Tęczowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tęczowa zapiekanka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki obierz i oczyść. Cukinii nie obieraj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Zrób beszamel: rozpuść masło, podsmaż mąkę i zalej mlekiem. Dodaj czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 3

Formę natrzyj tłuszczem i ułóż w niej warstwami: ziemniaki, cukinie, brokuły, kukurydzę, żółtą paprykę, bataty, marchewkę, czerwoną paprykę. Każdą warstwę przełóż cienką warstwą beszamelu.

Krok 4

Na wierzchu ułóż grubo pokrojone plastry pomidorów. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.

Krok 5

Przez pierwsze 15 minut zapiekaj przykrytą formę. Zapiekankę podawaj ciepłą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kotlety z groszku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej