Adana kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Adana kebab

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kminek z Polski Knorr rozetrzyj na pył w moździerzu. Ogórek zetrzyj na tarce i posól.

Adana kebab - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki, czosnek, chili i jedną białą cebulę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki. Wyciśnij sok z cytryny. Z połówki granatu wydrąż ziarna.

Adana kebab - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj 3/4 natki pietruszki, 1 łyżeczkę soli, przyprawę Za‘atar Knorr, chili, słodka paprykę, połowę czosnku, kminek, pieprz i posiekaną białą cebulę z mięsem jagnięcym i szklanką wody. Całość dokładnie wyrób, tak aby mięso zrobiło się kleiste.

Adana kebab - Krok 3

Krok 4

Kawałki mięsa „na jeden kęs” obklej wokół szpikulców na szaszłyki.

Adana kebab - Krok 4

Krok 5

Gotowe kebaby rozłóż na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla, najlepiej na tackach aluminiowych, tak aby tłuszcz nie ściekał bezpośrednio na ogień. Mięso grilluj ok. 10 minut z każdej strony. Razem z mięsem podgrzej chlebek pita lub lavash.

Adana kebab - Krok 5

Krok 6

W tym czasie odciśnij starte ogórki, połącz je z jogurtem, sokiem z cytryny, pozostałą częścią natki pietruszki, częścią posiekanego czosnku, oliwą z oliwek oraz z kolejną porcją przyprawy Za'atar Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe kebaby podawaj z gorącym chlebkiem oraz dipem z ogórków.

Adana kebab - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do mięsa możesz dodać też posiekaną natkę kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Adana kebabAdana kebab

Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzisz nie tylko pieniądze, ale i Twój żołądek podziękuje Ci za to, że trafią do niego produkty wiadomego pochodzenia. Smaki Turcji zamknięte w chlebku pita z małą masą warzyw i przypraw. Wchodzisz w to? Już dziś wypróbuj przepis na Adana kebab!

Dla kogo?

Jeśli należysz do grona miłośników street food, Adana kebab z pewnością Ci posmakuje!

Na jaką okazję?

Na szybki obiad lub przekąskę w formie lunchu. Taki posiłek doda Ci sił i zaspokoi Twój głód na długo.

Czy wiesz, że?

Pierwszy lokal z kebabem podawanym w bułce powstał w Istambule w 1945 roku i stał się prawdziwych rarytasem – zwłaszcza wśród klasy wyższej.

Dla urozmaicenia:

Do mięsa możesz też dodać posiekaną natkę kolendry.