Składniki
1.25 szklanki
1 sztuka
10 dekagramów
5 dekagramów
2 dekagramy
0.33 szklanki
3 dekagramy
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę z bulionetką Knorr do momentu, w którym powstanie esencjonalny bulion.
Krok 2
Obierz i pokrój w paski pieczarki, następnie usmaż.
Krok 3
Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj. Szynkę pokrój w kostkę.
Krok 4
Następnie oprósz mąką i zasmaż.
Krok 5
Dodaj do wywaru energicznie mieszając trzepaczką i gotuj około 10 minut.
Krok 6
Pod koniec gotowania połącz z rozdrobnionym i ugotowanym wcześniej kalafiorem, pokrojoną w kostkę szynką oraz śmietaną, chwilę zagotuj i odstaw. Sos sobieski podawaj posypany natką pietruszki do mięs, ryżu, kasz.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej