Kumpir turecki – zapiekany ziemniak

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

206 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu oliwą i ziołami prowansalskimi, możesz je również lekko posolić. Ziemniaki zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Wystudzone ziemniaki przetnij na pół, wydrąż miąższ - skorupki zachowaj.

Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - Krok 1

Krok 2

Paprykę pokrój w kostkę, cebulę pokrój w piórka, posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Zetrzyj ser na tarce. Kiełbasę przekrój na pół, a następnie pokrój w półplastry.

Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę wrzuć na suchą patelnię, wytop z niej tłuszcz i dodaj do ziemniaków. Nadmiar tłuszczu usuń z patelni i zeszklij na niej cebulę oraz paprykę, dodaj je także do ziemniaków.

Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - Krok 3

Krok 4

Farsz ziemniaczany dopraw do smaku za’atarem, dodaj natkę pietruszki, czosnek i kukurydzę z puszki. Farsz wymieszaj delikatnie łącząc ze sobą składniki, a następnie napełnij nim skorupki ziemniaków.

Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - Krok 4

Krok 5

Ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, posyp z wierzchu serem, wstaw na 5 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika. Po upieczeniu ziemniaki polej z wierzchu ketchupem i sosem czosnkowym Hellmann’s GARLIC.

Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ziemniaków możesz też dodać np. grzyby.

3

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Kaniewska

    Agnieszka Kaniewska , 31.12.2019

    Wyborne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Jopyk

    Ola Jopyk , 21.09.2019

    Rewelacja!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Jopyk

    Ola Jopyk , 20.09.2019

    Ziemniaki można upiecz mikrofaliwce

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kumpir turecki – zapiekany ziemniak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kumpir turecki – zapiekany ziemniakKumpir turecki – zapiekany ziemniak

Kumpir turecki to ziemniak przez duże „Z”! W jego wnętrzu kryje się puree z masłem i serem oraz bogaty zestaw dodatków. Wypróbuj przepis na naszą wersję tego przysmaku – z kiełbasą chorizo, papryką, cebulą i kukurydzą. Na pewno wrócisz do niej jeszcze nieraz!

Dla kogo?

Jeśli przepadasz za kuchnią turecką, to przepis na kumpir turecki jest właśnie dla Ciebie. Smak pieczonego ziemniaka w mundurku z różnorodną zawartością z pewnością zostanie z Tobą na dłużej.

Na jaką okazję?

Turecki kumpir przygotuj w sytuacji, gdy zapraszasz do siebie osoby, które do tej pory nie miały jeszcze okazji spróbować tego przysmaku. To będzie pyszne doświadczenie!

Czy wiesz, że?

Podobno najsmaczniejszy kumpir dostać możesz w okolicy przystani Ortaköy w Stambule.

Dla urozmaicenia:

Do farszu umieszczanego w środku kumpiru – zapiekanego ziemniaka możesz użyć tak naprawdę wszystkiego, co masz akurat w lodówce. Zawsze warto się skusić na kulinarne eksperymenty!