Tęczowa zapiekanka

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki obierz i oczyść. Cukinii nie obieraj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Zrób beszamel: rozpuść masło, podsmaż mąkę i zalej mlekiem. Dodaj czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 3

Formę natrzyj tłuszczem i ułóż w niej warstwami: ziemniaki, cukinie, brokuły, kukurydzę, żółtą paprykę, bataty, marchewkę, czerwoną paprykę. Każdą warstwę przełóż cienką warstwą beszamelu.

Krok 4

Na wierzchu ułóż grubo pokrojone plastry pomidorów. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.

Krok 5

Przez pierwsze 15 minut zapiekaj przykrytą formę. Zapiekankę podawaj ciepłą.

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej