Babka jogurtowa z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka jogurtowa z jagodami

Autor: Kucharka :P

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

160 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

100 gramów

270 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagody umyć i osączyć.

Krok 2

Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.

Krok 3

Dalej miksując dodawać po jednym jajku.

Krok 4

Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.

Krok 5

Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.

Krok 6

Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.

Krok 7

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem w 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok 8

Rada: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej