
Składniki
6 sztuk
2 łyżki
3 łyżki
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu oliwą i ziołami prowansalskimi, możesz je również lekko posolić. Ziemniaki zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Wystudzone ziemniaki przetnij na pół, wydrąż miąższ - skorupki zachowaj.

Krok 2
Paprykę pokrój w kostkę, cebulę pokrój w piórka, posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Zetrzyj ser na tarce. Kiełbasę przekrój na pół, a następnie pokrój w półplastry.

Krok 3
Kiełbasę wrzuć na suchą patelnię, wytop z niej tłuszcz i dodaj do ziemniaków. Nadmiar tłuszczu usuń z patelni i zeszklij na niej cebulę oraz paprykę, dodaj je także do ziemniaków.

Krok 4
Farsz ziemniaczany dopraw do smaku za'atarem, dodaj natkę pietruszki, czosnek i kukurydzę z puszki. Farsz wymieszaj delikatnie łącząc ze sobą składniki, a następnie napełnij nim skorupki ziemniaków.

Krok 5
Ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, posyp z wierzchu serem, wstaw na 5 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Kumpir po upieczeniu polej z wierzchu ketchupem i sosem czosnkowym Hellmann's.


Dobra rada:
Do ziemniaków możesz też dodać np. grzyby. Kumpir można przyrządzić również na grillu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kumpir turecki – zapiekany ziemniak
Kumpir turecki to ziemniak przez duże „Z”! W jego wnętrzu kryje się puree z masłem i serem oraz bogaty zestaw dodatków. Wypróbuj przepis na naszą wersję tego przysmaku – z kiełbasą chorizo, papryką, cebulą i kukurydzą. Na pewno wrócisz do niej jeszcze nieraz!
Dla kogo?
Jeśli przepadasz za kuchnią turecką, to przepis na kumpir turecki jest właśnie dla Ciebie. Smak pieczonego ziemniaka w mundurku z różnorodną zawartością z pewnością zostanie z Tobą na dłużej.
Na jaką okazję?
Turecki kumpir przygotuj w sytuacji, gdy zapraszasz do siebie osoby, które do tej pory nie miały jeszcze okazji spróbować tego przysmaku. To będzie pyszne doświadczenie!
Czy wiesz, że?
Podobno najsmaczniejszy kumpir dostać możesz w okolicy przystani Ortaköy w Stambule.
Dla urozmaicenia:
Do farszu umieszczanego w środku kumpiru – zapiekanego ziemniaka możesz użyć tak naprawdę wszystkiego, co masz akurat w lodówce. Zawsze warto się skusić na kulinarne eksperymenty!