Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

null

2 łyżki

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, pietruszkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je na rozgrzane masło* i podsmaż.

Krok 2

Dodaj mąkę, przecież pomidorowy i wlej wywar. Gotuj przez 25 minut, po czym dolej wino, wymieszaj i przecedź.

Krok 3

Bakłażany zblanszuj, pokrój w plastry. Oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż.

Krok 4

Ziemniaki pokrój w plastry i również usmaż.

Krok 5

Bakłażany, ziemniaki i śliwki włóż do rondla, zalej sosem, dodaj posiekany koperek, natkę, sól i cukier. Wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki z bakłażanami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka z ogórków
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej