Rogaliki z dżemem i budyniem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rogaliki z dżemem i budyniem

Autor: nagazie

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko podgrzewamy do temperatury 36 stopni , tak by nie parzyło w palec :) Dodajemy drożdże , łyżkę cukru oraz sól. Mieszamy , posypujemy z wierzchu mąką , odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.

Krok 2

Gdy rozczyn będzie już gotowy dodajemy resztę składników tylko mąki nie dajemy od razu całej. Zostawiamy trochę do podsypania podczas wałkowania. Wyrobić jednolite ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3

Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz i znowu zostawić do wyrośnięcia.

Krok 4

Ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty. Nałożyć dżem oraz budyń. Zawiną i posmarować z wierzchu białkiem.

Krok 5

Gotowe rogaliki zostawić rogaliki do wyrośnięcia na 20 minut.

Krok 6

Piec w rozgrzanym piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni :) Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rogaliki z dżemem i budyniem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej