Składniki
4 plastry
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
750 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój w kostkę ugotowane jaja i szynkę. Dodaj surowe jajko, łyżkę bułki tartej oraz gałkę muszkatołową.
Krok 2
Dopraw masę odrobiną soli, delikatnie wymieszaj, uformuj 6 pulpetów.
Krok 3
Obtocz je następnie w pozostałej bułce tartej i obsmaż na złoty kolor.
Krok 4
Zagotuj 750 mililitrów wody. Pokrój ziemniaka i dodaj go wraz z włoszczyzną, do gotującej się wody.
Krok 5
Następnie wsyp zawartość torebki Barszczu białego Knorr i gotuj całość przez około 5 minut.
Krok 6
Na koniec zalej pulpeciki gorącym barszczem i udekoruj posiekaną natką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz biały z kotlecikami z jajek
Barszcz biały to polski klasyk. W zależności od regionu, podawany jest na różne sposoby. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak sprawić, by przygotowywana przez Ciebie zupa była wyjątkowa. Tym razem podaj ją z jajecznymi kotlecikami. Zastanawiasz się, jak je przygotować? Nic prostszego. Na początek pokrój w kostkę podobnych rozmiarów szynkę oraz ugotowane wcześniej na twardo jajka. Do posiekanych składników dodaj surowe jajko oraz odrobinę bułki tartej. Wszystko dopraw gałką muszkatołową, która świetnie podkreśli smak całości. Z tak przyrządzonej masy uformuj pulpeciki. Obtocz je w bułce tartej (zamiast niej możesz wykorzystać np. drobno zmiażdżone płatki kukurydziane) i smaż, aż nabiorą złotego koloru. Tak przygotowane zalej barszczem białym. Ten powstaje w prosty sposób. Wystarczy, że w gotującej się wodzie umieścisz pokrojone ziemniaki, włoszczyznę i mieszankę do barszczu. Gotową zupę udekoruj posiekanymi ziołami, np. natką pietruszki lub gałązkami koperku. Sprawdź nasz przepis i przygotuj z jego pomocą wyjątkowe danie. Miłego gotowania.