PRZEPISY.PL
Mus truskawkowy z bitą śmietaną - autor: Kulinarne przygody Gatity

Mus truskawkowy z bitą śmietaną

  • 45
  • 6
  • Łatwe
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • truskawki500 g
  • żelatyna3 łyżeczki
  • cukier3 łyżki
  • cukier puder2 łyżki
  • śmietanka 30%200 g
    • Krok 1

      Truskawki miksujemy razem z 3 łyżkami cukru. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuszczamy w dosłownie 2 łyżkach wrzątku. Gdy żelatyna przestygnie dodajemy ja do musu, bardzo dokładnie mieszamy. Pozostałą łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy 1-1,5 łyżce wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (1 łyżeczkę) do śmietany i przez chwilkę ubijamy, żeby się dobrze połączyła ze śmietana.
    • Krok 2

      Do szklanek lub pucharków przekładamy mus, wstawiamy do lodówki. Gdy lekko stężeje na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie możemy wytrzymać, deser oczywiście można też zjeść od razu :-)

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    617
    osób dodało do Mniamlisty
    15''
    4
    Łatwe
    339
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    6
    Łatwe
    95
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    2
    Średnie
    325
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    3
    Łatwe