Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego
łatwe
793 osoby zapisały
Składniki
250 gramów
5 łyżek
2 łyżki
2 sztuki
8 łyżek
1 łyżeczka
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 pęczka
1 opakowanie
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser pokrój w duże plastry ok. 1 cm. grubości. Następnie panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce wymieszanej z granulowanym czosnkiem. Aby ser był dobrze panierowany i nie wyciekał podczas smażenia, najlepiej zrobić to dwukrotnie.
Krok 2
Ogórki, paprykę, cebulę oraz kapustę pokrój w cienkie paseczki, posiekaj natkę pietruszki. Sos sałatkowy Knorr przygotuj zgodnie z instrukcja umieszczona na opakowaniu, a następnie wymieszaj z warzywami. Sałatkę przełóż do salaterki.
Krok 3
Panierowany ser smaż na złocisty kolor w rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażony ser odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ser podawaj na talerzu z sałatką i tatarskim sosem Hellmann’s.
Dobra rada:
Bardzo fajnym dodatkiem do takiego dania będą domowe chipsy ziemniaczane.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złocisty ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego
Ser po czesku z sałatką z ogórka kiszonego to absolutna klasyka kuchni naszych sąsiadów. Na szczęście nie trzeba planować wielkiej wyprawy, by skosztować jednego z najsmaczniejszych czeskich rarytasów. Chrupiąca panierka z zewnątrz i ciągnący się w środku ser – oto przysmak, który z łatwością przyrządzimy we własnym domu.
Dla kogo?
Kulinarni podróżnicy, do dzieła! Coraz chętniej odkrywamy tajniki dalekich i egzotycznych kuchni. Miejmy na uwadze, że czasem znakomite inspiracje czekają tuż pod naszym nosem!
Na jaką okazję?
Jarski obiad, a może atrakcyjna przekąska w czasie spotkania ze znajomymi? Smażony ser po czesku w towarzystwie sałatki z ogórka kiszonego melduje się w gotowości.
Czy wiesz, że?
Smażony ser to bez wątpienia sztandarowe danie czeskiej kuchni. Do jego wykonania najlepiej jest wykorzystać sery z rodzaju półtwardych i twardych np. edam, gouda czy gruyere, które sprawdzą się idealnie do podawania na gorąco.
Dla urozmaicenia:
Bułkę tartą można zamienić na drobno pokruszone płatki kukurydziane lub owsiane. Najszybciej będzie zmielić je przy użyciu blendera.