Sos sobieski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos sobieski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.25 szklanki

1 sztuka

10 dekagramów

5 dekagramów

2 dekagramy

0.33 szklanki

3 dekagramy

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę z bulionetką Knorr do momentu, w którym powstanie esencjonalny bulion.

Sos sobieski - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój w paski pieczarki, następnie usmaż.

Sos sobieski - Krok 2

Krok 3

Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj. Szynkę pokrój w kostkę.

Sos sobieski - Krok 3

Krok 4

Następnie oprósz mąką i zasmaż.

Sos sobieski - Krok 4

Krok 5

Dodaj do wywaru energicznie mieszając trzepaczką i gotuj około 10 minut.

Sos sobieski - Krok 5

Krok 6

Pod koniec gotowania połącz z rozdrobnionym i ugotowanym wcześniej kalafiorem, pokrojoną w kostkę szynką oraz śmietaną, chwilę zagotuj i odstaw. Sos sobieski podawaj posypany natką pietruszki do mięs, ryżu, kasz.

Sos sobieski - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos sobieski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos sobieskiSos sobieski

Zagotuj wodę z bulionetką Knorr do momentu, w którym powstanie esencjonalny bulion.