Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

7 gramów

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę.

Krok 2

Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry i usmaż (np. na patelni do grillowania lub zwykłej) aż się lekko zrumienią. Ser pokrój w kostkę o boku 1 cm.

Krok 3

Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż plastry cukinii i fetę. Posyp pokruszoną kostką pietruszkową. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 4

Piecz przez 15-25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pstrąg z patelni
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej