Brokuły w chrupiącym cieście - smażone: przepis | Przepisy.pl pixel

Brokuły w cieście

z aksamitnym sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
346 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1.5 szklanki

2 sztuki

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły świeże podziel na mniejsze różyczki. Brokuły mrożone rozmroź.

Brokuły w cieście - Krok 1

Krok 2

Mąkę połącz z jajkami i piwem, przygotuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Brokuły w cieście - Krok 2

Krok 3

Różyczki brokułów maczaj w cieście i smaż w głębokim oleju. Pamiętaj, aby po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Brokuły w cieście - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i zagotuj. Brokuły podawaj z sosem serwowanym osobno.

Brokuły w cieście - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Alicja Pietrzak

    Alicja Pietrzak , 02.02.2016

    ??,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislaw Sniezek

    Stanislaw Sniezek , 01.02.2016

    Typowe o t a to nie tylko dla zalogowanych i dlatego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brokuły w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Smażone warzywa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brokuły w cieścieBrokuły w cieście

Szukasz sposobu na oryginalną przekąskę do podania podczas domowego przyjęcia? Wypróbuj więc nasz przepis na brokuły w cieście. Te delikatne w smaku, słodkawe warzywa świetnie komponują się z chrupiącym piwnym ciastem oraz serowym sosem. Możesz zaserwować je także jako dodatek do drugiego dania (będą pasować na przykład do udek z kurczaka). Zacznij od ugotowania brokuła tak, by pozostał lekko twardy. Przygotuj też ciasto, które będzie podobne do tego, jakiego używa się do słynnej angielskiej potrawy fish&chips – powinno być dość gęste, o konsystencji przypominającej kwaśną śmietanę. Zanurzaj duże różyczki brokułów w cieście, a następnie smaż na głębokim tłuszczu (np. oleju rzepakowym) do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Na koniec odsącz je na ręczniku papierowym i przygotuj kremowy sos do warzyw. Podaj go w osobnej miseczce, żeby ciasto nie straciło swojej chrupkości. W podobny sposób przygotujesz także panierowanego kalafiora lub krążki cebuli. Spróbuj znakomitych brokułów w cieście.