Kalafior - w panierce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafior - w panierce

Autor: gosqua

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokroić kalafior na różyczki i dokładnie umyć.

Krok 2

W garnku zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), aż będzie ugotowany, ale nadaj jędrny. Odcedzić i osuszyć na papierowych ręcznikach.

Krok 3

Jajka roztrzepać z pieprzem i solą. Zanurzać kawałki kalafiora w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej.

Krok 4

Rozgrzać olej i smażyć kalafiora ze wszystkich stron, aż będzie rumiany. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręcznikach papierowych. Podawać na ciepło.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Kuroczycka

    Beata Kuroczycka , 08.08.2023

    Kalafior przepyszny w takim wydaniu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior - w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior - w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior - w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior - w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior - w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior - w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior - w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej