
Składniki
1.25 szklanki
1 sztuka
10 dekagramów
5 dekagramów
2 dekagramy
0.33 szklanki
3 dekagramy
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę z bulionetką Knorr do momentu, w którym powstanie esencjonalny bulion.

Krok 2
Obierz i pokrój w paski pieczarki, następnie usmaż.

Krok 3
Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj. Szynkę pokrój w kostkę.

Krok 4
Następnie oprósz mąką i zasmaż.

Krok 5
Dodaj do wywaru energicznie mieszając trzepaczką i gotuj około 10 minut.

Krok 6
Pod koniec gotowania połącz z rozdrobnionym i ugotowanym wcześniej kalafiorem, pokrojoną w kostkę szynką oraz śmietaną, chwilę zagotuj i odstaw. Sos sobieski podawaj posypany natką pietruszki do mięs, ryżu, kasz.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej