Tarta z dynią i serem pleśniowym - z piżmową | Przepisy.pl pixel

Tarta z dynią i niebieskim serem pleśniowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

50 gramów

200 gramów

3 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię piżmową pokrój w kostkę, pozbądź się skóry i piecz w 180 °C, aż będzie miękka. Następnie schłódź i skrop miodem.

Krok 2

Przygotuj formę do pieczenia babeczek. Nasmaruj ją olejem lub masłem i posyp delikatnie mąką.

Krok 3

Z gotowego ciasta kruchego wytnij 6 krążków tak, aby zmieściły się do foremek. Włóż ciasto do foremek.

Krok 4

Połącz schłodzoną dynię z posiekaną cebulą, pokruszonym serem pleśniowym. Dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr i przełóż do foremek z ciastem.

Krok 5

Wymieszaj śmietanę z jajkami i zalej tarty płynem.

Krok 6

Posyp listkami świeżego tymianku i piecz w 200 °C przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z dynią i niebieskim serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z dynią i niebieskim serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z dynią i niebieskim serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z dynią i niebieskim serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z dynią i niebieskim serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z dynią i niebieskim serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z dynią i niebieskim serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z dynią i niebieskim serem pleśniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej