
Składniki
500 gramów
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 pęczek
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżka
0.25 łyżeczki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
200 gramów
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kminek z Polski Knorr rozetrzyj na pył w moździerzu. Ogórek zetrzyj na tarce i posól.

Krok 2
Posiekaj natkę pietruszki, czosnek, chili i jedną białą cebulę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki. Wyciśnij sok z cytryny. Z połówki granatu wydrąż ziarna.

Krok 3
Wymieszaj 3/4 natki pietruszki, 1 łyżeczkę soli, przyprawę Za‘atar Knorr, chili, słodka paprykę, połowę czosnku, kminek, pieprz i posiekaną białą cebulę z mięsem jagnięcym i szklanką wody. Całość dokładnie wyrób, tak aby mięso zrobiło się kleiste.

Krok 4
Kawałki mięsa „na jeden kęs” obklej wokół szpikulców na szaszłyki.

Krok 5
Gotowe kebaby rozłóż na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla, najlepiej na tackach aluminiowych, tak aby tłuszcz nie ściekał bezpośrednio na ogień. Mięso grilluj ok. 10 minut z każdej strony. Razem z mięsem podgrzej chlebek pita lub lavash.

Krok 6
W tym czasie odciśnij starte ogórki, połącz je z jogurtem, sokiem z cytryny, pozostałą częścią natki pietruszki, częścią posiekanego czosnku, oliwą z oliwek oraz z kolejną porcją przyprawy Za'atar Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe kebaby podawaj z gorącym chlebkiem oraz dipem z ogórków.


Dobra rada:
Do mięsa możesz dodać też posiekaną natkę kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Adana kebab
Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzisz nie tylko pieniądze, ale i Twój żołądek podziękuje Ci za to, że trafią do niego produkty wiadomego pochodzenia. Smaki Turcji zamknięte w chlebku pita z małą masą warzyw i przypraw. Wchodzisz w to? Już dziś wypróbuj przepis na Adana kebab!
Dla kogo?
Jeśli należysz do grona miłośników street food, Adana kebab z pewnością Ci posmakuje!
Na jaką okazję?
Na szybki obiad lub przekąskę w formie lunchu. Taki posiłek doda Ci sił i zaspokoi Twój głód na długo.
Czy wiesz, że?
Pierwszy lokal z kebabem podawanym w bułce powstał w Istambule w 1945 roku i stał się prawdziwych rarytasem – zwłaszcza wśród klasy wyższej.
Dla urozmaicenia:
Do mięsa możesz też dodać posiekaną natkę kolendry.