
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
3 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
0.5 szklanki
1 opakowanie
2 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki obierz i oczyść. Cukinii nie obieraj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Zrób beszamel: rozpuść masło, podsmaż mąkę i zalej mlekiem. Dodaj czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj.
Krok 3
Formę natrzyj tłuszczem i ułóż w niej warstwami: ziemniaki, cukinie, brokuły, kukurydzę, żółtą paprykę, bataty, marchewkę, czerwoną paprykę. Każdą warstwę przełóż cienką warstwą beszamelu.
Krok 4
Na wierzchu ułóż grubo pokrojone plastry pomidorów. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.
Krok 5
Przez pierwsze 15 minut zapiekaj przykrytą formę. Zapiekankę podawaj ciepłą.

Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej