Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

36 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

400 mililitrów

0.5 litra

150 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 szczypta

3 sztuki

800 gramów

100 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i pokrój w półksiężyce.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 1

Krok 2

Słoninę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, podziel na dwie części.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 2

Krok 3

Na jednej części usmaż pokrojone ziemniaki, do drugiej dodaj łyżkę mąki.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 3

Krok 4

Dokładnie wymieszaj, wlej piwo i litr wody. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, przyprawy oraz posiekany czosnek. Dodaj podsmażone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze około 20 minut. Kefir wymieszaj ze śmietaną i częścią gorącej zupy. Wszystko razem dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem pokrusz ser i dodaj go do zupy.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej