Babka jogurtowa z jagodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka jogurtowa z jagodami

Autor: Kucharka :P

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

160 gramów

120 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

100 gramów

270 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagody umyć i osączyć.

Krok 2

Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę.

Krok 3

Dalej miksując dodawać po jednym jajku.

Krok 4

Dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.

Krok 5

Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą.

Krok 6

Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na górę resztę jagód.

Krok 7

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem w 160°C). Po upieczeniu, ciasto pozostawić na chwilę w formie. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok 8

Rada: Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka jogurtowa z jagodami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej