Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
3 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
0.5 szklanki
1 opakowanie
2 sztuki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki obierz i oczyść. Cukinii nie obieraj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Zrób beszamel: rozpuść masło, podsmaż mąkę i zalej mlekiem. Dodaj czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj.
Krok 3
Formę natrzyj tłuszczem i ułóż w niej warstwami: ziemniaki, cukinie, brokuły, kukurydzę, żółtą paprykę, bataty, marchewkę, czerwoną paprykę. Każdą warstwę przełóż cienką warstwą beszamelu.
Krok 4
Na wierzchu ułóż grubo pokrojone plastry pomidorów. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.
Krok 5
Przez pierwsze 15 minut zapiekaj przykrytą formę. Zapiekankę podawaj ciepłą.
Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej