Chipsy domowe - przepis: ziemniaczane na oleju | Przepisy.pl pixel

Domowe chipsy naturalne - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
958 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

422 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

0.3 litra

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz, umyj i osusz ziemniaki. Łopatką do krojenia sera lub nożem pokrój ziemniaki w cienkie plasterki.

Domowe chipsy naturalne - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej. Smaż kawałki ziemniaków kilka minut, aż nabiorą złoto brązowego koloru i chrupkości. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Domowe chipsy naturalne - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Przyprawę wymieszaj z chipsami i podawaj póki są chrupkie i świeże z sosem czosnkowym.

Domowe chipsy naturalne - VIDEO - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Orientalne krewetki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe chipsy naturalne - VIDEODomowe chipsy naturalne - VIDEO

Czy wiesz, że ziemniaczane chipsy powstały już na początku lat 30. ubiegłego wieku? Ich ojczyzną są Stany Zjednoczone, gdzie masową produkcję tych przekąsek rozpoczęto jeszcze przed wojną. Dziś dostępne są na całym świecie, jednak wciąż najlepsze są domowe chipsy, przygotowane z wysokiej jakości składników. Zacznij od obrania ziemniaków, najlepiej jednej z twardych sałatkowych odmian, np. irysów – zetrzyj je lub pokrój w dość cienkie plastry, a następnie smaż w głębokim oleju rzepakowym, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Żeby nadać im wyrazistości, posyp przyprawą o smaku smażonej cebuli. Możesz także sięgnąć po wersję czosnkową lub oregano, albo przygotować kilka różnych wariantów. Domowe chipsy są delikatne, chrupiące i pasują do sosów: czosnkowego, barbecue albo salsy. Serwuj je z samym ketchupem lub podaj jako dodatek do domowych burgerów czy tostów. Zapisz ten przepis i wykorzystaj go podczas planowania spotkania w gronie znajomych!