Składniki
500 gramów
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżka
0.25 łyżeczki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
200 gramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kminek z Polski Knorr rozetrzyj na pył w moździerzu. Ogórek zetrzyj na tarce i posól.
Krok 2
Posiekaj natkę pietruszki, czosnek, chili i jedną białą cebulę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki. Wyciśnij sok z cytryny. Z połówki granatu wydrąż ziarna.
Krok 3
Wymieszaj 3/4 natki pietruszki, 1 łyżeczkę soli, przyprawę Za‘atar Knorr, chili, słodka paprykę, połowę czosnku, kminek, pieprz i posiekaną białą cebulę z mięsem jagnięcym i szklanką wody. Całość dokładnie wyrób, tak aby mięso zrobiło się kleiste.
Krok 4
Kawałki mięsa „na jeden kęs” obklej wokół szpikulców na szaszłyki.
Krok 5
Gotowe kebaby rozłóż na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla, najlepiej na tackach aluminiowych, tak aby tłuszcz nie ściekał bezpośrednio na ogień. Mięso grilluj ok. 10 minut z każdej strony. Razem z mięsem podgrzej chlebek pita lub lavash.
Krok 6
W tym czasie odciśnij starte ogórki, połącz je z jogurtem, sokiem z cytryny, pozostałą częścią natki pietruszki, częścią posiekanego czosnku, oliwą z oliwek oraz z kolejną porcją przyprawy Za’atar Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe kebaby podawaj z gorącym chlebkiem oraz dipem z ogórków.
Dobra rada:
Do mięsa możesz dodać też posiekaną natkę kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Adana kebab
Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzisz nie tylko pieniądze, ale i Twój żołądek podziękuje Ci za to, że trafią do niego produkty wiadomego pochodzenia. Smaki Turcji zamknięte w chlebku pita z małą masą warzyw i przypraw. Wchodzisz w to? Już dziś wypróbuj przepis na Adana kebab!
Dla kogo?
Jeśli należysz do grona miłośników street food, Adana kebab z pewnością Ci posmakuje!
Na jaką okazję?
Na szybki obiad lub przekąskę w formie lunchu. Taki posiłek doda Ci sił i zaspokoi Twój głód na długo.
Czy wiesz, że?
Pierwszy lokal z kebabem podawanym w bułce powstał w Istambule w 1945 roku i stał się prawdziwych rarytasem – zwłaszcza wśród klasy wyższej.
Dla urozmaicenia:
Do mięsa możesz też dodać posiekaną natkę kolendry.