Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego
łatwe
1332 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
5 łyżek
2 łyżki
2 sztuki
8 łyżek
1 łyżeczka
3 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 pęczka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę sera żółtego pokrój w duże plastry o grubości około 1 cm. Do miseczki wbij jajko i roztrzep je. Na talerzyku przygotuj bułkę tartą i wymieszaj ją dokładnie z granulowanym czosnkiem. Następnie każdy kawałek sera zanurz kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce. Aby ser miał grubą panierkę i nie wyciekał podczas smażenia, najlepiej cały proces panierowania powtórzyć dwukrotnie.

Krok 2
Przygotuj chrupiącą sałatkę, która świetnie urozmaici ser po czesku. Ogórki, paprykę oraz cebulę drobno pokrój. Kapustę poszatkuj i posiekaj natkę pietruszki. Sos sałatkowy włoski Knorr przygotuj zgodnie z instrukcja umieszczoną na opakowaniu, a następnie wymieszaj z warzywami. Gotową sałatkę przełóż do salaterki.

Krok 3
Ser panierowany po czesku smaż na złocisty kolor w rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażony ser odsącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc każdy plaster na papierowym ręczniku. Smażony ser po czesku podawaj na talerzu z sałatką i Sosem Hellmann's.


Dobra rada:
Ser po czesku będzie świetnie komponował się z chipsami ziemniaczanymi – zarówno tymi kupionymi w sklepie, jak i naturalnymi chipsami przyrządzonymi w domu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego
Ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego to absolutna klasyka kuchni naszych sąsiadów. Na szczęście nie trzeba planować wielkiej wyprawy, by skosztować jednego z najsmaczniejszych czeskich rarytasów. Chrupiąca panierka z zewnątrz i ciągnący się w środku ser – oto przysmak, który z łatwością przyrządzisz we własnym domu.
Dla kogo?
Kulinarni podróżnicy, do dzieła! Coraz chętniej odkrywaj tajniki dalekich i egzotycznych kuchni. Miej na uwadze, że czasem znakomite inspiracje czekają tuż pod nosem! Czeski ser posmakuje całej rodzinie!
Na jaką okazję?
Jarski obiad, a może atrakcyjna przekąska w czasie spotkania ze znajomymi? Smażony ser po czesku w towarzystwie sałatki z ogórka kiszonego melduje się w gotowości. Ciągnąca się przekąska sprawdzi się zarówno zimą, jak i latem.
Czy wiesz, że?
Smażony ser po czesku to bez wątpienia sztandarowe danie kuchni naszych sąsiadów. Do jego wykonania najlepiej jest wykorzystać sery z rodzaju półtwardych i twardych np. edam, gouda czy gruyere, które sprawdzą się idealnie do podawania na gorąco. Palce lizać!
Dla urozmaicenia:
Możesz ciekawie zmodyfikować smak panierki, zamieniając bułkę tartą na drobno pokruszone płatki kukurydziane lub owsiane. Ser po czesku będzie smakował doskonale z dodatkiem sosu czosnkowego!



































