Kołduny litewskie w rosole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kołduny litewskie w rosole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

31 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 gramów

2 sztuki

8 dekagramów

1 sztuka

30 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wbij jajko do mąki i posól. Wyrób ciasto dodając tyle wody, aby było elastyczne i niezbyt luźne. Przykryj gotowe ciasto folią i odstaw na kilkanaście minut.

Krok 2

Oczyść mięso ze ścięgien i błon, a następnie przepuść przez maszynkę.

Krok 3

Posiekaj cebulę oraz czosnek, dodaj do mięsa, wraz z przyprawami. Wyrób rękami tak, by powstała jednolita, gładka masa. Dopraw solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4

Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody z kostkami Rosołu wołowego Knorr.

Krok 5

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kieliszkiem małe kółka. Ułóż na każdym placku małe kulki mięsnego nadzienia. Sklej jak pierogi, dociskając dokładnie.

Krok 6

Wrzucaj gotowe kołduny partiami do wrzącego rosołu i gotuj przez 15 minut. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kołduny litewskie w rosole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej