Adana kebab przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Adana kebab

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 opakowania

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 pęczek

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

200 gramów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kminek z Polski Knorr rozetrzyj na pył w moździerzu. Ogórek zetrzyj na tarce i posól.

Adana kebab - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki, czosnek, chili i jedną białą cebulę. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie krążki. Wyciśnij sok z cytryny. Z połówki granatu wydrąż ziarna.

Adana kebab - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj 3/4 natki pietruszki, 1 łyżeczkę soli, przyprawę Za‘atar Knorr, chili, słodka paprykę, połowę czosnku, kminek, pieprz i posiekaną białą cebulę z mięsem jagnięcym i szklanką wody. Całość dokładnie wyrób, tak aby mięso zrobiło się kleiste.

Adana kebab - Krok 3

Krok 4

Kawałki mięsa „na jeden kęs” obklej wokół szpikulców na szaszłyki.

Adana kebab - Krok 4

Krok 5

Gotowe kebaby rozłóż na dobrze rozgrzanym ruszcie grilla, najlepiej na tackach aluminiowych, tak aby tłuszcz nie ściekał bezpośrednio na ogień. Mięso grilluj ok. 10 minut z każdej strony. Razem z mięsem podgrzej chlebek pita lub lavash.

Adana kebab - Krok 5

Krok 6

W tym czasie odciśnij starte ogórki, połącz je z jogurtem, sokiem z cytryny, pozostałą częścią natki pietruszki, częścią posiekanego czosnku, oliwą z oliwek oraz z kolejną porcją przyprawy Za'atar Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe kebaby podawaj z gorącym chlebkiem oraz dipem z ogórków.

Adana kebab - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do mięsa możesz dodać też posiekaną natkę kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Adana kebab - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Adana kebabAdana kebab

Najlepiej przygotować ulubione danie w domu według sprawdzonej receptury. Dzięki temu zaoszczędzisz nie tylko pieniądze, ale i Twój żołądek podziękuje Ci za to, że trafią do niego produkty wiadomego pochodzenia. Smaki Turcji zamknięte w chlebku pita z małą masą warzyw i przypraw. Wchodzisz w to? Już dziś wypróbuj przepis na Adana kebab!

Dla kogo?

Jeśli należysz do grona miłośników street food, Adana kebab z pewnością Ci posmakuje!

Na jaką okazję?

Na szybki obiad lub przekąskę w formie lunchu. Taki posiłek doda Ci sił i zaspokoi Twój głód na długo.

Czy wiesz, że?

Pierwszy lokal z kebabem podawanym w bułce powstał w Istambule w 1945 roku i stał się prawdziwych rarytasem – zwłaszcza wśród klasy wyższej.

Dla urozmaicenia:

Do mięsa możesz też dodać posiekaną natkę kolendry.