Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą
łatwe
53 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
1 sztuka
150 gramów
800 gramów
0.5 litra
200 gramów
400 mililitrów
100 mililitrów
3 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
3 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i pokrój w półksiężyce.

Krok 2
Słoninę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, podziel na dwie części.

Krok 3
Na jednej części usmaż pokrojone ziemniaki, do drugiej dodaj łyżkę mąki.

Krok 4
Dokładnie wymieszaj, wlej piwo i litr wody. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, przyprawy oraz posiekany czosnek. Dodaj podsmażone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze około 20 minut. Kefir wymieszaj ze śmietaną i częścią gorącej zupy. Wszystko razem dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Tuż przed podaniem pokrusz ser i dodaj go do zupy.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej