Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

150 gramów

800 gramów

0.5 litra

200 gramów

400 mililitrów

100 mililitrów

3 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

3 ziarna

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i pokrój w półksiężyce.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 1

Krok 2

Słoninę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, podziel na dwie części.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 2

Krok 3

Na jednej części usmaż pokrojone ziemniaki, do drugiej dodaj łyżkę mąki.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 3

Krok 4

Dokładnie wymieszaj, wlej piwo i litr wody. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, przyprawy oraz posiekany czosnek. Dodaj podsmażone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze około 20 minut. Kefir wymieszaj ze śmietaną i częścią gorącej zupy. Wszystko razem dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem pokrusz ser i dodaj go do zupy.

Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndząPolewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i pokrój w półksiężyce.