Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką
łatwe
1616 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
5 łyżek
200 gramów
3 sztuki
1 sztuka
100 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku zagotuj pół litra wody dodaj kostkę rosołową i żelatynę (około 10g). Całość mieszaj dokładnie aż żelatyna się rozpuści (uwaga nie gotuj ponownie). Wywar na koniec przecedź przez drobne sito odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Jaja zetrzyj na tarce i połącz z majonezem, odciśniętym chrzanem, pokrojonymi w kostkę ogórkami, groszkiem konserwowym oraz posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w drobną kosteczkę porem. Całość dokładnie wymieszaj – opcjonalnie dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Krok 3
Z szynki wywiń równy rożek i umieść w nim sałatkę. Szynkę ułóż na liściu cykorii i połóż na talerzu. Całość wstaw do lodówki aby się schłodziła. Na koniec zalej delikatnie ścinającą się galaretą. Całość włóż ponownie do lodówki.


Dobra rada:
Rożki z sałatką smakują wyśmienicie podawane z sosem chrzanowym. W tym celu wymieszaj dwie trzy łyżki majonezu z łyżką chrzanu. Jeśli chcesz, aby Twoje rożki wyglądały jeszcze ciekawiej, obwiąż każdy z nich szczypiorkiem. Pamiętaj jednak aby szczypiorek sparzyć wcześniej krótko we wrzącej wodzie. Zamiast szynki gotowanej lub konserwowej możesz użyć szynki suszonej, np. Schwarzwald i z niej przygotować roladki. Równie apatyczne będą roladki przygotowane z wędzonego łososia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką
Zastanawiasz się, co podać na przyjęciu jako przystawkę? Zapoznaj się przepisem na rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką. Chrupiące liście cykorii, w nich rożki z szynki wypełnione delikatną jajeczną masą, a wszystko to pokryte cienką warstwą galaretki o smaku bulionu. Podstawą nadzienia są jajka oraz majonez, a ich smak wzbogacają inne składniki, takie jak groszek i ogórki konserwowe. Ostrości nadają chrzan oraz por, a wszystkie dodatki doskonale się uzupełniają. Przygotuj sałatkę tak, by była w miarę gęsta, i by łatwo nadziewało się nią plasterki szynki konserwowej. Sprawdzi się także inna, np. szynka parmeńska albo szwarcwaldzka. Żeby rożki z szynki dobrze prezentowały się na talerzu, przewiąż je szczypiorkiem. Serwuj je do wędlin, serów albo chrupiącego pieczywa. Dobrym sposobem na ich podanie będzie przyrządzenie grzanek z bagietki. Przygotuj rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką według naszego przepisu i przekonaj się, jakie to proste i smaczne danie.