdżone płatki kukurydziane) i smaż, aż nabiorą złotego koloru. Tak przygotowane zalej barszczem białym. Ten powstaje w prosty sposób. Wystarczy, że w gotującej się wodzie umieścisz pokrojone ziemniaki, włoszczyznę i mieszankę do barszczu. Gotową zupę udekoruj posiekanymi ziołami, np. natką pietruszki lub gałązkami koperku. Sprawdź nasz przepis i przygotuj z jego pomocą wyjątkowe danie. Miłego gotowania.