Kołduny litewskie - do rosołu, w rosole: przepis | Przepisy.pl pixel

Kołduny litewskie w rosole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
31 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

2 sztuki

8 dekagramów

1 sztuka

30 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wbij jajko do mąki i posól. Wyrób ciasto dodając tyle wody, aby było elastyczne i niezbyt luźne. Przykryj gotowe ciasto folią i odstaw na kilkanaście minut.

Krok 2

Oczyść mięso ze ścięgien i błon, a następnie przepuść przez maszynkę.

Krok 3

Posiekaj cebulę oraz czosnek, dodaj do mięsa, wraz z przyprawami. Wyrób rękami tak, by powstała jednolita, gładka masa. Dopraw solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4

Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody z kostkami Rosołu wołowego Knorr.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kieliszkiem małe kółka. Ułóż na każdym placku małe kulki mięsnego nadzienia. Sklej jak pierogi, dociskając dokładnie.

Krok 6

Wrzucaj gotowe kołduny partiami do wrzącego rosołu i gotuj przez 15 minut. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej