
Składniki
1.25 szklanki
1 sztuka
10 dekagramów
5 dekagramów
2 dekagramy
0.33 szklanki
3 dekagramy
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę z bulionetką Knorr do momentu, w którym powstanie esencjonalny bulion.

Krok 2
Obierz i pokrój w paski pieczarki, następnie usmaż.

Krok 3
Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj. Szynkę pokrój w kostkę.

Krok 4
Następnie oprósz mąką i zasmaż.

Krok 5
Dodaj do wywaru energicznie mieszając trzepaczką i gotuj około 10 minut.

Krok 6
Pod koniec gotowania połącz z rozdrobnionym i ugotowanym wcześniej kalafiorem, pokrojoną w kostkę szynką oraz śmietaną, chwilę zagotuj i odstaw. Sos sobieski podawaj posypany natką pietruszki do mięs, ryżu, kasz.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej