Adana kebab

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kminek z Polski Knorr rozetrzyj na pył w moździerzu. Ogórek zetrzyj na tarce i posól.

Adana kebab - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki, czosnek, chili i jedną białą cebulę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki. Wyciśnij sok z cytryny. Z połówki granatu wydrąż ziarna.

Adana kebab - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj 3/4 natki pietruszki, 1 łyżeczkę soli, przyprawę Za‘atar Knorr, chili, słodka paprykę, połowę czosnku, kminek, pieprz i posiekaną białą cebulę z mięsem jagnięcym i szklanką wody. Całość dokładnie wyrób, tak aby mięso zrobiło się kleiste.

Adana kebab - Krok 3

Krok 4

Kawałki mięsa „na jeden kęs” obklej wokół szpikulców na szaszłyki.

Adana kebab - Krok 4

Krok 5

Gotowe kebaby rozłóż na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla, najlepiej na tackach aluminiowych, tak aby tłuszcz nie ściekał bezpośrednio na ogień. Mięso grilluj ok. 10 minut z każdej strony. Razem z mięsem podgrzej chlebek pita lub lavash.

Adana kebab - Krok 5

Krok 6

W tym czasie odciśnij starte ogórki, połącz je z jogurtem, sokiem z cytryny, pozostałą częścią natki pietruszki, częścią posiekanego czosnku, oliwą z oliwek oraz z kolejną porcją przyprawy Za’atar Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe kebaby podawaj z gorącym chlebkiem oraz dipem z ogórków.

Adana kebab - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do mięsa możesz dodać też posiekaną natkę kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Adana kebabAdana kebab

Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzisz nie tylko pieniądze, ale i Twój żołądek podziękuje Ci za to, że trafią do niego produkty wiadomego pochodzenia. Smaki Turcji zamknięte w chlebku pita z małą masą warzyw i przypraw. Wchodzisz w to? Już dziś wypróbuj przepis na Adana kebab!

Dla kogo?

Jeśli należysz do grona miłośników street food, Adana kebab z pewnością Ci posmakuje!

Na jaką okazję?

Na szybki obiad lub przekąskę w formie lunchu. Taki posiłek doda Ci sił i zaspokoi Twój głód na długo.

Czy wiesz, że?

Pierwszy lokal z kebabem podawanym w bułce powstał w Istambule w 1945 roku i stał się prawdziwych rarytasem – zwłaszcza wśród klasy wyższej.

Dla urozmaicenia:

Do mięsa możesz też dodać posiekaną natkę kolendry.