Rogaliki z dżemem i budyniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki z dżemem i budyniem

Autor: nagazie

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak by nie parzyło w palec :) Dodajemy drożdże , łyżkę cukru oraz sól. Mieszamy , posypujemy z wierzchu mąką , odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.

Krok 2

Gdy rozczyn będzie już gotowy dodajemy resztę składników tylko mąki nie dajemy od razu całej. Zostawiamy trochę do podsypania podczas wałkowania. Wyrobić jednolite ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3

Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz i znowu zostawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty. Nałożyć dżem oraz budyń. Zawiną i posmarować z wierzchu białkiem.

Krok 5

Gotowe rogaliki zostawić rogaliki do wyrośnięcia na 20 minut.

Krok 6

Piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni :) Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej