Rogaliki z dżemem i budyniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki z dżemem i budyniem

Autor: nagazie

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak by nie parzyło w palec :) Dodajemy drożdże , łyżkę cukru oraz sól. Mieszamy , posypujemy z wierzchu mąką , odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.

Krok 2

Gdy rozczyn będzie już gotowy dodajemy resztę składników tylko mąki nie dajemy od razu całej. Zostawiamy trochę do podsypania podczas wałkowania. Wyrobić jednolite ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3

Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz i znowu zostawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty. Nałożyć dżem oraz budyń. Zawiną i posmarować z wierzchu białkiem.

Krok 5

Gotowe rogaliki zostawić rogaliki do wyrośnięcia na 20 minut.

Krok 6

Piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni :) Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej