Puree z kalafiora

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Zalewamy, mlekiem i śmietaną, dodajemy łyżkę masła i ucieramy na puree. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i mini kostką cebulową Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z kalafiora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Orientalna karkówka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z kalafioraPuree z kalafiora

Z daniami rybnymi lub mięsnymi doskonale komponuje się warzywne purée. Przyrządzić je możesz z różnych składników – ziemniaków, dyni, bobu lub brokułów. W sezonie letnim urozmaicaj swoje potrawy – zainspiruj się i przygotuj na przykład purée z kalafiora. Na początek warzywo pokrojone w różyczki ugotuj do miękkości. Zrób to w wodzie lub bulionie z włoszczyzny, który potem może stać się dobrą bazą zupy. Następnie odcedzone różyczki zalej śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodaj także odrobinę margaryny, która zapewni odpowiednią konsystencję. Wszystko zmiksuj lub utrzyj. Jeżeli zależy Ci na dodatkowym aromacie, sięgnij po gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę czosnek lub posiekaną natkę pietruszki. Purée z kalafiora serwuj ze wszystkimi rodzajami mięs i ryb na ciepło. Oprósz je świeżym, drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Tak przygotowanie danie smakować będzie z warzywnymi sałatkami i surówkami. Spróbuj także wariantu, w którym połączysz ze sobą kalafiora i brokuł. Wypróbuj ten przepis na purée.