• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Magazyn
  • Wielkanoc
  • Potrawy z jajek na Wielkanoc

Potrawy z jajek na Wielkanoc

Smaki Wielkanocy to dobrze doprawiony żurek, soczysty pieczony schab i pyszne, bogato zdobione mazurki. Na świątecznym stole muszą też pojawić się jajka – faszerowane, z majonezem lub w sałatce. Jak przygotować smaczne potrawy z jajek na Wielkanoc?

Faszerowane potrawy z jajek na Wielkanoc

Prostym, a zarazem efektownym sposobem na podanie wielkanocnych jajek jest ich faszerowanie. Smaczne nadzienie można przyrządzić w różnych wariantach. W roli bazy świetnie sprawdzi się np. tuńczyk lub łosoś, a także świeże i konserwowe warzywa oraz grzyby. Święta wielkanocne to dobry czas na wykorzystanie wiosennych produktów, dlatego do dekoracji wykorzystaj rzeżuchę oraz kiełki, które skomponują się z szynką. W przepisie na jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą proponowana jest schwarzwaldzka, którą ewentualnie możesz zastąpić parmeńską. Dodatki, które sprawią, że farsz stanie się wyrazistszy, to suszone pomidory oraz czosnek. Wymieszaj składniki, dodaj do nich pesto bazyliowe, a dla urozmaicenia konsystencji także orzeszki piniowe. Jakimi jeszcze składnikami faszerować jajka? Postaw np. na połączenie sera, groszku i pieczarek. Do przyrządzenia takiego farszu wystarczy zaledwie kilka składników – pokrój je, połącz z majonezem i wymieszaj. Za pomocą rękawa cukierniczego przełóż mieszankę na ugotowane na twardo i podzielone na pół jajka. Skorzystaj z przepisu na wielkanocne jajka z pieczarkami, zielonym groszkiem, szynką i żółtym serem i eksperymentuj z dodatkami, a jeśli szykujesz uroczysty obiad dla większej liczby osób, zdecyduj się na faszerowane pisanki – podane na dużym talerzu i przystrojone ziołami z pewnością zwrócą uwagę gości.

 

Sałatki z jajek na Wielkanoc

Jakie jeszcze potrawy z jajek na Wielkanoc warto przygotować w ten wyjątkowy czas? Jednym z nieodłącznych elementów świątecznego menu są sałatki z dodatkiem jajek, które doskonale komponują się z wędlinami, serami i chrupkim pieczywem. Skorzystaj z przepisu na wielkanocną sałatkę jajeczną z pieczarkami. Do tej przekąski nie potrzeba wielu dodatków – mogą to być jedynie kromki wiejskiego chleba posmarowane twarożkiem i posypane szczypiorkiem lub czosnkowe grzanki oprószone aromatycznymi przyprawami. Na świątecznym stole nie może również zabraknąć sałatki jarzynowej. Jak dodać jej wykwintności? Wystarczy, że udekorujesz ją pokrojoną drobno czerwoną papryką, posiekanym szczypiorkiem oraz jajkami przepiórczymi, a będzie prezentowała się efektownie, kolorowo i apetycznie. Wypróbuj ten sposób, przyrządzając pyszne jajka przepiórcze na sałatce jarzynowej. Obok wspomnianych sałatek, podaj na wielkanocny stół klasyczny sos tatarski stanowiący połączenie warzyw, grzybów i jajek. Będzie dopełnieniem wielu przekąsek, chociażby pasztetu czy wędzonej kiełbasy.

Inne potrawy z jajek na Wielkanoc

Faszerowanie i dodawanie do sałatek to najpopularniejsze sposoby na wielkanocne jajka, ale warto korzystać także z innych rozwiązań. Jak przygotować efektowne potrawy z jajek na Wielkanoc? Zainspiruj się przepisem na jajka zapiekane w kokilkach, które z powodzeniem możesz podać jako gorącą przystawkę przed daniem głównym. Rozważ także dołączenie do menu jajek w galarecie, którą przyrządza się na bazie bulionu warzywnego. Wielkanocne tymbaliki z jajkiem i kurczakiem koniecznie udekoruj plastrami cytryny i świeżą pietruszką, a obok ułóż zielony groszek gotowany z marchewką. Cytryna nie tylko będzie stanowiła element dekoracyjny – ponadto jej kwaskowaty smak doskonale podkreśli wytrawną galaretę oraz delikatne mięso. Bardzo elegancką formą podania jajek będą również rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką. Wyraziste nadzienie uzyskasz dzięki dodatkowi pora i ogórka konserwowego, a całość zwieńczy posiekana pietruszka. Żeby rożki z szynki jeszcze lepiej się prezentowały, przewiąż je szczypiorkiem.

Ze smacznymi daniami łatwiej o celebrację wspólnych chwil z bliskimi, a potrawy z jajek na Wielkanoc są podstawą świątecznej uczty. Zadbaj o to, by były podane w różnorodnych formach: faszerowane, w galarecie czy sałatce. Ważne też, by dobrze je doprawić i uzupełnić pysznymi majonezowymi sosami. Zwieńczeniem będzie dekoracja, którą wykonasz za pomocą szczypiorku, koperku i natki pietruszki. Im bardziej zielono i wiosennie, tym lepiej.

Zobacz także:

Wielkanocny schab w 7 odsłonach
Wielkanocny schab w 7 odsłonach
12 najlepszych sosów na wielkanocny stół
12 najlepszych sosów na wielkanocny stół
Sałatki z pomysłem - top 10
Sałatki z pomysłem - top 10

Może Cię zainteresować:

Wielkanocna uczta według Pascala
15 przepisów na pyszne babeczki i ciasteczka
10 sposobów na wielkanocne jajka
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby