Ryż z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z jabłkami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Myjemy i obieramy jabłka. Następnie kroimy na kilka równych części. Przechodzimy do zagotowaniu ryżu. Zarówno ryż, jak i jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na początek nakładamy ryż, a następnie formujemy miejsce na jabłka. Sami decydujemy czy nasza potrawa będzie bardziej słodka czy kwaśna. Jabłka same puszczą sok, dlatego niepotrzebny jest inny sos do dania. Z jabłek wyjmijmy wszystkie pestki, bo potrawa nie będzie wyglądać estetycznie. Potrawa powinna gotować się tak długo, aż jabłka nabiorą rumieńców.

Krok 2

Ryż jest starodawnym składnikiem, wywodzącym się z kuchni orientalnych, natomiast jabłka pochodzą z naszej rodzimej Polskiej kuchni i są z nami setki lat. Jest to idealne połączenie dwóch odmiennych kuchni na bazie uzupełniania się.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej