
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
3 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
0.5 szklanki
1 opakowanie
2 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki obierz i oczyść. Cukinii nie obieraj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Zrób beszamel: rozpuść masło, podsmaż mąkę i zalej mlekiem. Dodaj czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj.
Krok 3
Formę natrzyj tłuszczem i ułóż w niej warstwami: ziemniaki, cukinie, brokuły, kukurydzę, żółtą paprykę, bataty, marchewkę, czerwoną paprykę. Każdą warstwę przełóż cienką warstwą beszamelu.
Krok 4
Na wierzchu ułóż grubo pokrojone plastry pomidorów. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.
Krok 5
Przez pierwsze 15 minut zapiekaj przykrytą formę. Zapiekankę podawaj ciepłą.

Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej