
Składniki
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak by nie parzyło w palec :) Dodajemy drożdże , łyżkę cukru oraz sól. Mieszamy , posypujemy z wierzchu mąką , odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
Krok 2
Gdy rozczyn będzie już gotowy dodajemy resztę składników tylko mąki nie dajemy od razu całej. Zostawiamy trochę do podsypania podczas wałkowania. Wyrobić jednolite ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz i znowu zostawić do wyrośnięcia.
Krok 4
Ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty. Nałożyć dżem oraz budyń. Zawiną i posmarować z wierzchu białkiem.
Krok 5
Gotowe rogaliki zostawić rogaliki do wyrośnięcia na 20 minut.
Krok 6
Piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni :) Smacznego:)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej