Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą
łatwe
54 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
1 sztuka
150 gramów
800 gramów
0.5 litra
200 gramów
400 mililitrów
100 mililitrów
3 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
3 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i pokrój w półksiężyce.

Krok 2
Słoninę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, podziel na dwie części.

Krok 3
Na jednej części usmaż pokrojone ziemniaki, do drugiej dodaj łyżkę mąki.

Krok 4
Dokładnie wymieszaj, wlej piwo i litr wody. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, przyprawy oraz posiekany czosnek. Dodaj podsmażone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze około 20 minut. Kefir wymieszaj ze śmietaną i częścią gorącej zupy. Wszystko razem dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Tuż przed podaniem pokrusz ser i dodaj go do zupy.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej