Ryż z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z jabłkami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Myjemy i obieramy jabłka. Następnie kroimy na kilka równych części. Przechodzimy do zagotowaniu ryżu. Zarówno ryż, jak i jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na początek nakładamy ryż, a następnie formujemy miejsce na jabłka. Sami decydujemy czy nasza potrawa będzie bardziej słodka czy kwaśna. Jabłka same puszczą sok, dlatego niepotrzebny jest inny sos do dania. Z jabłek wyjmijmy wszystkie pestki, bo potrawa nie będzie wyglądać estetycznie. Potrawa powinna gotować się tak długo, aż jabłka nabiorą rumieńców.

Krok 2

Ryż jest starodawnym składnikiem, wywodzącym się z kuchni orientalnych, natomiast jabłka pochodzą z naszej rodzimej Polskiej kuchni i są z nami setki lat. Jest to idealne połączenie dwóch odmiennych kuchni na bazie uzupełniania się.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej