Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego
łatwe
731 osób zapisało
Składniki
250 gramów
5 łyżek
2 łyżki
2 sztuki
8 łyżek
1 łyżeczka
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 pęczka
1 opakowanie
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser pokrój w duże plastry ok. 1 cm. grubości. Następnie panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce wymieszanej z granulowanym czosnkiem. Aby ser był dobrze panierowany i nie wyciekał podczas smażenia, najlepiej zrobić to dwukrotnie.
Krok 2
Ogórki, paprykę, cebulę oraz kapustę pokrój w cienkie paseczki, posiekaj natkę pietruszki. Sos sałatkowy Knorr przygotuj zgodnie z instrukcja umieszczona na opakowaniu, a następnie wymieszaj z warzywami. Sałatkę przełóż do salaterki.
Krok 3
Panierowany ser smaż na złocisty kolor w rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażony ser odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ser podawaj na talerzu z sałatką i tatarskim sosem Hellmann’s.
Dobra rada:
Bardzo fajnym dodatkiem do takiego dania będą domowe chipsy ziemniaczane.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego
Ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego to absolutna klasyka kuchni naszych sąsiadów. Na szczęście nie trzeba planować wielkiej wyprawy, by skosztować jednego z najsmaczniejszych czeskich rarytasów. Chrupiąca panierka z zewnątrz i ciągnący się w środku ser – oto przysmak, który z łatwością przyrządzimy we własnym domu.
Dla kogo?
Kulinarni podróżnicy, do dzieła! Coraz chętniej odkrywamy tajniki dalekich i egzotycznych kuchni. Miejmy na uwadze, że czasem znakomite inspiracje czekają tuż pod naszym nosem!
Na jaką okazję?
Jarski obiad, a może atrakcyjna przekąska w czasie spotkania ze znajomymi? Smażony ser po czesku w towarzystwie sałatki z ogórka kiszonego melduje się w gotowości.
Czy wiesz, że?
Smażony ser to bez wątpienia sztandarowe danie czeskiej kuchni. Do jego wykonania najlepiej jest wykorzystać sery z rodzaju półtwardych i twardych np. edam, gouda czy gruyere, które sprawdzą się idealnie do podawania na gorąco.
Dla urozmaicenia:
Bułkę tartą można zamienić na drobno pokruszone płatki kukurydziane lub owsiane. Najszybciej będzie zmielić je przy użyciu blendera.