Kremowe puree kalafiorowe z gałką muszkatołową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puree z kalafiora

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Zalewamy, mlekiem i śmietaną, dodajemy łyżkę masła i ucieramy na puree. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i mini kostką cebulową Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Panga w pomidorach
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z kalafioraPuree z kalafiora

Z daniami rybnymi lub mięsnymi doskonale komponuje się warzywne purée. Przyrządzić je możesz z różnych składników – ziemniaków, dyni, bobu lub brokułów. W sezonie letnim urozmaicaj swoje potrawy – zainspiruj się i przygotuj na przykład purée z kalafiora. Na początek warzywo pokrojone w różyczki ugotuj do miękkości. Zrób to w wodzie lub bulionie z włoszczyzny, który potem może stać się dobrą bazą zupy. Następnie odcedzone różyczki zalej śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodaj także odrobinę margaryny, która zapewni odpowiednią konsystencję. Wszystko zmiksuj lub utrzyj. Jeżeli zależy Ci na dodatkowym aromacie, sięgnij po gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek lub posiekaną natkę pietruszki. Purée z kalafiora serwuj ze wszystkimi rodzajami mięs i ryb na ciepło. Oprósz je świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Tak przygotowanie danie smakować będzie z warzywnymi sałatkami i surówkami. Spróbuj także wariantu, w którym połączysz ze sobą kalafiora i brokuł. Wypróbuj ten przepis na purée.