
Składniki
30 gramów
2 sztuki
8 dekagramów
1 sztuka
30 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wbij jajko do mąki i posól. Wyrób ciasto dodając tyle wody, aby było elastyczne i niezbyt luźne. Przykryj gotowe ciasto folią i odstaw na kilkanaście minut.
Krok 2
Oczyść mięso ze ścięgien i błon, a następnie przepuść przez maszynkę.
Krok 3
Posiekaj cebulę oraz czosnek, dodaj do mięsa, wraz z przyprawami. Wyrób rękami tak, by powstała jednolita, gładka masa. Dopraw solą (jeśli uznasz to za konieczne).
Krok 4
Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody z kostkami Rosołu wołowego Knorr.
Krok 5
Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kieliszkiem małe kółka. Ułóż na każdym placku małe kulki mięsnego nadzienia. Sklej jak pierogi, dociskając dokładnie.
Krok 6
Wrzucaj gotowe kołduny partiami do wrzącego rosołu i gotuj przez 15 minut. Podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
































