Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

150 gramów

800 gramów

0.5 litra

200 gramów

400 mililitrów

100 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

3 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i pokrój w półksiężyce.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 1

Krok 2

Słoninę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, podziel na dwie części.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 2

Krok 3

Na jednej części usmaż pokrojone ziemniaki, do drugiej dodaj łyżkę mąki.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 3

Krok 4

Dokładnie wymieszaj, wlej piwo i litr wody. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, przyprawy oraz posiekany czosnek. Dodaj podsmażone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze około 20 minut. Kefir wymieszaj ze śmietaną i częścią gorącej zupy. Wszystko razem dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem pokrusz ser i dodaj go do zupy.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndząPolewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i pokrój w półksiężyce.