
Składniki
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak by nie parzyło w palec :) Dodajemy drożdże , łyżkę cukru oraz sól. Mieszamy , posypujemy z wierzchu mąką , odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
Krok 2
Gdy rozczyn będzie już gotowy dodajemy resztę składników tylko mąki nie dajemy od razu całej. Zostawiamy trochę do podsypania podczas wałkowania. Wyrobić jednolite ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz i znowu zostawić do wyrośnięcia.
Krok 4
Ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty. Nałożyć dżem oraz budyń. Zawiną i posmarować z wierzchu białkiem.
Krok 5
Gotowe rogaliki zostawić rogaliki do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 6
Piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni :) Smacznego:)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej