Polewka ze smażonymi ziemniakami i bryndzą
łatwe
38 osób zapisało
Składniki
100 gramów
1 sztuka
150 gramów
800 gramów
0.5 litra
200 gramów
400 mililitrów
100 mililitrów
3 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
3 ziarna
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz i pokrój w półksiężyce.
Krok 2
Słoninę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, podziel na dwie części.
Krok 3
Na jednej części usmaż pokrojone ziemniaki, do drugiej dodaj łyżkę mąki.
Krok 4
Dokładnie wymieszaj, wlej piwo i litr wody. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, przyprawy oraz posiekany czosnek. Dodaj podsmażone ziemniaki. Całość gotuj jeszcze około 20 minut. Kefir wymieszaj ze śmietaną i częścią gorącej zupy. Wszystko razem dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Tuż przed podaniem pokrusz ser i dodaj go do zupy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej