PRZEPISY.PL
Babka jogurtowa z jagodami  - autor: Kucharka :P

Babka jogurtowa z jagodami

  • 30
  • 1
  • Łatwe
  • 0
7
osób dodało do Mniamlisty
7
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • jagody lub borówki amerykańskie250 g
  • masło lub margaryna160 g
  • cukier120 g
  • cukier waniliowy1 łyżeczka
  • jajka3 szt
  • jogurtu naturalnego100 g
  • mąka pszenna270 g
  • Krok 1

    Jagody umyć i osączyć.
  • Krok 2

    Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.
  • Krok 3

    Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
  • Krok 4

    Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.
  • Krok 5

    Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.
  • Krok 6

    Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.
  • Krok 7

    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem w 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Krok 8

    Rada: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

594
osoby dodały do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
336
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
93
osoby dodały do Mniamlisty
60''
2
Średnie
324
osoby dodały do Mniamlisty
30''
3
Łatwe