
Składniki
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak by nie parzyło w palec :) Dodajemy drożdże , łyżkę cukru oraz sól. Mieszamy , posypujemy z wierzchu mąką , odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
Krok 2
Gdy rozczyn będzie już gotowy dodajemy resztę składników tylko mąki nie dajemy od razu całej. Zostawiamy trochę do podsypania podczas wałkowania. Wyrobić jednolite ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz i znowu zostawić do wyrośnięcia.
Krok 4
Ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty. Nałożyć dżem oraz budyń. Zawiną i posmarować z wierzchu białkiem.
Krok 5
Gotowe rogaliki zostawić rogaliki do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 6
Piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni :) Smacznego:)
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


























