Zupa krem z kalafiora:
Czas: ok. 40 minut
4-6 porcji
Składniki:
- 1 kalafior świeży lub mrożony, ok. 1 kg, umyty i podzielony na różyczki
- 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone
- 2-3 ziemniaki, obrane I pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, przygotowany z kostki lub bulionetki Knorr
- świeżo zmielony pieprz
- 100 ml śmietanki 10% (opcjonalnie)
- 100 g dowolnego sera tartego, może być ser typu Parmezan, ser pleśniowy w rodzaju rokpola lub po prostu dowolny żółty ser, który lubisz
Przygotowanie
Przesmaż w garnku delikatnie czosnek i cebulę na oliwie. Uważaj, aby nie spalić czosnku. Zupa ma być śnieżnobiała. Dodaj ziemniaki i kalafior. Smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut, mieszając. Dodaj bulion I doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień I gotuj zupę przez około 20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładko używając miksera lub ręcznego blendera. Podgrzej przed podaniem, dodaj śmietankę, jeżeli chcesz. Dopraw świeżym pieprzem. Podawaj posypane serem.
Makaron z kalafiorem
Czas: ok. 35 minut
2 porcje
Składniki:
- średni kalafior świeży lub mrożony, umyty i podzielony na różyczki
- 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
- 1 opakowanie oliwek
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- łyżka soli
- łyżka masła
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 200 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 200 g ulubionego makaronu
Przygotowanie
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek. (odlej 2 łyżki oliwy do smażenia). Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj dwie szklanki wody po gotowaniu. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Jak cebula nabierze rumianych kolorów wlej śmietankę oraz zachowana wodę. Cały płyn przelej do miski, dodaj Fix Knorr oraz kalafiora, makaron, pomidorki oraz oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Potrawę zapiekaj w temperaturze 190 stopni przez 10-15 minut. Podawaj posypaną posiekana natką pietruszki.
Komentarze (0)