
Składniki
1.25 szklanki
1 sztuka
10 dekagramów
5 dekagramów
2 dekagramy
0.33 szklanki
3 dekagramy
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę z bulionetką Knorr do momentu, w którym powstanie esencjonalny bulion.

Krok 2
Obierz i pokrój w paski pieczarki, następnie usmaż.

Krok 3
Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj. Szynkę pokrój w kostkę.

Krok 4
Następnie oprósz mąką i zasmaż.

Krok 5
Dodaj do wywaru energicznie mieszając trzepaczką i gotuj około 10 minut.

Krok 6
Pod koniec gotowania połącz z rozdrobnionym i ugotowanym wcześniej kalafiorem, pokrojoną w kostkę szynką oraz śmietaną, chwilę zagotuj i odstaw. Sos sobieski podawaj posypany natką pietruszki do mięs, ryżu, kasz.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
































Sos sobieski

