Kołduny litewskie w rosole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kołduny litewskie w rosole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

31 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

2 sztuki

8 dekagramów

1 sztuka

30 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wbij jajko do mąki i posól. Wyrób ciasto dodając tyle wody, aby było elastyczne i niezbyt luźne. Przykryj gotowe ciasto folią i odstaw na kilkanaście minut.

Krok 2

Oczyść mięso ze ścięgien i błon, a następnie przepuść przez maszynkę.

Krok 3

Posiekaj cebulę oraz czosnek, dodaj do mięsa, wraz z przyprawami. Wyrób rękami tak, by powstała jednolita, gładka masa. Dopraw solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4

Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody z kostkami Rosołu wołowego Knorr.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kieliszkiem małe kółka. Ułóż na każdym placku małe kulki mięsnego nadzienia. Sklej jak pierogi, dociskając dokładnie.

Krok 6

Wrzucaj gotowe kołduny partiami do wrzącego rosołu i gotuj przez 15 minut. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej