Mus truskawkowy z bitą śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mus truskawkowy z bitą śmietaną

Autor: Kulinarne Gatity

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżeczki

3 łyżki

2 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.

Krok 2

Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mus truskawkowy z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej