Sos sobieski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos sobieski

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

165 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.25 szklanki

1 sztuka

10 dekagramów

5 dekagramów

2 dekagramy

0.33 szklanki

3 dekagramy

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę z bulionetką Knorr do momentu, w którym powstanie esencjonalny bulion.

Sos sobieski - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w paski pieczarki, następnie usmaż.

Sos sobieski - Krok 2

Krok 3

Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj. Szynkę pokrój w kostkę.

Sos sobieski - Krok 3

Krok 4

Następnie oprósz mąką i zasmaż.

Sos sobieski - Krok 4

Krok 5

Dodaj do wywaru energicznie mieszając trzepaczką i gotuj około 10 minut.

Sos sobieski - Krok 5

Krok 6

Pod koniec gotowania połącz z rozdrobnionym i ugotowanym wcześniej kalafiorem, pokrojoną w kostkę szynką oraz śmietaną, chwilę zagotuj i odstaw. Sos sobieski podawaj posypany natką pietruszki do mięs, ryżu, kasz.

Sos sobieski - Krok 6
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej