Kołduny litewskie w rosole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

31 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 gramów

8 dekagramów

1 sztuka

30 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wbij jajko do mąki i posól. Wyrób ciasto dodając tyle wody, aby było elastyczne i niezbyt luźne. Przykryj gotowe ciasto folią i odstaw na kilkanaście minut.

Krok 2

Oczyść mięso ze ścięgien i błon, a następnie przepuść przez maszynkę.

Krok 3

Posiekaj cebulę oraz czosnek, dodaj do mięsa, wraz z przyprawami. Wyrób rękami tak, by powstała jednolita, gładka masa. Dopraw solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4

Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody z kostkami Rosołu wołowego Knorr.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kieliszkiem małe kółka. Ułóż na każdym placku małe kulki mięsnego nadzienia. Sklej jak pierogi, dociskając dokładnie.

Krok 6

Wrzucaj gotowe kołduny partiami do wrzącego rosołu i gotuj przez 15 minut. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

29 osób ogląda przepis:
Szarlotka z kokosem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej