Sos sobieski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos sobieski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.25 szklanki

1 sztuka

10 dekagramów

5 dekagramów

2 dekagramy

0.33 szklanki

3 dekagramy

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę z bulionetką Knorr do momentu, w którym powstanie esencjonalny bulion.

Sos sobieski - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w paski pieczarki, następnie usmaż.

Sos sobieski - Krok 2

Krok 3

Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj. Szynkę pokrój w kostkę.

Sos sobieski - Krok 3

Krok 4

Następnie oprósz mąką i zasmaż.

Sos sobieski - Krok 4

Krok 5

Dodaj do wywaru energicznie mieszając trzepaczką i gotuj około 10 minut.

Sos sobieski - Krok 5

Krok 6

Pod koniec gotowania połącz z rozdrobnionym i ugotowanym wcześniej kalafiorem, pokrojoną w kostkę szynką oraz śmietaną, chwilę zagotuj i odstaw. Sos sobieski podawaj posypany natką pietruszki do mięs, ryżu, kasz.

Sos sobieski - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos sobieskiSos sobieski

Zagotuj wodę z bulionetką Knorr do momentu, w którym powstanie esencjonalny bulion.