
Składniki
30 gramów
2 sztuki
8 dekagramów
1 sztuka
30 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wbij jajko do mąki i posól. Wyrób ciasto dodając tyle wody, aby było elastyczne i niezbyt luźne. Przykryj gotowe ciasto folią i odstaw na kilkanaście minut.
Krok 2
Oczyść mięso ze ścięgien i błon, a następnie przepuść przez maszynkę.
Krok 3
Posiekaj cebulę oraz czosnek, dodaj do mięsa, wraz z przyprawami. Wyrób rękami tak, by powstała jednolita, gładka masa. Dopraw solą (jeśli uznasz to za konieczne).
Krok 4
Zagotuj w dużym garnku 2 litry wody z kostkami Rosołu wołowego Knorr.
Krok 5
Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kieliszkiem małe kółka. Ułóż na każdym placku małe kulki mięsnego nadzienia. Sklej jak pierogi, dociskając dokładnie.
Krok 6
Wrzucaj gotowe kołduny partiami do wrzącego rosołu i gotuj przez 15 minut. Podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej