Mleko orzechowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mleko orzechowe

Autor: Agnieszka Stępińska

ratingratingratingratingrating

5

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko trzymamy w lodówce przez ok. 1-2 dni.

Krok 2

Orzechy prażymy na suchej patelni, zawijamy w papierowy ręcznik i pocieramy aż oczyścimy je z łusek.

Krok 3

Przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Moczymy orzechy przez 24 h zmieniając wodę co 2 godziny.

Krok 4

Po ostatnim wypłukaniu przekładamy orzechy razem z wodą do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty.

Krok 5

Przygotowujemy słoik i wykładamy go gazą (o podwójnej grubości). Przelewamy całą zawartość płynu, łapiemy końce gazy i tworzymy woreczek.

Krok 6

Dokładnie wyciskamy mleko, pozostałe orzechy dodajemy do deseru, wypieków itd.

Agnieszka Stępińska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mleko orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Puszyste placki z jabłkami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej