Brokuły z migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brokuły z migdałami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

385 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Brokuły ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odlej 3 łyżki wody z gotowania, pozostałą wodę odcedź.

Brokuły z migdałami   - Krok 1

Krok 2

Migdały podsmaż na patelni z masłem i dodaj brokuły. Całość oprósz Fixem Makaron kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr. Dodaj 3 łyżki wody z gotowania i dokładnie wymieszaj. W ten sam sposób możesz przygotować również kalafiora.

Brokuły z migdałami   - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Woźniak

    Elżbieta Woźniak , 17.02.2016

    Pychota! Uwielbiam te warzywa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brokuły z migdałami  Brokuły z migdałami

Jeżeli szukasz przepisu na warzywny dodatek do obiadu, to właśnie go znalazłeś. Brokuły z migdałami są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Miłośnikom warzyw będą też smakować jako samodzielne danie kolacyjne. Do przygotowania tego dania wystarczy tylko kilka składników: świeże bądź mrożone brokuły, sos do warzyw, trochę migdałów i odrobina tłuszczu do smażenia. Migdały pocięte na cienkie płatki i uprażone na suchej patelni doskonale nadają się do wzbogacenia smaku potraw słonych jak np. ryby czy piersi z kurczaka. Mają orzechowy posmak i rozkosznie chrupią podczas jedzenia. Znakomicie smakują też w połączeniu z brokułami lub kalafiorem, którym możesz zastąpić głównego bohatera tego przepisu. Kwintesencją smaku prezentowanego tu dania jest sos serowo-kremowy, który nada charakteru brokułom i prażonym migdałom. Do tego zestawu smaków pasuje lampka białego wina.