Kumpir - przepis na ziemniaki po turecku | Przepisy.pl pixel

Kumpir turecki – zapiekany ziemniak

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
594 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

865 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu oliwą i ziołami prowansalskimi, możesz je również lekko posolić. Ziemniaki zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Wystudzone ziemniaki przetnij na pół, wydrąż miąższ - skorupki zachowaj.

Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - Krok 1

Krok 2

Paprykę pokrój w kostkę, cebulę pokrój w piórka, posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Zetrzyj ser na tarce. Kiełbasę przekrój na pół, a następnie pokrój w półplastry.

Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę wrzuć na suchą patelnię, wytop z niej tłuszcz i dodaj do ziemniaków. Nadmiar tłuszczu usuń z patelni i zeszklij na niej cebulę oraz paprykę, dodaj je także do ziemniaków.

Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - Krok 3

Krok 4

Farsz ziemniaczany dopraw do smaku za'atarem, dodaj natkę pietruszki, czosnek i kukurydzę z puszki. Farsz wymieszaj delikatnie łącząc ze sobą składniki, a następnie napełnij nim skorupki ziemniaków.

Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - Krok 4

Krok 5

Ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, posyp z wierzchu serem, wstaw na 5 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Kumpir po upieczeniu polej z wierzchu ketchupem i sosem czosnkowym Hellmann's.

Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ziemniaków możesz też dodać np. grzyby. Kumpir można przyrządzić również na grillu. 

3

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Kaniewska

    Agnieszka Kaniewska , 31.12.2019

    Wyborne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Jopyk

    Ola Jopyk , 21.09.2019

    Rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Jopyk

    Ola Jopyk , 20.09.2019

    Ziemniaki można upiecz mikrofaliwce

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kumpir turecki – zapiekany ziemniakKumpir turecki – zapiekany ziemniak

Kumpir turecki to ziemniak przez duże „Z”! W jego wnętrzu kryje się puree z masłem i serem oraz bogaty zestaw dodatków. Wypróbuj przepis na naszą wersję tego przysmaku – z kiełbasą chorizo, papryką, cebulą i kukurydzą. Na pewno wrócisz do niej jeszcze nieraz!

Dla kogo?

Jeśli przepadasz za kuchnią turecką, to przepis na kumpir turecki jest właśnie dla Ciebie. Smak pieczonego ziemniaka w mundurku z różnorodną zawartością z pewnością zostanie z Tobą na dłużej.

Na jaką okazję?

Turecki kumpir przygotuj w sytuacji, gdy zapraszasz do siebie osoby, które do tej pory nie miały jeszcze okazji spróbować tego przysmaku. To będzie pyszne doświadczenie!

Czy wiesz, że?

Podobno najsmaczniejszy kumpir dostać możesz w okolicy przystani Ortaköy w Stambule.

Dla urozmaicenia:

Do farszu umieszczanego w środku kumpiru – zapiekanego ziemniaka możesz użyć tak naprawdę wszystkiego, co masz akurat w lodówce. Zawsze warto się skusić na kulinarne eksperymenty!