Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

582 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

889 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 łyżek

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

100 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku zagotuj pół litra wody dodaj kostkę rosołową i żelatynę (około 10g). Całość mieszaj dokładnie aż żelatyna się rozpuści (uwaga nie gotuj ponownie). Wywar na koniec przecedź przez drobne sito odstaw do ostygnięcia.

Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - Krok 1

Krok 2

Jaja zetrzyj na tarce i połącz z majonezem, odciśniętym chrzanem, pokrojonymi w kostkę ogórkami, groszkiem konserwowym oraz posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w drobną kosteczkę porem. Całość dokładnie wymieszaj – opcjonalnie dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - Krok 2

Krok 3

Z szynki wywiń równy rożek i umieść w nim sałatkę. Szynkę ułóż na liściu cykorii i połóż na talerzu. Całość wstaw do lodówki aby się schłodziła. Na koniec zalej delikatnie ścinającą się galaretą. Całość włóż ponownie do lodówki.

Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Rożki z sałatką smakują wyśmienicie podawane z sosem chrzanowym. W tym celu wymieszaj dwie trzy łyżki majonezu z łyżką chrzanu. Jeśli chcesz, aby Twoje rożki wyglądały jeszcze ciekawiej, obwiąż każdy z nich szczypiorkiem. Pamiętaj jednak aby szczypiorek sparzyć wcześniej krótko we wrzącej wodzie. Zamiast szynki gotowanej lub konserwowej możesz użyć szynki suszonej, np. Schwarzwald i z niej przygotować roladki. Równie apatyczne będą roladki przygotowane z wędzonego łososia.

3

Opinie o przepisie

  • ELŻBIETA  KASZNIA

    ELŻBIETA KASZNIA , 27.01.2018

    Proste i świetne:) fajnie wyglądają:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 23.02.2017

    Super smakuje :))))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 20.02.2017

    Ładnie wyglada i jest smaczne .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretkąRożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką

Zastanawiasz się, co podać na przyjęciu jako przystawkę? Zapoznaj się przepisem na rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką. Chrupiące liście cykorii, w nich rożki z szynki wypełnione delikatną jajeczną masą, a wszystko to pokryte cienką warstwą galaretki o smaku bulionu. Podstawą nadzienia są jajka oraz majonez, a ich smak wzbogacają inne składniki, takie jak groszek i ogórki konserwowe. Ostrości nadają chrzan oraz por, a wszystkie dodatki doskonale się uzupełniają. Przygotuj sałatkę tak, by była w miarę gęsta, i by łatwo nadziewało się nią plasterki szynki konserwowej. Sprawdzi się także inna, np. szynka parmeńska albo szwarcwaldzka. Żeby rożki z szynki dobrze prezentowały się na talerzu, przewiąż je szczypiorkiem. Serwuj je do wędlin, serów albo chrupiącego pieczywa. Dobrym sposobem na ich podanie będzie przyrządzenie grzanek z bagietki. Przygotuj rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką według naszego przepisu i przekonaj się, jakie to proste i smaczne danie.