Składniki
8 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
null
2 łyżki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, pietruszkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je na rozgrzane masło* i podsmaż.
Krok 2
Dodaj mąkę, przecież pomidorowy i wlej wywar. Gotuj przez 25 minut, po czym dolej wino, wymieszaj i przecedź.
Krok 3
Bakłażany zblanszuj, pokrój w plastry. Oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż.
Krok 4
Ziemniaki pokrój w plastry i również usmaż.
Krok 5
Bakłażany, ziemniaki i śliwki włóż do rondla, zalej sosem, dodaj posiekany koperek, natkę, sól i cukier. Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej