Brokuły z migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brokuły z migdałami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
386 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Brokuły ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odlej 3 łyżki wody z gotowania, pozostałą wodę odcedź.

Brokuły z migdałami   - Krok 1

Krok 2

Migdały podsmaż na patelni z masłem i dodaj brokuły. Całość oprósz Fixem Makaron kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr. Dodaj 3 łyżki wody z gotowania i dokładnie wymieszaj. W ten sam sposób możesz przygotować również kalafiora.

Brokuły z migdałami   - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta  Woźniak

    Elżbieta Woźniak , 17.02.2016

    Pychota! Uwielbiam te warzywa.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brokuły z migdałami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ragout warzywne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brokuły z migdałami  Brokuły z migdałami

Jeżeli szukasz przepisu na warzywny dodatek do obiadu, to właśnie go znalazłeś. Brokuły z migdałami są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Miłośnikom warzyw będą też smakować jako samodzielne danie kolacyjne. Do przygotowania tego dania wystarczy tylko kilka składników: świeże bądź mrożone brokuły, sos do warzyw, trochę migdałów i odrobina tłuszczu do smażenia. Migdały pocięte na cienkie płatki i uprażone na suchej patelni doskonale nadają się do wzbogacenia smaku potraw słonych jak np. ryby czy piersi z kurczaka. Mają orzechowy posmak i rozkosznie chrupią podczas jedzenia. Znakomicie smakują też w połączeniu z brokułami lub kalafiorem, którym możesz zastąpić głównego bohatera tego przepisu. Kwintesencją smaku prezentowanego tu dania jest sos serowo-kremowy, który nada charakteru brokułom i prażonym migdałom. Do tego zestawu smaków pasuje lampka białego wina.