
Składniki
2 łyżki
250 mililitrów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wsadź do miski (ok 2-3l) truskawki i zgnieć je (np. tłuczkiem do ziemniaków) tak, aby wszystkie puściły soki.
Krok 2
Gdy już to zrobimy dodajemy do nich mleko i cukier. Wszystko mieszamy.
Krok 3
Kefir można podawać do szklanek, kubków itd.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej