Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
369 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 szklanka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - Krok 1

Krok 2

W tym czasie boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż powstaną skwarki.

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - Krok 2

Krok 3

Po ugotowaniu dopraw ziemniaki łyżką masła i Przyprawą Knorr. Na wierzch nałóż kwaśną śmietanę i posyp skwarkami.

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Rafał Rechnio

    Rafał Rechnio , 31.07.2016

    Młode ziemniaki z koperkiem i z zimnym zsiadłym mlekiem?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Organiściak

    Halina Organiściak , 30.07.2016

    Beee...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monica Valastra

    Monica Valastra , 05.07.2016

    o tak,pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Elisch

    Karina Elisch , 05.07.2016

    Martina El

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szwich

    Anna Szwich , 05.07.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Młode ziemniaki z kwaśną śmietanąMłode ziemniaki z kwaśną śmietaną

Polacy to naród kochający ziemniaki. Niezmiennie od wielu lat znajdujemy się w czołówce państw o najwyższym spożyciu kartofli na mieszkańca, co oznacza, że statystyczny Polak zjada ponad sto kilogramów tego warzywa rocznie. Warto więc znać potrawy, w których ziemniak gra główną rolę. Wielbiciele młodych ziemniaczków twierdzą, że wczesna odmiana ziemniaka smakuje tak doskonale, że można jeść je ugotowane w skórkach same, bez żadnych dodatków, ewentualnie ze szczyptą soli. Aksamitne i delikatne ziemniaczki królują na straganach od późnej wiosny do końca wakacji. To moment, kiedy jeszcze chętniej podajemy w naszych domach to popularne warzywo. Proponujemy wrócić do kulinarnych korzeni i przygotować zapiekankę ziemniaczaną, składającą się jedynie z ziemniaków, kwaśnej i gęstej śmietany oraz kawałeczków boczku. Prostota smaku zauroczy każdego amatora rodzimej kuchni. Niezmiernie ważnym dodatkiem do tej kompozycji jest koperek. Posyp nim obficie zapiekankę i delektuj się jej aromatem.