Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
369 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 szklanka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - Krok 1

Krok 2

W tym czasie boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż powstaną skwarki.

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - Krok 2

Krok 3

Po ugotowaniu dopraw ziemniaki łyżką masła i Przyprawą Knorr. Na wierzch nałóż kwaśną śmietanę i posyp skwarkami.

Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Rafał Rechnio

    Rafał Rechnio , 31.07.2016

    Młode ziemniaki z koperkiem i z zimnym zsiadłym mlekiem?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Organiściak

    Halina Organiściak , 30.07.2016

    Beee...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monica Valastra

    Monica Valastra , 05.07.2016

    o tak,pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Elisch

    Karina Elisch , 05.07.2016

    Martina El

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szwich

    Anna Szwich , 05.07.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młode ziemniaki z kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Młode ziemniaki z kwaśną śmietanąMłode ziemniaki z kwaśną śmietaną

Polacy to naród kochający ziemniaki. Niezmiennie od wielu lat znajdujemy się w czołówce państw o najwyższym spożyciu kartofli na mieszkańca, co oznacza, że statystyczny Polak zjada ponad sto kilogramów tego warzywa rocznie. Warto więc znać potrawy, w których ziemniak gra główną rolę. Wielbiciele młodych ziemniaczków twierdzą, że wczesna odmiana ziemniaka smakuje tak doskonale, że można jeść je ugotowane w skórkach same, bez żadnych dodatków, ewentualnie ze szczyptą soli. Aksamitne i delikatne ziemniaczki królują na straganach od późnej wiosny do końca wakacji. To moment, kiedy jeszcze chętniej podajemy w naszych domach to popularne warzywo. Proponujemy wrócić do kulinarnych korzeni i przygotować zapiekankę ziemniaczaną, składającą się jedynie z ziemniaków, kwaśnej i gęstej śmietany oraz kawałeczków boczku. Prostota smaku zauroczy każdego amatora rodzimej kuchni. Niezmiernie ważnym dodatkiem do tej kompozycji jest koperek. Posyp nim obficie zapiekankę i delektuj się jej aromatem.