Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej 2 szkl wody, dodaj kaszę jęczmienną. Zagotuj często mieszając.

Krok 2

Dodaj soczewicę. Zmniejsz ogień na minimalny, przykryj garnek szczelnie pokrywką. Gotuj przez 15 minut, nie podnosząc pokrywki.

Krok 3

Pomidory i szynkę pokrój w kostkę i dodaj do garnka z kaszą. Dorzuć pokruszoną kostkę cebulową, wymieszaj, szczelnie przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kasza jęczmienna z soczewicą, suszonymi pomidorami i szynką pieczoną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej