Faszerowane potrawy z jajek na Wielkanoc
Prostym, a zarazem efektownym sposobem na podanie wielkanocnych jajek jest ich faszerowanie. Smaczne nadzienie można przyrządzić w różnych wariantach. W roli bazy świetnie sprawdzi się np. tuńczyk lub łosoś, a także świeże i konserwowe warzywa oraz grzyby. Święta wielkanocne to dobry czas na wykorzystanie wiosennych produktów, dlatego do dekoracji wykorzystaj rzeżuchę oraz kiełki, które skomponują się z szynką. W przepisie na jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą proponowana jest schwarzwaldzka, którą ewentualnie możesz zastąpić parmeńską. Dodatki, które sprawią, że farsz stanie się wyrazistszy, to suszone pomidory oraz czosnek. Wymieszaj składniki, dodaj do nich pesto bazyliowe, a dla urozmaicenia konsystencji także orzeszki piniowe. Jakimi jeszcze składnikami faszerować jajka? Postaw np. na połączenie sera, groszku i pieczarek. Do przyrządzenia takiego farszu wystarczy zaledwie kilka składników – pokrój je, połącz z majonezem i wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego przełóż mieszankę na ugotowane na twardo i podzielone na pół jajka. Skorzystaj z przepisu na wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem i eksperymentuj z dodatkami, a jeśli szykujesz uroczysty obiad dla większej liczby osób, zdecyduj się na oryginalne jajka faszerowane guacamole – podane na dużym talerzu i przystrojone ziołami z pewnością zwrócą uwagę gości.
Sałatki z jajek na Wielkanoc
Jakie jeszcze potrawy z jajek na Wielkanoc warto przygotować w ten wyjątkowy czas? Jednym z nieodłącznych elementów świątecznego menu są sałatki z dodatkiem jajek, które doskonale komponują się z wędlinami, serami i chrupkim pieczywem. Skorzystaj z przepisu na wielkanocną sałatkę jajeczną z pieczarkami. Do tej przekąski nie potrzeba wielu dodatków – mogą to być jedynie kromki wiejskiego chleba posmarowane twarożkiem i posypane szczypiorkiem lub czosnkowe grzanki oprószone aromatycznymi przyprawami. Na świątecznym stole nie może również zabraknąć sałatki jarzynowej. Jak dodać jej wykwintności? Wystarczy, że udekorujesz ją pokrojoną drobno czerwoną papryką, posiekanym szczypiorkiem oraz jajkami przepiórczymi, a będzie prezentowała się efektownie, kolorowo i apetycznie. Wypróbuj ten sposób, przyrządzając pyszne jajka przepiórcze na sałatce jarzynowej. Obok wspomnianych sałatek, podaj na wielkanocny stół klasyczny sos tatarski stanowiący połączenie warzyw, grzybów i jajek. Będzie dopełnieniem wielu przekąsek, chociażby pasztetu czy wędzonej kiełbasy.
Inne potrawy z jajek na Wielkanoc
Faszerowanie i dodawanie do sałatek to najpopularniejsze sposoby na wielkanocne jajka, ale warto korzystać także z innych rozwiązań. Jak przygotować efektowne potrawy z jajek na Wielkanoc? Zainspiruj się przepisem na jajka zapiekane w kokilkach, które z powodzeniem możesz podać jako gorącą przystawkę przed daniem głównym. Rozważ także dołączenie do menu jajek w galarecie, którą przyrządza się na bazie bulionu warzywnego. Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem koniecznie udekoruj plastrami cytryny i świeżą pietruszką, a obok ułóż zielony groszek gotowany z marchewką. Cytryna nie tylko będzie stanowiła element dekoracyjny – ponadto jej kwaskowaty smak doskonale podkreśli wytrawną galaretę oraz delikatne mięso. Bardzo elegancką formą podania jajek będą również rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką. Wyraziste nadzienie uzyskasz dzięki dodatkowi pora i ogórka konserwowego, a całość zwieńczy posiekana pietruszka. Żeby rożki z szynki jeszcze lepiej się prezentowały, przewiąż je szczypiorkiem.
Ze smacznymi daniami łatwiej o celebrację wspólnych chwil z bliskimi, a potrawy z jajek na Wielkanoc są podstawą świątecznej uczty. Zadbaj o to, by były podane w różnorodnych formach: faszerowane, w galarecie czy sałatce. Ważne też, by dobrze je doprawić i uzupełnić pysznymi majonezowymi sosami. Zwieńczeniem będzie dekoracja, którą wykonasz za pomocą szczypiorku, koperku i natki pietruszki. Im bardziej zielono i wiosennie, tym lepiej.