
Składniki
8 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
null
2 łyżki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, pietruszkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je na rozgrzane masło* i podsmaż.
Krok 2
Dodaj mąkę, przecież pomidorowy i wlej wywar. Gotuj przez 25 minut, po czym dolej wino, wymieszaj i przecedź.
Krok 3
Bakłażany zblanszuj, pokrój w plastry. Oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż.
Krok 4
Ziemniaki pokrój w plastry i również usmaż.
Krok 5
Bakłażany, ziemniaki i śliwki włóż do rondla, zalej sosem, dodaj posiekany koperek, natkę, sól i cukier. Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej