Tęczowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tęczowa zapiekanka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki obierz i oczyść. Cukinii nie obieraj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Zrób beszamel: rozpuść masło, podsmaż mąkę i zalej mlekiem. Dodaj czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 3

Formę natrzyj tłuszczem i ułóż w niej warstwami: ziemniaki, cukinie, brokuły, kukurydzę, żółtą paprykę, bataty, marchewkę, czerwoną paprykę. Każdą warstwę przełóż cienką warstwą beszamelu.

Krok 4

Na wierzchu ułóż grubo pokrojone plastry pomidorów. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.

Krok 5

Przez pierwsze 15 minut zapiekaj przykrytą formę. Zapiekankę podawaj ciepłą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej