Kremowe puree kalafiorowe z gałką muszkatołową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puree z kalafiora

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Zalewamy, mlekiem i śmietaną, dodajemy łyżkę masła i ucieramy na puree. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i mini kostką cebulową Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kolorowy makaron
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z kalafioraPuree z kalafiora

Z daniami rybnymi lub mięsnymi doskonale komponuje się warzywne purée. Przyrządzić je możesz z różnych składników – ziemniaków, dyni, bobu lub brokułów. W sezonie letnim urozmaicaj swoje potrawy – zainspiruj się i przygotuj na przykład purée z kalafiora. Na początek warzywo pokrojone w różyczki ugotuj do miękkości. Zrób to w wodzie lub bulionie z włoszczyzny, który potem może stać się dobrą bazą zupy. Następnie odcedzone różyczki zalej śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodaj także odrobinę margaryny, która zapewni odpowiednią konsystencję. Wszystko zmiksuj lub utrzyj. Jeżeli zależy Ci na dodatkowym aromacie, sięgnij po gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek lub posiekaną natkę pietruszki. Purée z kalafiora serwuj ze wszystkimi rodzajami mięs i ryb na ciepło. Oprósz je świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Tak przygotowanie danie smakować będzie z warzywnymi sałatkami i surówkami. Spróbuj także wariantu, w którym połączysz ze sobą kalafiora i brokuł. Wypróbuj ten przepis na purée.