Chipsy domowe - przepis: ziemniaczane na oleju | Przepisy.pl pixel

Domowe chipsy naturalne - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
958 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

422 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

2 łyżki

0.3 litra

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz, umyj i osusz ziemniaki. Łopatką do krojenia sera lub nożem pokrój ziemniaki w cienkie plasterki.

Domowe chipsy naturalne - VIDEO - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej olej. Smaż kawałki ziemniaków kilka minut, aż nabiorą złoto brązowego koloru i chrupkości. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Domowe chipsy naturalne - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Przyprawę wymieszaj z chipsami i podawaj póki są chrupkie i świeże z sosem czosnkowym.

Domowe chipsy naturalne - VIDEO - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe chipsy naturalne - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe chipsy naturalne - VIDEODomowe chipsy naturalne - VIDEO

Czy wiesz, że ziemniaczane chipsy powstały już na początku lat 30. ubiegłego wieku? Ich ojczyzną są Stany Zjednoczone, gdzie masową produkcję tych przekąsek rozpoczęto jeszcze przed wojną. Dziś dostępne są na całym świecie, jednak wciąż najlepsze są domowe chipsy, przygotowane z wysokiej jakości składników. Zacznij od obrania ziemniaków, najlepiej jednej z twardych sałatkowych odmian, np. irysów – zetrzyj je lub pokrój w dość cienkie plastry, a następnie smaż w głębokim oleju rzepakowym, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Żeby nadać im wyrazistości, posyp przyprawą o smaku smażonej cebuli. Możesz także sięgnąć po wersję czosnkową lub oregano, albo przygotować kilka różnych wariantów. Domowe chipsy są delikatne, chrupiące i pasują do sosów: czosnkowego, barbecue albo salsy. Serwuj je z samym ketchupem lub podaj jako dodatek do domowych burgerów czy tostów. Zapisz ten przepis i wykorzystaj go podczas planowania spotkania w gronie znajomych!