Mleko orzechowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mleko orzechowe

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

5

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko trzymamy w lodówce przez ok. 1-2 dni.

Krok 2

Orzechy prażymy na suchej patelni, zawijamy w papierowy ręcznik i pocieramy aż oczyścimy je z łusek.

Krok 3

Przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Moczymy orzechy przez 24 h zmieniając wodę co 2 godziny.

Krok 4

Po ostatnim wypłukaniu przekładamy orzechy razem z wodą do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty.

Krok 5

Przygotowujemy słoik i wykładamy go gazą (o podwójnej grubości). Przelewamy całą zawartość płynu, łapiemy końce gazy i tworzymy woreczek.

Krok 6

Dokładnie wyciskamy mleko, pozostałe orzechy dodajemy do deseru, wypieków itd.

Agnieszka Stępińska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej