Złocisty ser po czesku (czeski ser smażony) | Przepisy.pl pixel

Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

395 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1322 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

5 łyżek

2 łyżki

2 sztuki

8 łyżek

1 łyżeczka

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę sera żółtego pokrój w duże plastry o grubości około 1 cm. Do miseczki wbij jajko i roztrzep je. Na talerzyku przygotuj bułkę tartą i wymieszaj ją dokładnie z granulowanym czosnkiem. Następnie każdy kawałek sera zanurz kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce. Aby ser miał grubą panierkę i nie wyciekał podczas smażenia, najlepiej cały proces panierowania powtórzyć dwukrotnie.

Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - Krok 1

Krok 2

Przygotuj chrupiącą sałatkę, która świetnie urozmaici ser po czesku. Ogórki, paprykę oraz cebulę drobno pokrój. Kapustę poszatkuj i posiekaj natkę pietruszki. Sos sałatkowy włoski Knorr przygotuj zgodnie z instrukcja umieszczoną na opakowaniu, a następnie wymieszaj z warzywami. Gotową sałatkę przełóż do salaterki.

Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - Krok 2

Krok 3

Ser panierowany po czesku smaż na złocisty kolor w rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażony ser odsącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc każdy plaster na papierowym ręczniku. Smażony ser po czesku podawaj na talerzu z sałatką i Sosem Hellmann’s.

Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Ser po czesku będzie świetnie komponował się z chipsami ziemniaczanymi – zarówno tymi kupionymi w sklepie, jak i naturalnymi chipsami przyrządzonymi w domu.

6

Opinie o przepisie

  • Nata

    Nata , 07.01.2023

    Najlepszy ser do smażenia to 45% gouda edam.W Czechach jest jeszcze kilka innych serów powyżej 40% . Nasze tak się nie ciągną.i co tu dużo mówić nie są tak smaczne jak czeskie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rob

    Rob , 03.06.2021

    Wiele lat temu przejeżdżając przez Czech miałem okazję zjeść takie danie. Bardzo dobre było.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leo_90

    Leo_90 , 23.05.2021

    Jaki gatunek sera najlepiej użyć?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Kasia Pie

    Kasia Pie , 24.01.2021

    Pyszne, polecam ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonegoZłocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego

Ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego to absolutna klasyka kuchni naszych sąsiadów. Na szczęście nie trzeba planować wielkiej wyprawy, by skosztować jednego z najsmaczniejszych czeskich rarytasów. Chrupiąca panierka z zewnątrz i ciągnący się w środku ser – oto przysmak, który z łatwością przyrządzisz we własnym domu.

Dla kogo?

Kulinarni podróżnicy, do dzieła! Coraz chętniej odkrywaj tajniki dalekich i egzotycznych kuchni. Miej na uwadze, że czasem znakomite inspiracje czekają tuż pod nosem! Czeski ser posmakuje całej rodzinie!

Na jaką okazję?

Jarski obiad, a może atrakcyjna przekąska w czasie spotkania ze znajomymi? Smażony ser po czesku w towarzystwie sałatki z ogórka kiszonego melduje się w gotowości. Ciągnąca się przekąska sprawdzi się zarówno zimą, jak i latem.

Czy wiesz, że?

Smażony ser po czesku to bez wątpienia sztandarowe danie kuchni naszych sąsiadów. Do jego wykonania najlepiej jest wykorzystać sery z rodzaju półtwardych i twardych np. edam, gouda czy gruyere, które sprawdzą się idealnie do podawania na gorąco. Palce lizać!

Dla urozmaicenia:

Możesz ciekawie zmodyfikować smak panierki, zamieniając bułkę tartą na drobno pokruszone płatki kukurydziane lub owsiane. Ser po czesku będzie smakował doskonale z dodatkiem sosu czosnkowego!