Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

7 gramów

0.5 szklanki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli ciasto wyszło zbyt suche i nie chce się skleić, dodaj troszkę wody. Jeśli jest lepkie i nie odchodzi od ręki, dodaj trochę mąki. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wyjmij ciasto i wyrabiaj jeszcze przez chwilę.

Krok 2

Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry i usmaż (np. na patelni do grillowania lub zwykłej) aż się lekko zrumienią. Ser pokrój w kostkę o boku 1 cm.

Krok 3

Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż plastry cukinii i fetę. Posyp pokruszoną kostką pietruszkową. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 4

Piecz przez 15-25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe roladki z cukinią i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
bajeczny ryż
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej