Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku
łatwe
299 osób zapisało

Składniki
4 łyżeczki
0.25 szklanki
1 szklanka
1 łyżka
100 gramów
4.25 szklanki
3 sztuki
1 litr
1 łyżeczka
100 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Jeszcze gorący przełóż na blaszkę i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
Wymieszaj drożdże, wodę i mleko z łyżeczką cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć ciasto. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Krok 3
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je i pomieszaj z zimnym makaronem, następnie ponownie rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm. Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 4
Smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz pączki na papierowym ręczniku. Obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.


Dobra rada:
Możesz próbować zrobić tę recepturę na słono, w tym celu do ciasta zamiast cukru dodaj Fix Knorr Carbonara razem z makaronem, danie to nabierze zupełnie innego wymiaru.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku
Przysmak Homera Simpsona, nieodłączny element śniadań hollywoodzkich policjantów. Czy umiesz rozwikłać tę zagadkę? Mowa oczywiście o donutach! Te słodkie ciastka z dziurką to obecnie jedna z lepiej sprzedających się pozycji w cukierniach. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji, najwyższy czas poznać ich fenomen. Oto makaronowe donuty, czyli pączki po amerykańsku. Ugryź to!
Dla kogo? Dla prawdziwych łasuchów i wielbicieli kuchni zza Oceanu. Makaronowe donuty zaspokoją ich oczekiwania.
Na jaką okazję? Pączki po amerykańsku mogą być ozdobą każdego przyjęcia. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska, zwłaszcza dla tych najbardziej zabieganych.
Dla urozmaicenia: Zamiast na słodko, z cukrem pudrem i cynamonem, możesz przyrządzić swoje donuty w wersji na słono, odpowiednio doprawiając makaron.
Czy wiesz, że? Przysmak ten doczekał się nawet swojego święta, jakim jest Narodowy Dzień Donuta. Obchodzi się go Stanach Zjednoczonych w pierwszy piątek czerwca. Jak się domyślasz, w tym dniu nikt nie liczy kalorii!
To nie amerykański sen – to prawdziwe donuty! Puszyste i pachnące cynamonem!






























