Składniki
6 sztuk
2 łyżki
0.3 litra
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz, umyj i osusz ziemniaki. Łopatką do krojenia sera lub nożem pokrój ziemniaki w cienkie plasterki.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej. Smaż kawałki ziemniaków kilka minut, aż nabiorą złoto brązowego koloru i chrupkości. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3
Przyprawę wymieszaj z chipsami i podawaj póki są chrupkie i świeże z sosem czosnkowym.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowe chipsy naturalne - VIDEO
Czy wiesz, że ziemniaczane chipsy powstały już na początku lat 30. ubiegłego wieku? Ich ojczyzną są Stany Zjednoczone, gdzie masową produkcję tych przekąsek rozpoczęto jeszcze przed wojną. Dziś dostępne są na całym świecie, jednak wciąż najlepsze są domowe chipsy, przygotowane z wysokiej jakości składników. Zacznij od obrania ziemniaków, najlepiej jednej z twardych sałatkowych odmian, np. irysów – zetrzyj je lub pokrój w dość cienkie plastry, a następnie smaż w głębokim oleju rzepakowym, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Żeby nadać im wyrazistości, posyp przyprawą o smaku smażonej cebuli. Możesz także sięgnąć po wersję czosnkową lub oregano, albo przygotować kilka różnych wariantów. Domowe chipsy są delikatne, chrupiące i pasują do sosów: czosnkowego, barbecue albo salsy. Serwuj je z samym ketchupem lub podaj jako dodatek do domowych burgerów czy tostów. Zapisz ten przepis i wykorzystaj go podczas planowania spotkania w gronie znajomych!