
Składniki
300 mililitrów
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko trzymamy w lodówce przez ok. 1-2 dni.
Krok 2
Orzechy prażymy na suchej patelni, zawijamy w papierowy ręcznik i pocieramy aż oczyścimy je z łusek.
Krok 3
Przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Moczymy orzechy przez 24 h zmieniając wodę co 2 godziny.
Krok 4
Po ostatnim wypłukaniu przekładamy orzechy razem z wodą do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty.
Krok 5
Przygotowujemy słoik i wykładamy go gazą (o podwójnej grubości). Przelewamy całą zawartość płynu, łapiemy końce gazy i tworzymy woreczek.
Krok 6
Dokładnie wyciskamy mleko, pozostałe orzechy dodajemy do deseru, wypieków itd.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej