Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 szklanki

2 łyżki

null

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

8 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, pietruszkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je na rozgrzane masło* i podsmaż.

Krok 2

Dodaj mąkę, przecież pomidorowy i wlej wywar. Gotuj przez 25 minut, po czym dolej wino, wymieszaj i przecedź.

Krok 3

Bakłażany zblanszuj, pokrój w plastry. Oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż.

Krok 4

Ziemniaki pokrój w plastry i również usmaż.

Krok 5

Bakłażany, ziemniaki i śliwki włóż do rondla, zalej sosem, dodaj posiekany koperek, natkę, sól i cukier. Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pierś z indyka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej