
Składniki
20 dekagramów
0.5 szklanki
1 sztuka
3 sztuki
20 dekagramów
5 sztuk
20 dekagramów
null
3 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
null
5 sztuk
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto: ubij pianę z białek, żółtka utrzyj z margaryną i cukrem. Dodaj pozostałe składniki oraz pianę z białek, wymieszaj. Ciasto wyłóż na blachę.
Krok 2
Zrób masę: z białek i cukru ubij sztywna pianę, dodaj wiórki i wymieszaj.
Krok 3
Wyłóż masę na surowe ciasto i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4
Zrób krem: margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami, dodaj kakao, wyłóż na ostudzone ciasto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej