Babka jogurtowa z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka jogurtowa z jagodami

Autor: Kucharka :P

ratingratingratingratingrating

7

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

270 gramów

120 gramów

3 sztuki

160 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagody umyć i osączyć.

Krok 2

Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.

Krok 3

Dalej miksując dodawać po jednym jajku.

Krok 4

Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.

Krok 5

Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.

Krok 6

Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.

Krok 7

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem w 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok 8

Rada: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

1

Opinie o przepisie

  • Malwinafifi

    Malwinafifi , 01.11.2025

    Ciasto wyszlo przepysne ale zamiast jogurtu naturalnego dalam wanioliowy jogurt. Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej