Mleko orzechowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mleko orzechowe

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko trzymamy w lodówce przez ok. 1-2 dni.

Krok 2

Orzechy prażymy na suchej patelni, zawijamy w papierowy ręcznik i pocieramy aż oczyścimy je z łusek.

Krok 3

Przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Moczymy orzechy przez 24 h zmieniając wodę co 2 godziny.

Krok 4

Po ostatnim wypłukaniu przekładamy orzechy razem z wodą do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty.

Krok 5

Przygotowujemy słoik i wykładamy go gazą (o podwójnej grubości). Przelewamy całą zawartość płynu, łapiemy końce gazy i tworzymy woreczek.

Krok 6

Dokładnie wyciskamy mleko, pozostałe orzechy dodajemy do deseru, wypieków itd.

Agnieszka Stępińska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej