Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
564 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

299 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

0.25 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

100 gramów

4.25 szklanki

3 sztuki

1 litr

1 łyżeczka

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Jeszcze gorący przełóż na blaszkę i odstaw do wystygnięcia.

Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj drożdże, wodę i mleko z łyżeczką cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć ciasto. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - Krok 2

Krok 3

Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je i pomieszaj z zimnym makaronem, następnie ponownie rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - Krok 3

Krok 4

Smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz pączki na papierowym ręczniku. Obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.

Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz próbować zrobić tę recepturę na słono, w tym celu do ciasta zamiast cukru dodaj Fix Knorr Carbonara razem z makaronem, danie to nabierze zupełnie innego wymiaru.

3

Opinie o przepisie

  • Adrian Walczak

    Adrian Walczak , 24.06.2020

    Ile cukru dodać do ciasta? W składnikach jest tylko cukier puder

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julija Kalinowska

    Julija Kalinowska , 17.05.2018

    wyglądają bardzooo smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańskuMakaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku

Przysmak Homera Simpsona, nieodłączny element śniadań hollywoodzkich policjantów. Czy umiesz rozwikłać tę zagadkę? Mowa oczywiście o donutach! Te słodkie ciastka z dziurką to obecnie jedna z lepiej sprzedających się pozycji w cukierniach. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji, najwyższy czas poznać ich fenomen. Oto makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku. Ugryź to!

Dla kogo? Dla prawdziwych łasuchów i wielbicieli kuchni zza Oceanu. Makaronowe donuty zaspokoją ich oczekiwania.

Na jaką okazję? Pączki po amerykańsku mogą być ozdobą każdego przyjęcia. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska, zwłaszcza dla tych najbardziej zabieganych.

Dla urozmaicenia: Zamiast na słodko, z cukrem pudrem i cynamonem, możesz przyrządzić swoje donuty w wersji na słono, odpowiednio doprawiając makaron.

Czy wiesz, że? Przysmak ten doczekał się nawet swojego święta, jakim jest Narodowy Dzień Donuta. Obchodzi się go Stanach Zjednoczonych w pierwszy piątek czerwca. Jak się domyślasz, w tym dniu nikt nie liczy kalorii!

To nie amerykański sen – to prawdziwe donuty! Puszyste i pachnące cynamonem!