Tęczowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tęczowa zapiekanka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki obierz i oczyść. Cukinii nie obieraj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Zrób beszamel: rozpuść masło, podsmaż mąkę i zalej mlekiem. Dodaj czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 3

Formę natrzyj tłuszczem i ułóż w niej warstwami: ziemniaki, cukinie, brokuły, kukurydzę, żółtą paprykę, bataty, marchewkę, czerwoną paprykę. Każdą warstwę przełóż cienką warstwą beszamelu.

Krok 4

Na wierzchu ułóż grubo pokrojone plastry pomidorów. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.

Krok 5

Przez pierwsze 15 minut zapiekaj przykrytą formę. Zapiekankę podawaj ciepłą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej