Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

400 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

7 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę.

Krok 2

Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry i usmaż (np. na patelni do grillowania lub zwykłej) aż się lekko zrumienią. Ser pokrój w kostkę o boku 1 cm.

Krok 3

Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż plastry cukinii i fetę. Posyp pokruszoną kostką pietruszkową. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 4

Piecz przez 15-25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej