Cenię kalafiory za ich wszechstronność. Można z nich przygotować sałatki, zupy, drugie dania, przekąski. Świetnie smakują na surowo, ugotowane i zapiekane. Na przepisy.pl znajdziecie mnóstwo sprawdzonych pomysłów i przepisów, w tym także moich. :) Polecam!
Osobiście bardzo lubię jeść surowe różyczki kalafiora - są tak przyjemnie chrupiące i lekko słodkie w smaku. Do tego przygotujemy jakiś prosty dip np. jogurtowy, czosnkowy czy ziołowy, i w krótkim czasie, mamy przekąską na przyjęcie z przyjaciółmi. Jeżeli wolicie kalafiora ugotowanego to wystarczy go zblanszować przez 5 minut od momentu zagotowania wody.
https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-warzywna-z-dipem-szafranowym
Przed gotowaniem z kalafiora kwiatostan dzielę na mniejsze różyczki, które następnie moczę w wodzie z cukrem lub solą, aby pozbyć się brudu i nieproszonych gości :).
Różyczki kalafiora gotuję w osolonej i osłodzonej wodzie, w proporcjach mniej-więcej łyżka soli i łyżka cukru na 2 litry wody. Często dodaję też mleko – ok. pół szklanki na 2 litry, czy soku z całej cytryny. W ten sposób pozbywam się charakterystycznego zapachu, a niekiedy też gorzkawego smaku. Kalafior gotuję zawsze bez przykrycia, 5-6 minut, bo - jak już wspomniałem - lubię, gdy jest jędrny i chrupiący. Kalafiory kolorowe gotuję krócej, maksymalnie 4-5 minut, żeby pozostały chrupiące, i 6-7 minut, aby były miękkie. Zwykły kalafior do miękkości potrzebuje ok. 10 minut. Ugotowane różyczki zawsze hartuje w zimnej wodzie a jeśli mam lód to w wodzie z lodem.
https://www.przepisy.pl/przepis/kalafior-ziolowy
A jakie zastosowanie ma kalafior w kuchni?
Najpopularniejsza wersja to kalafior z bułeczką i masłem. Staram się uważać, aby do podsmażonej bułki nie dodać razem z kalafiorem wody. To częsty błąd. Bułka staje się miękka, pęcznieje, a przez to danie przestaje być apetyczne. Moim sprawdzonym sposobem jest podsmażenie na suchej patelni samej bułki. Gdy jest już ona złocista i chrupiąca, dodaję masło, na ogół dwa razy tyle masła, co bułki, i smażę jeszcze chwilę. Często przygotowuję także sos znany w kuchni światowej jako sos polonaise czyli bułeczka z dodatkiem posiekanego lub tartego jajka na twardo i posiekanego koperku.
Z kalafiora przyrządzić można także zupy. Kalafior w kawałkach lub zmiksowany do kremu. Dobrze komponuje się na przykład z egzotyczną przyprawą curry.
https://www.przepisy.pl/przepis/curry-wegetarianskie-z-ziemniaczkami-i-kalafiorem
Kalafior na surowo czy sparzony to składnik sałatek. Świetnie pasują do niego sosy sałatkowe Knorr, musztarda, majonez czy jogurt. Jest idealnym warzywem do zapiekanek czy wszelkiego rodzaju tart. Kalafior z sosem beszamelowym lub holenderskim to po prostu rewelacja. Ostatnimi czasy w światowej gastronomi furorę robi puree z kalafiora podane na przykład z wykwintnymi przegrzebkami, znanymi także jako małże św. Jakuba.
Kalafiora możemy smażyć w głębokim tłuszczu lub w cieście piwnym czy tempura. W kuchni hinduskiej kalafior stanowi jedno z podstawowych warzyw często łączonych z ziemniakami zielonym groszkiem w wegetariańskim curry. Uniwersalny kalafior, dobry do wszystkiego.
A teraz jeszcze w sezonie bardzo tani i łatwo dostępny. Korzystajcie!
Komentarze (0)