Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

574 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

886 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 łyżek

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj pół litra wody dodaj kostkę rosołową i żelatynę (około 10g). Całość mieszaj dokładnie aż żelatyna się rozpuści (uwaga nie gotuj ponownie). Wywar na koniec przecedź przez drobne sito odstaw do ostygnięcia.

Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - Krok 1

Krok 2

Jaja zetrzyj na tarce i połącz z majonezem, odciśniętym chrzanem, pokrojonymi w kostkę ogórkami, groszkiem konserwowym oraz posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w drobną kosteczkę porem. Całość dokładnie wymieszaj – opcjonalnie dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - Krok 2

Krok 3

Z szynki wywiń równy rożek i umieść w nim sałatkę. Szynkę ułóż na liściu cykorii i połóż na talerzu. Całość wstaw do lodówki aby się schłodziła. Na koniec zalej delikatnie ścinającą się galaretą. Całość włóż ponownie do lodówki.

Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Rożki z sałatką smakują wyśmienicie podawane z sosem chrzanowym. W tym celu wymieszaj dwie trzy łyżki majonezu z łyżką chrzanu. Jeśli chcesz, aby Twoje rożki wyglądały jeszcze ciekawiej, obwiąż każdy z nich szczypiorkiem. Pamiętaj jednak aby szczypiorek sparzyć wcześniej krótko we wrzącej wodzie. Zamiast szynki gotowanej lub konserwowej możesz użyć szynki suszonej, np. Schwarzwald i z niej przygotować roladki. Równie apatyczne będą roladki przygotowane z wędzonego łososia.

3

Opinie o przepisie

  • ELŻBIETA  KASZNIA

    ELŻBIETA KASZNIA , 27.01.2018

    Proste i świetne:) fajnie wyglądają:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec, 23.02.2017

    Super smakuje :))))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec, 20.02.2017

    Ładnie wyglada i jest smaczne .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretkąRożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką

Zastanawiasz się, co podać na przyjęciu jako przystawkę? Zapoznaj się przepisem na rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką. Chrupiące liście cykorii, w nich rożki z szynki wypełnione delikatną jajeczną masą, a wszystko to pokryte cienką warstwą galaretki o smaku bulionu. Podstawą nadzienia są jajka oraz majonez, a ich smak wzbogacają inne składniki, takie jak groszek i ogórki konserwowe. Ostrości nadają chrzan oraz por, a wszystkie dodatki doskonale się uzupełniają. Przygotuj sałatkę tak, by była w miarę gęsta, i by łatwo nadziewało się nią plasterki szynki konserwowej. Sprawdzi się także inna, np. szynka parmeńska albo szwarcwaldzka. Żeby rożki z szynki dobrze prezentowały się na talerzu, przewiąż je szczypiorkiem. Serwuj je do wędlin, serów albo chrupiącego pieczywa. Dobrym sposobem na ich podanie będzie przyrządzenie grzanek z bagietki. Przygotuj rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką według naszego przepisu i przekonaj się, jakie to proste i smaczne danie.