Kołduny litewskie w rosole przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kołduny litewskie w rosole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

31 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

2 sztuki

8 dekagramów

1 sztuka

30 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wbij jajko do mąki i posól. Wyrób ciasto dodając tyle wody, aby było elastyczne i niezbyt luźne. Przykryj gotowe ciasto folią i odstaw na kilkanaście minut.

Krok 2

Oczyść mięso ze ścięgien i błon, a następnie przepuść przez maszynkę.

Krok 3

Posiekaj cebulę oraz czosnek, dodaj do mięsa, wraz z przyprawami. Wyrób rękami tak, by powstała jednolita, gładka masa. Dopraw solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4

Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody z kostkami Rosołu wołowego Knorr.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kieliszkiem małe kółka. Ułóż na każdym placku małe kulki mięsnego nadzienia. Sklej jak pierogi, dociskając dokładnie.

Krok 6

Wrzucaj gotowe kołduny partiami do wrzącego rosołu i gotuj przez 15 minut. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Uśmiech teściowej
czas przygotowania
65 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej