Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 2 szkl wody, dodaj kaszę jęczmienną. Zagotuj często mieszając.

Krok 2

Dodaj soczewicę. Zmniejsz ogień na minimalny, przykryj garnek szczelnie pokrywką. Gotuj przez 15 minut, nie podnosząc pokrywki.

Krok 3

Pomidory i szynkę pokrój w kostkę i dodaj do garnka z kaszą. Dorzuć pokruszoną kostkę cebulową, wymieszaj, szczelnie przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej