Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

560 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

1 sztuka

8 łyżek

2 łyżki

2 sztuki

250 gramów

3 sztuki

0.5 pęczka

100 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser pokrój w duże plastry ok. 1 cm. grubości. Następnie panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce wymieszanej z granulowanym czosnkiem. Aby ser był dobrze panierowany i nie wyciekał podczas smażenia, najlepiej zrobić to dwukrotnie.

Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - Krok 1

Krok 2

Ogórki, paprykę, cebulę oraz kapustę pokrój w cienkie paseczki, posiekaj natkę pietruszki. Sos sałatkowy Knorr przygotuj zgodnie z instrukcja umieszczona na opakowaniu, a następnie wymieszaj z warzywami. Sałatkę przełóż do salaterki.

Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - Krok 2

Krok 3

Panierowany ser smaż na złocisty kolor w rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażony ser odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ser podawaj na talerzu z sałatką i tatarskim sosem Hellmann’s.

Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Bardzo fajnym dodatkiem do takiego dania będą domowe chipsy ziemniaczane.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonegoZłocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego

Ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego to absolutna klasyka kuchni naszych sąsiadów. Na szczęście nie trzeba planować wielkiej wyprawy, by skosztować jednego z najsmaczniejszych czeskich rarytasów. Chrupiąca panierka z zewnątrz i ciągnący się w środku ser – oto przysmak, który z łatwością przyrządzimy we własnym domu.

Dla kogo?

Kulinarni podróżnicy, do dzieła! Coraz chętniej odkrywamy tajniki dalekich i egzotycznych kuchni. Miejmy na uwadze, że czasem znakomite inspiracje czekają tuż pod naszym nosem!

Na jaką okazję?

Jarski obiad, a może atrakcyjna przekąska w czasie spotkania ze znajomymi? Smażony ser po czesku w towarzystwie sałatki z ogórka kiszonego melduje się w gotowości.

Czy wiesz, że?

Smażony ser to bez wątpienia sztandarowe danie czeskiej kuchni. Do jego wykonania najlepiej jest wykorzystać sery z rodzaju półtwardych i twardych np. edam, gouda czy gruyere, które sprawdzą się idealnie do podawania na gorąco.

Dla urozmaicenia:

Bułkę tartą można zamienić na drobno pokruszone płatki kukurydziane lub owsiane. Najszybciej będzie zmielić je przy użyciu blendera.